Peugeot 307cc problem z drzwiami i szybami

14 Cze 2021, 10:12

Hej! Jakieś 3 dni temu sporadycznie miałem problem z zamkiem w drzwiach. Podchodzę do samochodu, otwieram pilotem i szarpie za klamkę od kierowcy i nic. Jakby był zamknięty. Czasem pomoże zamknięcie i otwarcie pilotem za drugim razem, czasem za 10tym. Drzwi od pasażera normalnie się otwierają.
Drugi problem to szyby. Po ostatnim myciu zauważyłem że każde uchylanie szyb i podnoszenie generuje bardzo nieprzyjemny dźwięk. A że to kabriolet to te szyby opuszczane są często. Dodatkowo problem z tym że nawet po myciu jak opuszczę szyby to są odrazu uwalone.
Jest w stanie ktoś mi pomóc z tymi problemami?
Xylizkb
Początkujący

Zdjęcia: 2

15 Cze 2021, 09:12

Xylizkb napisał(a):miałem problem z zamkiem w drzwiach. Podchodzę do samochodu, otwieram pilotem i szarpie za klamkę od kierowcy i nic. Jakby był zamknięty. Czasem pomoże zamknięcie i otwarcie pilotem za drugim razem, czasem za 10tym. Drzwi od pasażera normalnie się otwierają.
Do sprawdzenia siłownik zamka który być może nie za każdym razem zadziała przez to drzwi zostają cały czas zamknięte.
Xylizkb napisał(a):Po ostatnim myciu zauważyłem że każde uchylanie szyb i podnoszenie generuje bardzo nieprzyjemny dźwięk. A że to kabriolet to te szyby opuszczane są często
Przypuszczam że tu trzeba by było zajrzeć do mechanizmu podnoszenia i opuszczania szyb i go odpowiednio zakonserwować, przesmarować. Skoro widzisz różnicę po myciu to znaczy że woda dostaje się bezpośrednio na niego przez co go degraduje i bez odpowiedniej konserwacji po pewnym czasie taki mechanizm może się zatrzeć i przestać całkowicie funkcjonować.
Xylizkb napisał(a):Dodatkowo problem z tym że nawet po myciu jak opuszczę szyby to są od razu uwalone.
W każdym samochodzie jak po myciu opuścisz i podniesiesz ponownie szyby to ten kawałek szyby który był schowany w drzwiach będzie mokry.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2021, 09:23

Dzięki za pomoc. Co do zamka. Na co patrzeć ? Bo nie do końca wiem jak mam go sprawdzić
Xylizkb
Początkujący

15 Cze 2021, 09:36

Zerknij najpierw na wiązkę kabli między drzwiami a nadwoziem i oceń jak wygląda czy nie widać jakiś przetarć bo może tam jest pęknięty któryś przewód i np. raz styka a raz nie. Dalej zerknij na podłączenie samego siłownika czy tam nie ma jakiś nalotów, rdzy itp. Zobacz jeszcze wcześniej czy zamykanie i otwieranie przyciskiem z wnętrza zawsze otwiera te drzwi kierowcy bo jeżeli okaże się że tak to problemu będzie trzeba szukać gdzieś przy centralce sterującej otwieraniem z pilota.

Jak zdejmiesz boczek z drzwi to od razu obejrzysz sobie podnośnik od szyby.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Cze 2021, 10:08

Ten przycisk z wnętrza to masz na myśli wajchę od otwierania drzwi?
Xylizkb
Początkujący

15 Cze 2021, 10:19

A jak jesteś w samochodzie to jak możesz zamknąć drzwi blokując zamek? Masz taki przycisk gdzieś na desce który rygluje zamki.

Zobacz tu:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kierowcy mogą zabezpieczyć się przed wirusem?
    Zagrożenie koronawirusem sprawia, że chętniej przesiadamy się do samochodów, unikając skupisk ludzi np. w komunikacji miejskiej. Własny samochód to teraz faktycznie najbezpieczniejszy środek transportu, pod ...

15 Cze 2021, 10:43

Tak mam. Czyli tym klikać i otwierać od zewnątrz? Bo jak od wewnątrz otwieram mimo blokady tym przyciskiem to blokada się zwalnia
Xylizkb
Początkujący

15 Cze 2021, 13:03

Tak w tym przypadku od zewnątrz bo wtedy sprawdzisz czy za każdym razem drzwi będą się otwierały poprawnie i nie będą zablokowane jak w przypadku otwierania z pilota.
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Cze 2021, 09:29

Xylizkb napisał(a):Podchodzę do samochodu, otwieram pilotem i szarpie za klamkę od kierowcy i nic. Jakby był zamknięty.

A w momencie jak chwytasz klamkę to szyba się opuszcza na parę centymetrów czy nie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000