Peugeot 206 i przednimi kołami o krawężnik.

19 Gru 2016, 18:35

Witam, kilka godzin temu odwoziłem siostrę i wpadłem w poślizg na rondzie, zarzuciło mnie do zewnątrz i myślałem, że na spokojnie jeszcze wykręcę po przyhamowaniu. Jak już uświadomiłem sobie, że jednak nie wykręcę to zamiast zahamować awaryjnie chciałem wjechać na krawężnik który był na wprost mnie. Myślałem, że po prostu to mnie wyhamuje i skończyło się tak, że z impetem przywaliłem przednimi kołami w krawężnik i wystrzeliły poduszki kierowcy i pasażera. Na szczęście nic nikomu się nie stało ale jestem w lekkim szoku tego co się wydarzyło. Kilkaset metrów dalej był warsztat więc od razu tam pojechaliśmy, wycieli mi poduszki, wziąłem wizytówkę i umówiłem się z gościem, że jak kupię pas bezpieczeństwa lewy przedni oraz poduszkę powietrzną kierowcy i pasażera to mam do niego zadzwonić i od razu sprawdzi mi koła, zawieszenie i tak dalej.
Mam dopiero prawo jazdy od około miesiąca i poczułem się chyba zbyt pewnie za kierownicą :no:

Chciałem po prostu zapytać czy ktoś może miał już taką sytuację? Ew. jakich kosztów mogę się spodziewać by doprowadzić samochód do normalnego stanu. Z tego co widziałem to poduszki + pas to jakieś 300zł + warsztat a jeszcze jak coś się stało z zawieszeniem to myślę że tysiak lekko.
Kyle1996
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 2016
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.1 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

20 Gru 2016, 23:34

Kyle1996 napisał(a):jeszcze jak coś się stało z zawieszeniem to myślę że tysiak lekko.
Też tak myślę. Do tego jeszcze chyba wymiana deski bo jak odpala poduszka pasażera to przeważnie rozrywa jej poszycie przed pasażerem. Co się stało z zawieszeniem to będzie widać jak się tam zajrzy. Felgi masz nie pokrzywione, powietrze z kół nie zeszło? Wysoki był ten krawężnik?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

21 Gru 2016, 13:50

Krawężnik był dość wysoki bo minimalnie zahaczyłem aż rejestracją, puki co zamówiłem już wszystko co potrzebne było do środka czyli poduszki z obudowami, pas, ramkę na rejestrację. Jak na razie auto stoi. Byłem tylko sprawdzić na pobocznej uliczce jak wygląda sprawa z kierownicą i czuje spore luzy tak mi się przynajmniej wydaje, kierownica też wraca wolniej po wyjściu z zakrętu niż wcześniej. Tak, że jestem niemal pewny, że coś się tam pochrzaniło z tego co słyszałem to żadnego stukania nie było,prawa felga jest lekko wygięta tak mi powiedział Pan na warsztacie, ale dla mnie ciężko to dostrzec moim nie fachowym okiem. Wszystko okaże się za około 2 dni jak przyjdzie wszystko co zamówiłem i pojadę z nim na warsztat by zobaczyli go od spodu.
Kyle1996
Nowicjusz

23 Gru 2016, 15:38

Daj zatem znać jak już będą części, jak będzie na naprawa i co tam wyjdzie w zawieszeniu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

02 Sty 2017, 09:27

Akurat tutaj faktycznie trzeba będzie sprawdzić całe zawieszenie i wspomniane luzy na kierownicy bo być może drążki zostały uszkodzone, ale to tylko teoria. W praktyce wszystkie niezbędne części znajdziesz w dobrych sklepach online, daj koniecznie znać ile wyniosła Cię naprawa i co dokładnie wymieniałeś.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2001

02 Sty 2017, 19:15

Na warsztacie było tak:
Zbieżność 50zł
Łożysko x2 35zł
Poduszka amor x2 86zł
Wymiana x2 60zł
Jeszcze jakieś takie mniejsze pierdoły jak wyprostowanie felgi itp
Uszczelki na rurę wydechową tu nie wiem ile bo po prostu dopłaciłem do całości.
+ jeszcze to co w środku, poduszki kupiłem pasażera i kierowcy to na samo to około 300zł, pas udało mi się odblokować samemu więc on mi odszedł. I myślałem, że wymienię sobie poduszki sam ale z tego co widzę to musiał bym ściągać cały panel przedni więc chyba sobie daruję i pojadę z tym do mechanika to następne koszty. Myślałem, że będzie gorzej ;D cóż trochę kasy wydałem ale wszystko jest teraz ok. A cały incydent przyhamował nieco moją jazdę i teraz jadę 10x ostrożniej.
Kyle1996
Nowicjusz