Peugeot 206; wysoka temperatura!

30 Kwi 2014, 16:31

Witam, jestem tu nowy i mam problem z moim samochodem. benz-gaz 1.4. Od kupna rosła temperatura do pierwszej kreski ponad 90*( dalej nie)
w trakcie jazdy. na postoju do 90*( dziś stałem w korku to było może z 90*) Mój rodzinny mechanik wymienił mi uszczelkę pod głowica ( olej w zbiorniku od chłodnicy). Jeden gość jak gazował samochodem w postoju i temperatura wzrosła do troszkę ponad 90* załączył się wentyl . Ale ja mam w trakcie jazdy cały czas ponad 90* to wentyl chodzi non stop ? dziś w korku chyba go nie słyszałem a minęło 90*. Termostat: w pewnym momencie dolny wąż robi się gorący, chłodnica jest też gorąca, nigdy nie weszło na czerwone pole. Płyn wymieniony i odpowietrzony, Mechanik powiedział że jest wszystko w normie, chciałem o Waszą poradę ?
wiedzmin96
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 02 2014
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.4 8v 75 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Maj 2014, 22:58

Przy 92 stopniach dopiero otwiera się termostat i puszcza płyn na chłodnicę, w której znajduje się czujnik włączający wentylator. Ten czujnik włącza wentylator przy ok. 95-97 stopniach (niektóre czujniki są II biegowe, wtedy II bieg włącza się przy ok. 100-103 stopni). Różne są optymalne temperatury pracy silnika. Gdy wskazówka będzie wchodziła na czerwone pole wtedy można szukać usterki. Na dzień dzisiejszy wszystko jest OK.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

06 Maj 2014, 06:02

Tak jak kolega napisał powyżej. Jednak mnie martwi to,że podczas jazdy temperatura podchodzi tak wysoko. Być może chłodnica jest trochę zakamieniona i lekko mniej drożna. Przydałoby się trochę chemii i płukanie oraz nowy płyn. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Maj 2014, 08:54

Też mam Peugeota 206 i mogę Cię zapewnić, że jest to normalny zakres temperatur :yes: Co prawda mój nie nagrzewa się tak szybko, ale nie masz powodu do obaw, gdyż wszystko działa prawidłowo. Może faktycznie jest tak jak kolega pisze powyżej, że chłodnica nie jest już w najlepszej kondycji i jest niedrożna. A może mieszałeś w przeszłości różne płyny chłodnicze ze sobą? Bo one mają różne dodatki, które mogą doprowadzić do powstania reakcji chemicznych w wyniku których niemożliwa będzie skuteczna ochrona antykorozyjna, ale nie sądzę, żeby to był powód takiej temperatury u Ciebie. Wszystko jest OK na chwilę obecną, więc nie musisz sobie niepotrzebnie zaprzątać głowy ;)
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

13 Maj 2014, 09:31

90 stopni to najnormalniejsza w świecie temperatura płynu chłodzącego silnik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000