Peugeot 406 1,8 16V cieknąca woda z rury wydechowej

15 Sie 2007, 18:29

Witam! Ostatnio zauwazylem 2 niepokojace rzeczy w moim aucie. Pierwsza jest taka ze gdy auto zostawie na luzie i chwilke sobie "pochodzi", nagle zaczyna sie z niej wykraplac woda, z początku myslalem ze to benzyna, ale to poprostu woda, pod maska nie zauwazylem zadnych wyciekow. Czym moze byc to spowodowane?
A druga sprawa ktora zauwazylem to czasami jak zatrzymam peugeota na LUZIE to zaczyna mi szarpac autem tak jakby mialo zgasnac... przez moment doslownie, moze cos z silnikiem krokowym? Prosze o odpowiedzi
Pozdrawiam:)
tomek126
Nowicjusz

• 15 Sie 2007, 18:31

Mala poprawka. Chodzi o wode wykraplajaca sie z RURY WYDECHOWEJ. Nie dopisalem.
    tomek126
    Nowicjusz

15 Sie 2007, 19:01

Jezeli ubywa plynu chlodzacego to proponuje zdjac glowice (dla pewnosci dac do planowania)i wymienic uszczelke.
    DAWID-89RW
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmza
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Citroen BX 16 RS

16 Sie 2007, 22:23

Jakby była walnięta uszczelka pod głowicą, i do układu przedostawałaby się ciecz chłodząca,to by jej ubywało,a z rury wydechowej nie kapałaby woda,tylko wydobywałaby się para,czyli biały dym.
    Ja proponuję zmienić stację benzynową - woda w paliwie,to częsta przyczyna.Na jakich stacjach tankujesz?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Sie 2007, 16:09

Ja mialem dokladnie taki przypadek we Fiacie Uno
    DAWID-89RW
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmza
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Citroen BX 16 RS

17 Sie 2007, 17:14

tomek126: zjawisko, które opisałeś wskazuje na poprawne działanie katalizatora; po "dopaleniu" różnych składników spalin z wydechu wylata Ci właściwie H2O - dwa atomy wodoru i jeden tlenu...czyli WODA właśnie! :wink:
    ... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
    czerepach
    Aktywny

Miejscowość: Mosina
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
      Długo oczekiwany sportowy samochód Toyoty znalazł się w salonach sprzedaży w 2012 roku, wraz z bliźniaczym modelem Subaru BRZ. Oba samochody współpracujących ze sobą japońskich producentów zajęły drugie ...
      Chevrolet Corvette C1
      Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...

17 Sie 2007, 21:18

Hmmm,mądre logikowanie Czerepach.Ale dlaczego nie we wszystkich samochodach z prawidłowo działającym katalizatorem tak sie nie dzieje?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

17 Sie 2007, 22:40

:shock: :D Bo nie wszystkie samochody mają tak sprawne silniki, jak w omawianym Peugeocie... :wink:
    ... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
    czerepach
    Aktywny

Miejscowość: Mosina

18 Sie 2007, 09:43

Ja tankuje zawsze na orlenie 95pb. Oddalem auto do serwisu bo to szarpanie auta przerodzilo sie w gasniecie na niskich obrotach :/ na luzie obroty spadaly mi duzo ponizej 1000 i gasl... Koles w serwisie powiedzial mi ze ta woda w rurze to nic nadzywaczajnego i czesto sie tak dzieje... ze mozna by sie tym martwic gdyby wyciek byl widoczny gdzies przy silniku jeszcze a nie jest. w serwisie okazalo sie tez ze w oleju (ktory wymienialem miesiac temu) jest benzyna!
    tomek126
    Nowicjusz

18 Sie 2007, 09:47

No i za te obroty odpowiedzialne prawdopodobnie sa swiece, filtry, silnik krokowy (ktory trzeba przeczyscic), i jakies przewody nei do konca zrozumial o ktore chodzi.... Facet powiedzial ze ta benzyna mogla sie dostac do oleju wlasnei przez to ze filtr powietrza byl zapchany nie do konca rozumiem co ma jedno z drugim wspolnego...
    tomek126
    Nowicjusz

18 Sie 2007, 10:37

Ano tak Czerepach - sprawności silnika nie wziąłem pod uwagę :lol: .Pisząc swój post miałem na myśli sprawny silnik.Ale w sumie masz rację - cięzko od kilkunastoletniego silnika wymagać pełnej sprawności.Choć może warto doprowadzić go do dobrego stanu - rdzewiejacy i dziurawiący sie wydech przez wodę :) .Bo mało spotyka się autka z cieknąca woda z rury wydechowej,aczkolwiek wczoraj jechałem za w sumie nowiutkim Nissanem i tez kapała mu woda z rury.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika