Peugeot 307cc - sporadyczne dziwne działanie na jałowym biegu

19 Sie 2021, 10:33

Hej! Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim 307 cc. jest to wersja z 2.0 benzyna 136km bez gazu.
Od jakiegoś miesiąca czasem podczas jazdy lub podczas startu potrafił się zadławić na dosłownie 2 sekundy podczas dodawania większej ilości gazu. Po tym zapalał się check i antypolution fault . zwykle nie zmieniało to w ogóle dynamiki auta i nic poza tym się nie działo. Zwykle znikał błąd po paru odpaleniach. Było to na tyle sporadyczne że temat olany.
Jakiś tydzień temu jednak coś się zminiło. Podczas startu samochodu przez jakieś 5 sekund potrafi się dławić jakby mocy nie miał i po tym czasie wraca do normy, normą mam na myśli bardzo delikatne trzęsienie budą. Delikatnie to czuć. Zwykle to dławienie pojawia się jak np muszę się zatrzymać lub zwolnić praktycznie do zera. Wtedy parę sekund dławi się i się uspokaja. Choć ten efekt też nie jest zawsze. Dla przykładu wczoraj jak pojechałem do pracy i z powrotem to na całejtrasie 30km dławił się na każdym zatrzymaniu. Dziś pojechałem do sklepu i podczas odpalania delikatnie się zadrgał ale poza tym chodził jak złoto.
Co to może być?
BieJaku
Nowicjusz

19 Sie 2021, 10:53

Problemów może być sporo kryjących się pod tym błędem. Najlepiej by było podjechać gdzieś na diagnostykę i sprawdzić konkretnie zapisane błędy w sterowniku. Bez tego możesz po prostu strzelać zaczynając od czyszczenie przepływki, przepustnicy, sprawdzania układu zapłonowego, paliwa itd...
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Sie 2021, 11:07

Często takie objawy daje przepływka, krokowiec, lewe powietrze (uszczelki, połączenia).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Sie 2021, 23:57

a dodając do tego deliaktne wyższe zużycie paliwa? Co to może byc?
BieJaku
Nowicjusz

23 Sie 2021, 08:35

To co wyżej + sonda lambda.

Szybciej będzie jak zaczniesz eliminować najprostsze rzeczy...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...