Dziwne wycie na piątym (i czasami czwartym) biegu

05 Wrz 2019, 17:16

Witam,

od pewnego czasu mam pewien problem w swoim Peugocie 307SW 1.6HDi.
Polega on na tym, że nie ważne czy na rozgrzanym czy na zimnym silniku, po wrzuceniu piątego biegu słychać przy dodawaniu gazu poniższy dźwięk (odgłos jakby wirowania)

https://drive.google.com/file/d/1-EwfH6 ... MfJ73zFh4g

Przy dłuższej jeździe można jego zaczątek poczuć również już przy piątym biegu. Poniżej 4 wszystko gra. Nie potrafię zlokalizować miejsca tego dźwięku, tak więc nie mam pojęcia na czym mogę się oprzeć, stąd też przepraszam jeśli temat założony w niepoprawnym dziale.
Orkan
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 10 2008
Auto: Nie mam

06 Wrz 2019, 11:31

Skoro problem pojawia się tylko na piątym biegu tu raczej można wykluczyć problem z silnikiem i postawić bardziej na coś związanego ze skrzynią. W pierwszej kolejności warto sprawdzić poziom oleju.

Może to być łożysko piątego biegu w skrzyni które wyje pod obciążeniem, bo jak dodajesz gazu to dźwięk się nasila z tego co widać na filmiku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najważniejsze zmiany w ubezpieczeniach OC
    11 lutego 2012 roku nastąpiła nowelizacja w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Przepisy te obowiązują już wszystkich posiadaczy ...