Peugeot 406 Coupe falujące obroty

12 Sie 2017, 08:57

Witam, mam problem z moim 406 Coupe 2.0 135km (wersja z 1 sondą Lambda).

Mianowicie w aucie falują obroty w przedziale 670-700, słychać to tak jakby gdzieś wypadały zapłony. Podłączałem go pod komputer, błędów odziwo żadnych nie było, przepustnica z krokowcem wyczyszczona.

Świece czyszczone, ustawiłem przerwe na 1mm, na porcelanie nie było żadnych kreseczek.

W najbliższym czasie zakładam gaz, więc muszę wiedzieć co jest nie tak i po prostu go zrobić.

Co jeszcze sprawdzić?

Dodam tylko że zanim zapali na zimnym silniku rozrusznik pokręci ok. 1 sekundy, to nie jest dużo, ale np. Citroen Xsara moich rodziców odpala "na dotyk".

Na ciepłym pali od strzała.
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Sie 2017, 13:42

Exodiss napisał(a):Mianowicie w aucie falują obroty w przedziale 670-700, słychać to tak jakby gdzieś wypadały zapłony. Podłączałem go pod komputer, błędów odziwo żadnych nie było, przepustnica z krokowcem wyczyszczona.
Zrobiłeś adaptację przepustnicy po jej wyczyszczeniu?

Exodiss napisał(a):Świece czyszczone, ustawiłem przerwe na 1mm, na porcelanie nie było żadnych kreseczek.
A taka powinna być przerwa? Jak wyglądały świece? U ciebie przerwa powinna wynosić chyba 0,9mm.

Exodiss napisał(a):W najbliższym czasie zakładam gaz, więc muszę wiedzieć co jest nie tak i po prostu go zrobić.

Co jeszcze sprawdzić?
Wymienić świece i jak się nie poprawi to sprawdzić cewkę zapłonową jej złącze. Może być tak że ją też trzeba wymienić ale lepiej by było jak byś mógł podmienić i sprawdzić wcześniej czy to czasem nie jej wina. Sprawdzić ciśnienie paliwa i to czy się nie cofa.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

16 Sie 2017, 15:41

Nie miałem zbytnio czym zrobić adaptacji, dlatego dorwałem interfejs AutoCom CDP+ i tam zrobiłem, ale bez większych skutków.

W książeczce przerwa 0.9mm lub 1mm, na porcelanie nie ma żadnych kreseczek.

Poprzedni własciciel mówił że cewka byla zmieniana, faktycznie wygląda na "nową" bo nie była ani zakurzona i miała plombe jakiejś firmy.
Jak mogę sprawdzić ciśnienie paliwa, w komputerze?

Mierzyłem dzisiaj u mechanika ciśnienie cylindrów i na drugim cylindrze jest 12 barów, na pozostałych 13 barów aczkolwiek mechanior powiedział że trzebaby było pomierzyć dokładniej po kilka pomiarów i uśrednić wyniki. Wydaje mi się że mimo wszystko nie jest źle, aczkolwiek ja się na tym zbytnio nie znam.
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

16 Sie 2017, 16:59

Exodiss napisał(a):W książeczce przerwa 0.9mm lub 1mm
Pewnie też zależy od producenta świecy. Najlepiej wymień świece i sprawdź co się będzie działo. Skoro cewka jest nowa to powinna być sprawna choć różnie to bywa.

Exodiss napisał(a):Jak mogę sprawdzić ciśnienie paliwa, w komputerze?
Musisz mieć manometr i podłączyć do do przewodu paliwowego. Czasem na listwie wtryskowej jest miejsce do podpięcia manometru ale to chyba raczej w dieslach.

Exodiss napisał(a):Mierzyłem dzisiaj u mechanika ciśnienie cylindrów i na drugim cylindrze jest 12 barów, na pozostałych 13 barów aczkolwiek mechanior powiedział że trzebaby było pomierzyć dokładniej po kilka pomiarów i uśrednić wyniki. Wydaje mi się że mimo wszystko nie jest źle, aczkolwiek ja się na tym zbytnio nie znam.
Źle nie jest przy uśrednionych wartościach po kilku pomiarach mogło by się okazać że te wartości są bardzo zbliżone do siebie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999