Peugeot 406 1,8 16V cieknąca woda z rury wydechowej

15 Sie 2007, 19:29

Witam! Ostatnio zauwazylem 2 niepokojace rzeczy w moim aucie. Pierwsza jest taka ze gdy auto zostawie na luzie i chwilke sobie "pochodzi", nagle zaczyna sie z niej wykraplac woda, z początku myslalem ze to benzyna, ale to poprostu woda, pod maska nie zauwazylem zadnych wyciekow. Czym moze byc to spowodowane?
A druga sprawa ktora zauwazylem to czasami jak zatrzymam peugeota na LUZIE to zaczyna mi szarpac autem tak jakby mialo zgasnac... przez moment doslownie, moze cos z silnikiem krokowym? Prosze o odpowiedzi
Pozdrawiam:)
tomek126
Nowicjusz

• 15 Sie 2007, 19:31

Mala poprawka. Chodzi o wode wykraplajaca sie z RURY WYDECHOWEJ. Nie dopisalem.
    tomek126
    Nowicjusz

15 Sie 2007, 20:01

Jezeli ubywa plynu chlodzacego to proponuje zdjac glowice (dla pewnosci dac do planowania)i wymienic uszczelke.
    DAWID-89RW
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmza
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Citroen BX 16 RS

16 Sie 2007, 23:23

Jakby była walnięta uszczelka pod głowicą, i do układu przedostawałaby się ciecz chłodząca,to by jej ubywało,a z rury wydechowej nie kapałaby woda,tylko wydobywałaby się para,czyli biały dym.
    Ja proponuję zmienić stację benzynową - woda w paliwie,to częsta przyczyna.Na jakich stacjach tankujesz?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Sie 2007, 17:09

Ja mialem dokladnie taki przypadek we Fiacie Uno
    DAWID-89RW
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmza
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Citroen BX 16 RS

17 Sie 2007, 18:14

tomek126: zjawisko, które opisałeś wskazuje na poprawne działanie katalizatora; po "dopaleniu" różnych składników spalin z wydechu wylata Ci właściwie H2O - dwa atomy wodoru i jeden tlenu...czyli WODA właśnie! :wink:
    ... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
    czerepach
    Aktywny

Miejscowość: Mosina

17 Sie 2007, 22:18

Hmmm,mądre logikowanie Czerepach.Ale dlaczego nie we wszystkich samochodach z prawidłowo działającym katalizatorem tak sie nie dzieje?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

17 Sie 2007, 23:40

:shock: :D Bo nie wszystkie samochody mają tak sprawne silniki, jak w omawianym Peugeocie... :wink:
    ... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
    czerepach
    Aktywny

Miejscowość: Mosina

18 Sie 2007, 10:43

Ja tankuje zawsze na orlenie 95pb. Oddalem auto do serwisu bo to szarpanie auta przerodzilo sie w gasniecie na niskich obrotach :/ na luzie obroty spadaly mi duzo ponizej 1000 i gasl... Koles w serwisie powiedzial mi ze ta woda w rurze to nic nadzywaczajnego i czesto sie tak dzieje... ze mozna by sie tym martwic gdyby wyciek byl widoczny gdzies przy silniku jeszcze a nie jest. w serwisie okazalo sie tez ze w oleju (ktory wymienialem miesiac temu) jest benzyna!
    tomek126
    Nowicjusz

18 Sie 2007, 10:47

No i za te obroty odpowiedzialne prawdopodobnie sa swiece, filtry, silnik krokowy (ktory trzeba przeczyscic), i jakies przewody nei do konca zrozumial o ktore chodzi.... Facet powiedzial ze ta benzyna mogla sie dostac do oleju wlasnei przez to ze filtr powietrza byl zapchany nie do konca rozumiem co ma jedno z drugim wspolnego...
    tomek126
    Nowicjusz

18 Sie 2007, 11:37

Ano tak Czerepach - sprawności silnika nie wziąłem pod uwagę :lol: .Pisząc swój post miałem na myśli sprawny silnik.Ale w sumie masz rację - cięzko od kilkunastoletniego silnika wymagać pełnej sprawności.Choć może warto doprowadzić go do dobrego stanu - rdzewiejacy i dziurawiący sie wydech przez wodę :) .Bo mało spotyka się autka z cieknąca woda z rury wydechowej,aczkolwiek wczoraj jechałem za w sumie nowiutkim Nissanem i tez kapała mu woda z rury.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika