Peugeot 3008 1.6 HDI 109KM dziwna praca turbo?

18 Paź 2017, 16:22

Witam! Problem z moim autem zaczął się od dziwnej pracy silnika. Auto zostało sholowane do najbliższego warsztat (niby poleconego od znajomych), ale to był błąd. Stwierdzili niby przytarcie się wałków rozrządu. Na dobrą sprawę przyczyny nie znaleźli za to wymienili pompę oleju, cały rozrząd i pompę vacum. Dali niby wszędzie nowe uszczelniacze, wypłukali silnik, zalali raz olejem potem drugi, powymieniali filtry. Sprawdzili turbinę twierdząc, że wszystko z nią w porządku. Po przejechaniu jakiś 100km pojawił się problem coś jakby "piszczało" w silniku, ale tylko podczas pracy turbo jakby w przedziale 1600 obrotów i to zarówno przy dodawaniu gazu jak i odejmowaniu, na biegu jałowym wcale. Ale przerodziło się to w większy problem, bo teraz i na jałowym biegu słychać jak na załączonym filmiku. Nie wiem sam, na pewno dźwięk nie pochodzi od strony paska klinowego. Podejrzewam brak smarowania turbiny... albo sam nie wiem co. Boję się na to jeździć, nie wiem czy ryzykować i jechać do warsztatu nim czy brać lawetę. Proszę o poradę. Może ktoś zdiagnozuje usterkę?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

radziu2
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 3008
Silnik: 1.6 HDI 109 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Paź 2017, 17:23

Zdejmij rurę wsadz palce i sprawdz jak z wirnikiem czy nie ma luzu i czy swobodnie się kręci
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2017, 18:16

Sprawdzałem już. Wszystko kręci się bez problemu i nie ma luzów.
radziu2
Nowicjusz

18 Paź 2017, 19:14

Dżwięk tak jakby coś grało . Być może jest jakaż nieszczelność układu dolotowego powietrza. Taka że robią się z tego organki :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

19 Paź 2017, 08:14

Czy mogę to jakoś sam sprawdzić? I czy można na to jeździć? W jeździe nie zauważyłem spadku mocy czy coś. Czy najlepiej udać się do najbliższego warsztatu?
radziu2
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry
    Nowa Toyota Camry to kolejny wielki powrót. Japoński sedan był niedostępny w polskich salonach Toyoty przez 14 lat. W tym roku powrócił i tak jak nowy RAV4 jest oparty na modułowej platformie GA-K z rodziny ...