Corsa C 1.2 twinport: Klekotanie pod maską

07 Sie 2017, 23:55

Od wczoraj za każdym razem po odpaleniu i po zgaszeniu silnika przez kilka sekund słychać "klekotanie" (ten dźwięk przypomina mi nieco dźwięk zapalarek do gazu) po prawej stronie deski rozdzielczej, tak jakby za schowkiem. Co to może być? :shock: :shock: :shock:
faela
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 01 2017
Auto: brak:(

09 Sie 2017, 14:55

faela napisał(a):prawej stronie deski rozdzielczej, tak jakby za schowkiem. Co to może być?
Sprawdzałeś czy dmuchawa działa poprawnie? Możesz ją wyłączyć całkowicie i sprawdzić czy dźwięk będzie występował.

faela napisał(a):Od wczoraj za każdym razem po odpaleniu
Wystarczy że przekręcisz kluczyk w pozycję zapłonu czy silnik musi wystartować?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Sie 2017, 18:40

Przepraszam, że dopiero teraz.
Dźwięk występuje również przy wyłączonej dmuchawie. Wystarczy, że kluczyk jest w pozycji zapłonu, poza tym już w chwili kiedy przekręcam klucz w drzwiach (pilot w kluczyku też nie działa...) pojawia się to klekotanie.
Dziś wyczyściłam klemy i nic to nie dało, jedyne czego się dowiedziałam, to to ,że filtr pyłkowy jest do wymiany. Bardzo rzadko korzystam z klimy i kiedy ostatnio ją włączyłam (w trakcie jazdy) też zaczął klekotać.
faela
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 01 2017
Auto: brak:(

16 Sie 2017, 16:32

faela napisał(a):poza tym już w chwili kiedy przekręcam klucz w drzwiach (pilot w kluczyku też nie działa...) pojawia się to klekotanie
Może to jakiś przekaźnik od centralnego zamka? Próbowałeś namierzyć to miejsce pod deską?

faela napisał(a): filtr pyłkowy jest do wymiany. Bardzo rzadko korzystam z klimy i kiedy ostatnio ją włączyłam (w trakcie jazdy) też zaczął klekotać.
Filtr powinno się wymieniać nie zależnie od tego czy korzystasz z kilmy czy też nie. Tak więc proponuję jego wymianę bo brudny filtr to słabszy przepływ powietrza i dodatkowe siedlisko bakterii których należy unikać.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...