Peugeot 207 - świst/piszczenie na 4 i 5 biegu w czasie przyspieszania

03 Wrz 2019, 22:49

Witam! Otóż mam problem jak w temacie.

Benzyna, silnik 1360cm3, 88km, rocznik 2005

Wspomniany dźwięk jest słyszalny z kabiny w czasie jazdy. Na 4 biegu na całej jego rozciągłości, natomiast na 5 biegu wraz z przekroczeniem 70-80 km/h dźwięk zanika (być może wskutek nagromadzenia sie innych dźwięków wskutek większej prędkości?) Ponadto po jeździe postanowiłem posłuchać samochodu z zewnątrz, na postoju. Gdzieś z okolic tak jakby chłodnicy wydobywal sie taki nieśmiały, nierownomierny świst/piszczenie, nie tak perfidny jak na 4 (przede wszystkim na nim) i 5 biegu. Na biegach 1-3 jest zupelna cisza.
Brak spadku mocy na którymkolwiek przełożeniu. Przypominam, że dźwięk pojawia sie tylko przy wyciskaniu gazu. Cóż sie moze dziać?
Ostatnio edytowany przez fcbcule, 04 Wrz 2019, 10:12, edytowano w sumie 1 raz
fcbcule
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Wrz 2019, 09:55

Nie napisałeś jaki tam masz silnik? Benzyna czy diesel, napisz dokładnie jaka pojemność i oznaczenie.

Wysokość obrotów nie ma tu znaczenia? Zobacz czy na biegu trzecim przy takich samych obrotach jak na czwórce nie słychać tego świstu.

Moim zdaniem skoro na postoju jest słyszalny to na pozostałych biegach również będzie występował ale może być po prostu zagłuszany innymi dźwiękami.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Wrz 2019, 10:13

Zedytowałem :ok:
fcbcule
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
    Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...