Peugeot 407 ! 2.0 hdi 136km. Odpala za drugim razem (filmik)

14 Sty 2014, 17:31

Witam.
POsiadam Peugeota 407 2.0 HDi.
I mam taki problem, po dłuższym postoju czasmi nie odpali za pierwszym razem, a za drugi pali zawsze "od strzala".
Co moze byc przyczyną?

Identycznie jak na tym filmiku.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Laguna52
Nowicjusz

Miejscowość: Zator (ok. Oświęcimia)
Prawo jazdy: 17 06 2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault Laguna II FL
Silnik: 1.9 DCI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Sty 2014, 17:23

Jak to ma miejsce po dłuższym postoju,to bym nie robił tragedii. Tak samo bym nie grzebał w aparaturze wtryskowej HDI. Śmierdzący temat... :) Na pewno warto na początek zainteresować się filtrem paliwowym. Może być to ciężkiego podciągania paliwa.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

16 Sty 2014, 16:01

Filtry wymienione.
Przyczyną mogę być świece?:>
akumulator?
Jak podłącze miernik pod akumulator przy odpalaniu to pokazuje 9.71 V .
Laguna52
Nowicjusz

Miejscowość: Zator (ok. Oświęcimia)
Prawo jazdy: 17 06 2009
Auto: Renault Laguna II FL
Silnik: 1.9 DCI 110KM
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2014, 17:02

Raczej nie świece,bo ciężko paliłby gdy jest zawsze zimy ,a nie tylko po dłuższym postoju. Rozumiem,ze dłuższy postój to 2-3 dni..? Po nocy z poprzedniego dnia pali za 1 razem? :)
Voltaż przy odpaleniu 9,7 to dobry wynik zimą więc akumulator spoko. :)
Mam taki pomysł-teorię,że po dłuższym postoju lekko zapowietrza się u ciebie układ paliwowy. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

24 Sty 2014, 22:27

Witam, mam dokladnie ten sam problem ktory opisuje kolega.
Zmienilem juz stacje benzynowa, zalalem zimowe paliwo, wymienilem filtr paliwa.
Po podlaczeniu pod komp, nie wykazuje zadnych bledow, wszystkie testy (swiece zarowe, wtryskiwacze itp) przechodzi bez problemu.
U mnie jednak sytuacja zaczyna sie przy temperaturze na zewnatrz -1 po nocy, dzisiaj przy -10 stopniach problem byl po 2 godzinach postoju.
Jesli podpompuje paliwo gruszka odpala do strzalu.
Ma ktos jakis pomysł ? gdzie szukac przyczyny ? jesli to problem z cofaniem paliwa - dlaczego nie wystepuje przy wyzszych temperaturach ?
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam
TomekD
Obserwowany

Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI

25 Sty 2014, 11:35

Nie sugeruj się temperaturami,bo będziesz błądził,tylko usuń przyczynę zapowietrzania się układu paliwowego,miałem ostatnio podobny przypadek,był u mnie facet z dieslem,gdzieś mnie wyczaił na Forum a akurat jest z mej okolicy.Ma takiego samego diesla jak ja,tylko jeszcze z pompą Lucasa.Mechanicy wskazywali na winę po stronie pompy,albo co zrozumiałe, nie chcieli go szkolić,gdyż ewidentnie potrzebował tylko wskazówki ,(a wiedza i doświadczenie są cenniejsze od robocizny)a nie naprawy.Upierał się,że auto nie chce odpalać w pewnym zakresie temperatury,objawy bardzo podobne jak w tym HDI,naturalnie przyczyn może być mnóstwo,ale pierwsze ,to dobrze przyglądnąłem się przewodom paliwowym,sam by tego nie wykucał,bo potrzeba jest dwóch ludzi.On odpalał a ja patrzyłem na przewody,gdy odpalał silnik z trudem ja widziałem potężne bąble powietrza w układzie,gdy chciałem mu pokazać już ich nie było.Myślał,że sobie jaja z niego robię.Wsiadłem ja,on patrzył,rzeczywiście.Naturalnie nie wiem gdzie jest nieszczelność,ale od tego się zawsze zaczyna,a chciał wymieniać pompę :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...

25 Sty 2014, 16:37

Yhym, tylko skoro jest nieszczelnosc to temperatura wg mnie nie ma tu nic do rzeczy i czy jest cieplo czy zimno problem z odpaleniem powinien wystepowac ? ? ?

Dzisiaj zaobserwowałem, że po podpompowaniu gruszka ( za pierwszym razem nie zapalil) odpalil od razu, ale zaraz po odpaleniu w wezyku zwylotowym z filtra pojawilo sie kilkanascie bombelkow z powietrzem. Czy komus przchodzi na mysl skad mogly tam sie wziac? Moze zawezylo by to w moim przypadku poszukiwania zasysania powietrza ;)
TomekD
Obserwowany

Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI

25 Sty 2014, 16:59

Miałem T4 1.9TDI(zwykła pompa),zaczął mi ciężko odpalać na zimnym silniku,ale na gorącym odpalał od strzała zawsze,auto przez całą zimę stało,przepalałem tylko od czasu,do czasu,w kwietniu zeszłego roku przy pierwszej jeździe kilkaset metrów od domu zdechł na amen,mróz był jeszcze wtedy okropny,trzy dni szukałem usterki,była bardzo prozaiczna :D ,chociaż w końcu byłem pewien,że paliwo zamarzło a potem,że pompa umarła.Jeśli masz tam bąble powietrza,to one są tak tam wskazane, jak sól w cukrze,rozumiesz.Gdyby ich nie było,musiałbyś sprawdzić filtr paliwa,ciśnienie sprężania itd.ale masz powietrze w układzie,to jest niedopuszczalne :!: Teraz szukaj przyczyny dostawania się powietrza,sprawdź czy obudowa filtra sucha.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Paź 2014, 16:18

witam, mam ten sam problem co w temacie. Zauważyłem że po deszczu i postaniu przez parę godzin nie odpali za pierwszym razem.
szosti84
Nowicjusz

Auto: peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI 136 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004