11 Lip 2011, 23:33
Witam mam problem z moim autkiem z którym borykam się od dłuższego czasu. Otóż w pewnym momencie, hamując i wrzucając na luz mi zgasł. Od tego momentu zaczęły się przygody. Nie trzymał obrotów na luzie, gasł, podczas jazdy szarpał. Wymieniłem: zawór biegu jałowego, kable zapłonowe, świece, pompę paliwa, czujnik temp. silnika, czujnik położenia przepustnicy, sondę lambda. Nadal nie jest w 100% dobrze, choć już trochę sie poprawiło, przez parę dni było nawet ok. Obecnie: Auto nieraz na luzie potrafi zgasnąć (ale zazwyczaj trzyma ładnie obroty), często szarpie podczas jazdy oraz odczuwam lekki spadek mocy. Proszę was bardzo o pomoc co może być powodem czy zapłon czy coś z układem paliwowym a może jeszcze coś innego? Mam do weekendu czas na naprawę ponieważ moi rodzicę zamierzają nim jechać na urlop.
Dane auta: Peugeot 405 1.8 GR (sama benzyna) 1995r 101KM silnik XU7JP (silnik taki sam jak w Citroen Xantia 1.8 )
PS: Komputer nie wykrywa błędów (!) Zauważyłem również, że podczas jazdy po puszczeniu gazu auto wolniej schodzi z obrotów niż wcześniej.