Peugeot 207 kontrolka otwartych drzwi, plamy na dachu

10 Sty 2021, 19:54

Witam,
zaczynając od początku...
3 tygodnie temu zakupiłam peugeota 207 - rocznik 2009, wszystko było pięknie, aż tu parę dni temu zaczął ciągle krzyczeć ,że mam pasy nie zapięte, gdy są zapięte, że mam otwarte drzwi gdy są zamknięte. Kontrolka pasów zapala się raz na jakiś czas, zaś kontrolka otwartych drzwi pali zapalona jest cały czas. Dodam ,że na dachu od wewnątrz pojawiły się żółte plamki - wcześniej dach był idealnie czysty. Auto nie zamyka się w żaden sposób ani centralnym ani kluczem... Wcale.
Na mechanika muszę niestety jeszcze zaczekać, kolejki, jego zdziwienie także przemawia za tym ,aby poszukać odpowiedzi też w innych miejscach. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi co dzieje się z autem i co należy robić w tej sytuacji ? Co może być przyczyną ?
Pozdrawiam.
ewell90
Obserwowany

11 Sty 2021, 12:04

Sprawdzałaś czy podsufitka w tym miejscu nie jest wilgotna? Być może przed sprzedażą była prana tapicerka z podsufitką i nie wyschła porządnie przez to pojawił się grzyb. Teraz jest cały czas wilgotno na dworzu i jak użytkujesz auto na krótkich dystansach to to po prostu nie wysycha.
Zobacz czy jak weźmiesz miękką szczoteczką czy te wykwity na podsufitce będą schodziły bez większego problemu.

Co do elektryki to Peugeoty są mocno podatne na problemy z instalacją elektryczną szczególnie przy takiej pogodzie jak mamy obecnie.

ewell90 napisał(a):zaś kontrolka otwartych drzwi pali zapalona jest cały czas
Tu trzeba by było posprawdzać wszystkie styczniki przy drzwiach i zobaczyć czy to wina któregoś z nich.

ewell90 napisał(a):Kontrolka pasów zapala się raz na jakiś czas
Zobacz czy tu będzie miało znaczenie jak przesuniesz lekko fotel czy to w przód czy w tył. Być może połączenia w kostce pod fotelem lub same przewody.

ewell90 napisał(a):Na mechanika muszę niestety jeszcze zaczekać, kolejki, jego zdziwienie także przemawia za tym ,aby poszukać odpowiedzi też w innych miejscach.
W tym przypadku musisz szukać elektromechanika lub elektryka bo to sprawy typowo związane z elektryką i zwykły mechanik może Ci tu nic nie poradzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
    Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...