Peugeot 308 -Górne mocowanie łożyska amortyzatora

28 Gru 2016, 17:11

Witam .
Kilka miesięcy temu wymieniałem łożyska amortyzatora u znajomego mechanika. Dzisiaj pojechałem do ASO na przegląd po 100 tyś km , i mechanicy z Peugeota powiedzieli mi że mam odwrotnie zamontowane łożyska . Pojechałem więc do mechanika , który wymieniał te łożyska , a on stwierdził że mocowanie jest symetryczne i nie ma znaczenia jak się go zamontuje . Czy można to odwrotnie zamontować ?
pablokrak
Obserwowany

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6hdi

01 Sty 2017, 11:16

Wymienialem lozyska w Clio I,ewidentnie ich ksztalt sugerowal wlasciwy ich montaz w gniezdzie,odwrotna strona dalo by sie zamontowac oczywiscie ale wtedy na lozysko dzialalo by inne obciazenie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Sty 2017, 19:13

W 308/307 jest zwyczajne okrągłe łożysko, chyba chcieli cię w butelkę napić. Poza tym gdyby poprzedni mechanik coś źle zamonotwał, to lub ciężko by ci się ruszało kierownicą i słyszałbyś zgrzyty i/lub auto niepoprawnie by się prowadziło.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...