Skoda Fabia 1.9 TDI 2001 rok. Kierownica ściąga w prawo.

06 Sty 2017, 10:56

Witam wszystkich użytkowników.

Nadmieniam, że przeszukałem forum i jest to mój pierwszy post, oraz to że jestem totalnym ignorantem w sprawach mechaniki.

Wczoraj w Łodzi, zakopałem się samochodem w mieszankę błotno-śnieżną. Próbowałem wyjechać, jednakże samochód się totalnie zakopał. Jak, że miasto było totalnie sparaliżowane, postanowiłem w następnym dniu z pomocą drogową wydobyć samochód. Szczęśliwe się udało. Jednakże.

Samochód zachowuje się bardzo niestabilnie podczas jazdy. Prędkość do 60 km/h. Kierownicę ściąga w lewo i w prawo, z przewagą w prawo. Jak zaznaczyłem nie wiem co uszkodziłem, nie wiem jak się do tego zabrać. Jeżeli macie jakieś pomysły to z przyjemnością przeczytam.
Grommash
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 09 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Skoda Fabia 1.9 Sdi
Silnik: 64 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Sty 2017, 19:41

Grommash napisał(a):Samochód zachowuje się bardzo niestabilnie podczas jazdy.
Wizyta na SKP i niech sprawdzą najpierw wizualnie zawieszenie przednie a po tym pomiar geometrii calego pojazdu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Sty 2017, 08:11

Tak na dobrą sprawę to przyczyn faktycznie może być wiele, łącznie z krzywym łożyskiem czy wahaczami itd. Najlepiej jak radzi Przedmówca: podjechać na stację diagnostyczną aby sprawdzili dokładnie w jakim stanie się znajduje i co trzeba wymienić. Być może to tylko kwestia ustawienia odpowiedniej zbieżności oraz ciśnienia w oponach.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001