Peugeot 306 1.6 97r - nie pali po pustym baku

07 Paź 2014, 06:12

Witam Wszystkich!
Na samym początku powiem że jest to mój pierwszy samochód, a na mechanice znam się w stopniu minimalnym (ciągle się uczę), miałem ostatnio nie za ciekawą akcję, z uwagi na brak funduszy jeździłem na rezerwie, po otrzymanym wynagrodzeniu jechałem od razu na stację, jednak nie dojechałem. Rezerwy było już minimum, pod górkę go przydusiło i zdechł, więc od razu na pobocze, wziąłem baniak i na piechotę. Wlałem mu w sumie 8 litrów. Wsiadłem i próbowałem zapalić, nie chciał zaskoczyć (najprawdopodobniej pompa nie załapała paliwa bo stał pod górę na wzniesieniu i do tego przechylony na lewą stronę - a pompa jest po prawej). Przepchałem go na równię i próbowałem znowu zapalić, paliwo załapało, ale zdechł mi akumulator, więc poszedł na hol. Postawiłem go na prostowniku i naładowałem do pełna. Wsiadłem i próbowałem kręcić, nic to nie dało. Nie odpala. Paliwo jest, akumulator naładowany. Przed awarią, raz za czas podczas odpalania słyszałem jak gdyby taki głośniejszy "buch"/"wybuch", ale objawiało się to tylko raz za czas. Nie wiem co może być przyczyną, dlatego proszę o rady. Dzisiaj sprawdzę świece i je najpierw przeczyszcze, potem wymienię i spróbuje jeszcze raz. Może mieliście podobne problemy z tym silnikiem. Z góry dzięki za pomoc.
przypas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 306 SR
Silnik: 1.6 89KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

07 Paź 2014, 09:25

Dolej paliwa co najmniej do połowy zbiornika , sprawdż czy pompa podaje i z jakim ciśnieniem.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

08 Paź 2014, 10:05

Spoko, jak na razie czekam na znajomego mechanika, bo nie mogę znaleźć nigdzie schematu bezpieczników i przekaźników pod kierownicą, a nie wiem który jest od pompy paliwowej bo jej w ogóle nie słychać (a wcześniej działała), tak samo przekaźnika nie słychać przed włączeniem pompy jak dawniej.
przypas
Nowicjusz

09 Paź 2014, 05:32

Bezpieczniki OK, pompa działa a nie było jej normalnie słychać (po podłączeniu bezpośrednio do akumulatora zaskoczyła bez problemu), a więc przekaźnik 03722, znalazłem jego odpowiednik RDE/15-12 1920.3N, 9627109680 nowy za 40 zł, dzisiaj jadę go odebrać, podłączam od razu i testuje, jak zaskoczy, to po kłopocie :)
przypas
Nowicjusz

10 Paź 2014, 08:30

Dużo wymiana tego modułu nie pomogła, ale jednak coś dała. Stary moduł/przekaźnik w ogóle nie działał, nie dawał na pięcia na wtrysk i pompę, ten znowuż daje na wszystko napięcie oprócz pompy, prąd dostaje, ale nie puszcza go.
przypas
Nowicjusz

14 Paź 2014, 01:13

Wszystko jest ok, przekaźnik działa, bezpieczniki dobre, kable dobre, problem jest z komputerem, musiał paść jakiś styk etc, już pojechał do elektryka...
przypas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf R Cabriolet
    Volkswagen zaprezentował najszybszego kabrioleta w historii marki. Golf Cabriolet w wersji R posiada silnik 2.0 TSI o mocy 195 kW/ 265 KM i rozpędza się od 0 do 100 km/h w 6,4 s. Wszystkie modele produkowane z oznaczeniem ...

16 Paź 2014, 06:08

Temat do zamknięcia. Problem: poszedł moduł sterowania pompą paliwową, poszedł błąd do komputera, komputer blokował z błędem pompę. Rozwiązanie: wymienić moduł, zresetować komputer, kupić na allegro kabel ELM327 , ściągnąć z chomika soft, uruchomić, usunąć błędy i żyłować - odpalić...
przypas
Nowicjusz