Peugeot 206,problem z włacznikiem wentylatora

07 Wrz 2009, 20:57

Witam.Ostatnio miałem kłopoty z załączaniem się wentylatora chłodnicy,wymieniłem włącznik i problem zniknął ale niestety nie na długo ponieważ znowu wentylator się nie załącza.jedynie jak trzasnę klapą wentylator się załącza.czy to znowu włącznik wysiadł?
stasiek
Nowicjusz

• 09 Wrz 2009, 19:47

Włacznik wentylatora?Nie ma czegoś takiego.Napisz konkretnie co wymieniłeś - czujnik temp. włączający wentylator,przekaźnik włączajacy wentylator?
    A skoro wentylator się włącza jak trzaśniesz klapą,to prawdopodobnie masz gdzieś luźne styki.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2009, 21:07

Wymieniłem czujnik wkręcany w chłodnicę
    stasiek
    Nowicjusz

10 Wrz 2009, 08:55

Tak więc żeby go sprawdzić,trzeba wypiąć z niego te dwa przewody - wentylator nie może się włączyć.Następnie te dwa przewody trzeba ze sobą połączyć i wówczas wentylator musi się włączyć.Jeżeli z tego czujnika wychodzi tylko jeden kabelek,to też trzeba go wypiąć i wentylator się nie może włączyć,a następnie trzeba ten kabelek przyłożyć do masy i wtedy wentylator musi się włączyć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2009, 17:06

Zrobiłem tak jak napisałeś i wentylator załącza się jak połącze przewody.mam przez to rozumieć ze ponownie czujnik do wymiany?
    stasiek
    Nowicjusz

10 Wrz 2009, 17:28

Tak.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
      Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...

10 Wrz 2009, 22:42

Jeżeli wentylator często się włącza lub się zaciera to włącznik termiczny wentylatora długo nie wytrzyma.Najlepiej zrobić zasilanie wentylatora przez przekaźnik.Po wymianie włącznika termicznego należy silnik odpowietrzyć.
    andrzej_124
    Stały forumowicz