Peugeot 3008 filtr DPF

12 Paź 2023, 16:55

Cześć,
Za radą mechanika wymieniłem filtr dpf na nowy, kilka lat temu był już czyszczony. Niestety mimo tego nadal wyskakuje błąd filtra cząstek stałych. Mechanik stwierdził, że to błąd elektroniki. Elektronik samochodowy tego nie potwierdza. Znajomy sugeruje wycięcie filtra. Ale może ktoś przez to przechodził i ma pomysł dlaczego jest błąd DPF przy nowym filtrze DPF.
eris23
Obserwowany

13 Paź 2023, 12:58

Co znaczy błąd dpf? Błędów związanych z dpf może być kilkanaście, daj konkretny raport z diagnostyki.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Paź 2023, 15:38

eris23 napisał(a):Za radą mechanika wymieniłem filtr dpf na nowy

eris23 napisał(a):Znajomy sugeruje wycięcie filtra.

:shock: No comment.
W wiekszosci aut po wymianie filtra trzeba podłaczyć się pod kompa i wpisać nowy filtr, zerując wartości starego filtra, czyli zrobić reset. Nie wiem, czy w tym Pugu też trzeba to zrobić. Ale kompa tak czy inaczej podpiąć trzeba.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE o mocy 111 KM
    Nowa Toyota Yaris napędzana jest między innymi produkowanym w Polsce silnikiem benzynowym o pojemności 1,5 l i mocy 111 KM. Motor jest o 10 proc. mocniejszy od silnika 1,33 z poprzedniej wersji modelu. Dzięki temu samochód ...