Peugeot 307 Skrzynka z bezpiecznikami BSM

29 Lip 2018, 18:01

Hej!
Mam problem z samochodem Peugeot 307 1.6 2005 rok benzyna, wersja europejska.
Aktualnie jestem w Anglii i dałem samochód jednemu nieudolnemu mechanikowi, zepsuł skrzynkę i wyjechał na urlop do Polski.
Więc potrzebuje się zorientować o wymiane skrzynki z bezpiecznikami, ta którą mam cechuję się określeniem L06-00, tutaj znajduję je tylko i wyłącznie w citroenach c2/c3 a w peugeotach są L11-00. Wiem o tyle że citroen i peugeot ma te podobne części.
Do sedna : czy jeśli wyciągne skrzynke na szrocie z c2/c3 z silnikiem 1.6 w benzynie to ona będzie kompatybilna z komputerem w mojej 307?
Auto mam u innego mechanika, tak mi tłumaczył ale mu nie ufam :)
Pozdrawiam
walas12
Obserwowany

• 29 Lip 2018, 20:04

A co się stało z tą skrzynką bezpieczników że musisz ją wymieniać jak została ona popsuta?

Moduły które powinny chodzi bez problemu zastępując je między sobą to L04 - L05 - L06. Generalnie zastępując niższy numer wyższym też powinno być ok ale tu gwarancji nie ma, w teorii zastępując L04 modelem L11 powinno być ok. Tak wynika z teorii na temat tych modułów BSM.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

29 Lip 2018, 20:37

Mechanik coś z nimi kombinował jak chciał naprawić dmuchawę i oddał samochód z aktywną kontrolką check engine. Następnego dnia miałem podjechać żeby podłączył pod komputer i wyjezdzając obroty silnika spadły mi na 1000 po czym zgasł i tak ze 2 razy a później już nie chciał odpalić. Przyjechał "specjalista" i zaczął uderzać śrubokrętem w przekaźniki i cała obudowę rozwalił, blaszki powyginał. Po czym magicznie odpalił z popychu, chwile pochodził i znowu zgasł. Pojechał po części, kupił L11 z nowym komputerem ale nawet nie był w stanie tego ogarnąć, auto zostawił i wyjechał do Polski na urlop. Teraz mam auto u innego mechanika i ten mówi żeby kupić identyczną skrzynkę, więc to powinno pomóc.
    Do tej pory myślałem ze nie ma głupich mechaników, tylko niedoświadczeni, ale ten to wygrał wszystko
    walas12
    Obserwowany

30 Lip 2018, 15:42

walas12 napisał(a):Do tej pory myślałem ze nie ma głupich mechaników, tylko niedoświadczeni, ale ten to wygrał wszystko
    No widzisz, a takie sytuacje niestety zdarzają się i to jest przykre.

walas12 napisał(a):mam auto u innego mechanika i ten mówi żeby kupić identyczną skrzynkę, więc to powinno pomóc.
    Jeżeli masz taką możliwość żeby kupić identyczny moduł to tak będzie oczywiście najlepiej.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy
      Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy – Toyota Avensis (T250) –marzec 2003. Pierwsze poduszki powietrzne (airbagi) montowano jako opcję w samochodach koncernu GM już we wczesnych latach 70. System stał się ...