PEUGEOT 307 KOMBI 1.6+LPG - do oceny.

27 Maj 2015, 21:39

Witam,

zastanawiam się nad zakupem PEUGEOT 307 KOMBI 1.6+LPG z tego ogłoszenia -
[link do oferty na Allegro wygasł]
Problem, że mam kawał drogi i nie będzie osoby, która się b. dobrze zna na samochodach.
Tak więc na co zwrócić uwagę? Czy samochód wart swojej ceny? Za każde uwagi i sugestie będę wdzięczny.

Edit:
Jeszcze jest taka propozycja i niestety też daleko - [link do oferty na Allegro wygasł]
Pozdrawiam.
cholewcia
Nowicjusz

Auto: Opel Astra IV
Silnik: 1.4 140 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016

27 Maj 2015, 22:32

Ja bym się skupił na pierwszym. Wygląda uczciwie. Jeśli nie masz nikogo ze sobą kto zna się na autach to koniecznie bierz auto przed zakupem do warsztatu. Jeszcze lepiej w ASO, chociaż nie wiem czy to opłacalne przy autach za 10 tysięcy. Pugi to auta, które warto sprawdzić doszczętnie przed zakupem, bo jak się okaże, że to trup to na naprawy możesz wydać sporo :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

27 Maj 2015, 22:47

tomek70 dzięki za informacje. Też tak myślałem, że z pierwszego może coś być. Tylko trzeba się pofatygować te 450km i się przekonać.
Czy ktoś zna gdzie w Legnicy można odjechać i dobrze sprawdzić tą 307?
Z tego co się dowidziałem instalacja gazowa AGIS czy jest OK?
cholewcia
Nowicjusz

27 Maj 2015, 22:50

Napisz do użytkownika motozakup. Jego firma sprawdzi Ci auto w dowolnym miejscu w Polsce w rozsądnej cenie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

27 Maj 2015, 22:58

Dzięki niegłupi pomysł... Ciekawa co na to właściciel. ;)
Prześpię się z tematem i zobaczymy.
cholewcia
Nowicjusz

28 Maj 2015, 05:16

Według mnie jechać po auto za pare tysięcy ponad 400-500km to głupota no ale jak kto woli. Co do linków to faktycznie ten pierwszy bardzo ładnie się prezentuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa TDI BlueMotion
    Debiutujący w Genewie seryjny nowy Golf TDI BlueMotion to jeden z najoszczędniejszych obecnie samochodów. Golf ten napędzany jest nowym silnikiem TDI (wysokoprężny z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem) o mocy ...

28 Maj 2015, 07:16

Czasem lepiej jechać 450 km zobaczyć sprawdzony niż jechać 10km i zobaczyć sprowadzony vel igła. Nawet za te przysłowiowe kilak tyś.i samochód ma później przejechać nie 450 km, a znacznie więcej...
Innym problemem są pewne założenia i preferencje, a budżet ograniczony to zostają dalekie podróże.
cholewcia
Nowicjusz

28 Maj 2015, 15:20

tomek70 napisał(a):Pugi to auta, które warto sprawdzić doszczętnie przed zakupem, bo jak się okaże, że to trup to na naprawy możesz wydać sporo :ok:

Może też okazać się, że w trakcie oględzin będzie wszystko ok, a podczas użytkowania zacznie szaleć elektronika i elektryka - to niestety jedne z kilku słabych punktów tego auta, których nie wyeliminujesz nawet najbardziej troskliwym serwisem. Ogólnie jeśli chodzi o trwałość to jeden z najgorszych kompaktów i musisz mieć tego świadomość przy zakupie - trochę szkoda, bo auto ma sporo atutów.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

28 Maj 2015, 15:34

Pierwszy lepszy, ale faktycznie daleko jechać po niego trzeba. Ja bym chyba szukał bliżej, kawał drogi do przejechania, jeśli go nie kupisz to na marne.
Makrol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 10 1995
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo
Silnik: 1.8 T.S. 105 KM
Rok produkcji: 1997

28 Maj 2015, 19:40

Sprawdzony? W jaki sposób? Co z tego że po zdjęciach i opisie wszystko pięknie ładnie a w realu może okazać sie zupełnie co innego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

28 Maj 2015, 21:37

Dziękuje za uwagi i sugestie.
Sprawdzony to taka lekka przenośnia.
W sobotę jadę zobaczyć i mam też umówioną wizytę w warsztacie. Będzie podpięty pod komputer, miernik lakieru itp. itd.
Co do elektryki to mam świadomość, że będzie zastawiać. Jednak z elektryką będę miał dobry support gorzej z mechaniką. Jeśli uda się zakup to już dostałem info aby przerobić światła na automat bo szybko się psuje przełącznik kierunkowskazu, a to początek do kłopotów ze światłami... ;)
Obawiam się mechanicznych czyli coś z silnikiem bo to dużo trudniej naprawiać (w moim odczuciu).
Szukałem samochodu od nowości z PL z klimą do 10tys pod LPG lub już z.
Jednak najtrudniejsze było "zadowolić kobietę" wyglądem!
Najgorzej jak stary samochód się sypie i nie warto już inwestować- studnia bez dna...;) Lepiej inwestować w "nowy" ot taka ludzka świadomość.
Przepraszam za taka dygresję jednak po ponad 2 miesiącach intensywnych poszukiwań zmęczyło mnie to, a od początku roku wybieraliśmy jakie marki i modele brać pod uwagę i które nadają się pod LPG.
cholewcia
Nowicjusz

28 Maj 2015, 23:19

lubię czytać jak typowe janki narzekają na elektronikę i awaryjność francuskich aut, ubóstwiam :lol:
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Rok produkcji: 2005

29 Maj 2015, 09:55

amcio napisał(a):lubię czytać jak typowe janki narzekają na elektronikę i awaryjność francuskich aut, ubóstwiam :lol:

Cóż, nietypowy Janku z dziwnym nickiem, sprawię Ci tą przyjemność i jeszcze trochę ponarzekam na to francuskie auto :ok:

cholewcia napisał(a):Najgorzej jak stary samochód się sypie i nie warto już inwestować- studnia bez dna...;) Lepiej inwestować w "nowy" ot taka ludzka świadomość.

A nie lepiej po prostu poszukać czegoś trwałego? 307ka ma tak dużo słabych punktów, że naprawdę trzeba mieć szczęście, żeby jej eksploatacja przebiegała bezproblemowo (18 akcji serwisowych, więc im starszy egzemplarz tym więcej potencjalnych problemów). Kiedyś o tym pisałem szerzej, więc w skrócie:
- moduł komfortu BSI odpowiedzialny za całą elektronikę lubi się zawieszać, także w trakcie jazdy, jest ponadto bardzo wrażliwy na wilgoć - sprawdź sobie ile kosztuje wymiana modułu na nowy i nowe oprogramowanie...
- wyświetlacz na konsoli środkowej przy wyższych temperaturach potrafi się rozmazywać - w grę wchodzi wyłącznie jego wymiana,
- wyrabiają się linki dźwigni biegów, lubią też przymarznąć w zimie, ponadto synchronizatory skrzyni biegów nie przepadają za "sportowym" traktowaniem,
- problemy z elektrycznym sterowaniem zamka tylnej klapy - potrafi się nie otwierać wcale albo otwierać np. w trakcie jazdy, podobnie jest z maską,
- o kierunkowskazach już wiesz,
- wydech sam się lubi odkręcać,
- zawieszenie i tarcze hamulcowe mają niższą trwałość od konkurencji, żarówki świateł zewnętrznych przepalają się dużo częściej niż np. w japońskich autach.
Podobnie jak nie należy pluć na dany model auta po negatywnym doświadczeniu z jednym egzemplarzem, tak - przykładowo - nie należy chwalić wszystkich 307-ek, jeśli miało się do czynienia wyłącznie z jedną sztuką. Opinie większości użytkowników czy mechaników (w tym mojego kumpla zajmującego się głównie Francuzami) są dla 307ki bezlitosne. Szkoda trochę, bo to wygodne, komfortowe i jak to Peugeot ładne auto.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

29 Maj 2015, 10:08

Ja znam dobrze dwie 307ki i jedna była tak dobra, że właściciel kupił następce czyli 308, a druga potrafiła się zepsuć w podróży Hiszpania - Polska we Francji. Zależy jaką partię 308 się trafi, bo obydwie były kupione w salonie przez ich właścicieli (polskim i hiszpańskim)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Maj 2015, 10:12

Po prostu koledzy pana wyżej nakupowali 307mek, sprowadzonych igiełek, za 12 k, które pływały przez tydzień w Sekwanie i mrugają im wyświetlacze i pękają linki od ręcznego :lol:
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Rok produkcji: 2005