Peugeot 206,problem z włacznikiem wentylatora

07 Wrz 2009, 19:57

Witam.Ostatnio miałem kłopoty z załączaniem się wentylatora chłodnicy,wymieniłem włącznik i problem zniknął ale niestety nie na długo ponieważ znowu wentylator się nie załącza.jedynie jak trzasnę klapą wentylator się załącza.czy to znowu włącznik wysiadł?
stasiek
Nowicjusz

• 09 Wrz 2009, 18:47

Włacznik wentylatora?Nie ma czegoś takiego.Napisz konkretnie co wymieniłeś - czujnik temp. włączający wentylator,przekaźnik włączajacy wentylator?
    A skoro wentylator się włącza jak trzaśniesz klapą,to prawdopodobnie masz gdzieś luźne styki.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2009, 20:07

Wymieniłem czujnik wkręcany w chłodnicę
    stasiek
    Nowicjusz

10 Wrz 2009, 07:55

Tak więc żeby go sprawdzić,trzeba wypiąć z niego te dwa przewody - wentylator nie może się włączyć.Następnie te dwa przewody trzeba ze sobą połączyć i wówczas wentylator musi się włączyć.Jeżeli z tego czujnika wychodzi tylko jeden kabelek,to też trzeba go wypiąć i wentylator się nie może włączyć,a następnie trzeba ten kabelek przyłożyć do masy i wtedy wentylator musi się włączyć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2009, 16:06

Zrobiłem tak jak napisałeś i wentylator załącza się jak połącze przewody.mam przez to rozumieć ze ponownie czujnik do wymiany?
    stasiek
    Nowicjusz

10 Wrz 2009, 16:28

Tak.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności
      SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...

10 Wrz 2009, 21:42

Jeżeli wentylator często się włącza lub się zaciera to włącznik termiczny wentylatora długo nie wytrzyma.Najlepiej zrobić zasilanie wentylatora przez przekaźnik.Po wymianie włącznika termicznego należy silnik odpowietrzyć.
    andrzej_124
    Stały forumowicz