Peugeot 206 jako pierwsze auto dla kobiety - odpowiednie?

25 Sty 2010, 08:46

:wink:
zastanawiam się nad kupnem mojego pierwszego auta. Bardzo podoba mi się peugeot 206 najlepiej 4/5 drzwiowy, tyle że słyszałam iż często psują się w nim plastiki...
innym autem jest audi a3 ;] lub vw 4 :) co o tym sądzicie? najlepiej zeby malo palil i sie nie psuł. autko głównie do jezdzenia po miescie.
czekam na wasze opinie.. dodam tylko ze jak to kobiety nie znam się na autach, liczy sie dla mnie wyglad i bardzo czesto zmieniam zdanie ... ;/
mam nadzieje ze z wasza pomoca uda mi sie wkoncu zdecydowac ...
z gory wielkie dzieki ze wszystkie komentarze :wink:
a9aaa
a9aaa
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wielkopolski

25 Sty 2010, 09:51

Gdyby jedynym problemem 206 były plastiki to byłoby wspaniałe auto...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

25 Sty 2010, 09:52

z tych co wymieniłas to zdecydowanie Audi A3
rafal_n

25 Sty 2010, 10:16

Pozwole sie podpiąć pod temat- jakie poza w/w plastikam i sa najbardziej istotne problemy z Peugeotami 206?. Sam rozważam zakup takiego auta jako jeden z wariantów móżliwych i chętnie dowiem sie czegoś więcej o tym autku.
marjano82
Nowicjusz

Miejscowość: Myślibórz

25 Sty 2010, 15:05

Miałem 206-tkę z silnikiem 1.1 16v (60 KM). Nie polecam. Owszem samochód fajnie się prezentuje, ale na tym koniec. Piękny wygląd z zewnatrz i w środku nie rekompensuje jazdy tym samochodem.

1.Miałem mułowaty silnik. Trudno było pojechać szybciej niż 130 km/h. Z tego co się orientuję to ludzie polecają silniki diesla 2.0 HDI 90 KM, mają wyższy moment obrotowy i zapewniają takiemu małemu autku dobre osiągi.
2.Do wymiany belka skrętna, co wiąże się z wysokim kosztem ponad 1000 zł. Belki padają praktycznie w każdy egzemplarzu. Z biegiem czasu Peugeot poprawił ten feler.
3.Korozja hamulców tylnych, co u mnie skończyło się tak, że nie mogłem odjechać z parkingu w środku miasta. Po prostu szczęka zblokowała się o bęben i koło nie drgnęło. Nawet bardzo na lawetę nie dało się go wziąć, więc trzeba było siłować się z tym na miejscu.
Żeby było zabawniej identyczne usterki jak ja miał tez mój kolega, tylko trochę później.

Kupno samochodu uzależnione jest od tego ile posiadasz gotówki. Jaką kwotą dysponujesz? Jeżeli po mieście, to doradzam benzyniaka.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 16:23

własciwie to chcialam sprowadzic. znajomy mojego taty sie tym zajmuje.. mam do wydania ok. 8 000 zl .
a co sadzicie o vw 4?
szczerze sie rozczarowalam waszymi opiniami o peugeot'cie 206... bo ju bylam na niego nastawiona.... ;/ :sad: szkoda.. ale juz lepiej kupic auto ktore jezdzi i sie nie psuje niz ladnie wyglada i stoi....
czekam na wasze opinie ;] :wink:
a9aaa
a9aaa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nissan GT-R
    Choć GT-R jest w zasadzie zupełnie nowym autem, wprowadzonym na rynek w 2008 roku, wprost wywodzi się od sportowych wersji modelu Skyline o takim samym oznaczeniu. A te nigdy nie były dostępne ze zdejmowanym dachem. Nawet ...

25 Sty 2010, 16:34

Miałem do czynienia z Peugeotem 206 i szczerze Ci powiem,że autko wcale nie jest awaryjne i na pewno wolałbym ten model niz 13 letnie Audi 14 z przebiegiem 250tys zł. Szczerze moge polecic Peugeota,to idealne i ekonomiczne auto dla kobiety. Golfa IV nie kupisz za 8 tys,to zdecydowanie większy i szerszy samochód.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

25 Sty 2010, 16:35

vw golfy 4 są od 8 tys

jak lubisz golfa to do osmiu tys. kupisz zadbany egzemlarz golfa trzy z końca produkcii
vw golf 1.8
mckacper16
Nowicjusz

Miejscowość: łańcut

25 Sty 2010, 16:41

Golfa IV kupisz nawet za 5 tyś,chodzi o to zeby kupic coś naprawde porządnego a nie powypadkowego i to jeszcze źle zrobionego. To nie sztuka,dobre IV chodza po 14-16tys w góre. Jeśli chodzi o III to jak najbardziej tak. Z końca serii do 8 tys kupi sie już naprawde zadbany model.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

25 Sty 2010, 19:59

a9aaa napisał(a):mam do wydania ok. 8 000 zl .

Za 8 tys. odpuść sobie zdecydowanie Golfa 4 i Audi A3, bo to będą wraki.

Wezmę tego Peugeota 206 w obronę. Miałem je kiedyś, i to wersję kombi (z silnikiem 1.1 żeby nie było). 130 osiąga bez większych problemów, do 150 też w miarę ładnie dochodzi, dopiero potem zaczynają się schody.

W środku, o ile nie weźmiesz wersji łysej (tj. bez klimy, obrotomierza itp), to nie będziesz rozczarowana wyposażeniem. W bogatszych wersjach były nawet nawigacja, czujnik deszczu i zmierzchu itp :razz:

Przez 2 lata jedyną "awarią" w tym autku były łączniki stabilizatora (to nie awaria, prędzej czy później w każdym aucie się wybiją) który kosztuje niecałe 30zł/sztukę.

Kolega Dishman napisał o belce skrętnej z tyłu. 1000zł zapłaciłeś przez własną niewiedzę/brak dobrego mechanika. W 206 nie czeka się aż belka z tyłu się zepsuje, tylko co pewien czas/przebieg się ją REGENERUJE, koszty są znacznie mniejsze i nic nie trzeba wymieniać. Wiecej info na 206club.net

Tak więc, gdyby nie mułowaty silnik, wspominałbym to auto bardzo miło.

Do miasta ten Peugeocik będzie dobry z każdym silnikiem oprócz 1.1 60 koni.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

26 Sty 2010, 13:11

tak właściwie to jak juz wszesniej wspomnialam samochod bedzie sprowadzany "po znajomosci"
moja kuzynka dostala seata leona za 8tys. i rocznik tez niczego sobie .
wiec nie sugerujsie sie cena jaka podalam . a w razie czego to mam jeszcze ok. 2 tys. w zapasie ;p ;]
a9aaa
a9aaa
Nowicjusz

26 Sty 2010, 15:06

Witaj! Ja jako pierwsze autko miałam VW POLO z 98 roku z silnikiem 1,7 SDI! Dodam że z wizualnych dodatków miał falldach, był lekko obniżony i ładne alufelgi! Naprawdę prezentował się super, ogólnie byłam bardzo zadowolona z tego samochodu! Także polecam jak najbardziej!
Pozdrawiam
Anadena
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Trójmiasto

26 Sty 2010, 15:28

Może dziwnie to zabrzmi ale Leon za 8k..? Nawet po znajomości... :neutral:
Kto oddaje takie auto handlarzowi za 60% wartości..? Dla mnie to musi byc w nim jakiś feler.Nikt nie sprzedaje dobrego auta za bezcen !!! I nie uwierzę ,że ktoś kto to przywiózł nic na nim nie zarobi...nawet po znajomości... No to ile to auto "tam" ostatecznie kosztowało..?

Jeśli miałbym szukac dla siebie takiego auta co Ty,to rozglądałbym się za Seatem Ibizą lub krajowym Punto II.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sty 2010, 16:21

ACSznycel napisał(a):Kolega Dishman napisał o belce skrętnej z tyłu. 1000zł zapłaciłeś przez własną niewiedzę/brak dobrego mechanika. W 206 nie czeka się aż belka z tyłu się zepsuje, tylko co pewien czas/przebieg się ją REGENERUJE, koszty są znacznie mniejsze i nic nie trzeba wymieniać. Wiecej info na 206club.net

Co pewien czas się ją regeneruje? No bez jaj.
Odnośnie regeneracji:
[link do oferty na Allegro wygasł]
http://www.peugeot-citroen.com/uslugi/

Naprawdę, ja przez to przechodziłem.
To się właśnie nazywa felerem w samochodzie. Rozwiązanie z błędem konstrukcyjnym, którego nie bardzo da się wyeliminować. Problem polega na tym, że dana część wyrabia się chociaż nie powinna i nic na to nie możesz poradzić.
Cieszy jedynie fakt, że Peugeot nie stosował tego rozwiązania z uporem maniaka w późniejszych konstrukcjach.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 17:01

artur73
auto w 100% sprawne . nie walniete i wq.
doklasnie to nie wiem ale chyba 8-9 tys. zl. bez oplat za sam samochod. nie wiem czy ten kolego mojego taty cos wezmie jak cos to oni sie miedzy soba dogadaja.
musze przyznac ze ta ibiza bardzo fajna.. ;]

dziekuje wszystkim za odpowiedzi :smile:

teraz chyba najpowazniej mysle o audi a3 ;] co o nim myslicie?
a9aaa
a9aaa
Nowicjusz