Peugeot 406 Lift D8 - Ograniczniki drzwi

21 Lut 2017, 11:27

Witam,
Przymierzam się do wymiany ograniczników w tylnych drzwiach mojego auta gdyż skrzypią, piszczą, a po dłuższym nieużytkowaniu nawet potrafią ciężko chodzić.
Mam pytanie do Was, gdyż nigdzie indziej nie uzyskałem odpowiedzi.
Czy ograniczniki we wszystkich czterech drzwiach są takie same? Zauważyłem ten sam znak na ogranicznikach z lewej strony pojazdu ale nie mam zielonego pojęcia czy to jest jedno i to samo. Na allegro znalazłem nowe (zamienniki) do drzwi przednich ale nigdzie nie mogę znaleźć do drzwi tylnych. (nie wiem też czy poprzedni właściciel nie zrobił rzeźby i nie wstawił tam po prostu ograniczników, które powinny znajdować się z przodu)
Z góry dzięki za odpowiedź :)
SGodzina
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 28 07 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Peugeot 406 Lift
Silnik: 2.0 D8 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Lut 2017, 17:26

SGodzina napisał(a):Przymierzam się do wymiany ograniczników w tylnych drzwiach mojego auta gdyż skrzypią, piszczą, a po dłuższym nieużytkowaniu nawet potrafią ciężko chodzić.
Próbowałeś je wyczyścić i odpowiednio przesmarować? Może wymiana nie jest konieczna jak nie są mechanicznie uszkodzone.

Przednie mogą się różnić od tylnych ale to już musisz sprawdzić dokładnie. Między stronami nie będzie pewnie różnicy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM

21 Lut 2017, 17:32

Póki co nie czyściłem - nie miałem czasu tam zajrzeć (popryskałem tylko WD40 żeby trochę poluzować drzwi)
Może skorzystam z Twojej rady, aczkolwiek i tak nie wiem czy nie będzie wymagana wymiana. Te drzwi dość dziwnie chodzą. Trudno to opisać.
SGodzina
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Lut 2017, 18:26

SGodzina napisał(a):popryskałem tylko WD40 żeby trochę poluzować drzwi
To starcza tylko na chwilę a potem wysusza i lepiej wyczyścić i psiknąć czym co przesmaruje.

SGodzina napisał(a):nie wiem czy nie będzie wymagana wymiana. Te drzwi dość dziwnie chodzą. Trudno to opisać
Może to wina zawiasów, a nie ograniczników, wtedy ich wymiana nic nie da.
Kacper
Forumowicz VIP

21 Lut 2017, 18:38

Kacper napisał(a):Może to wina zawiasów, a nie ograniczników, wtedy ich wymiana nic nie da.

Po tymczasowym przesmarowaniu WD-40 piski ustąpiły. Tylko drzwi luźno chodzą i potrafią się przymykać.. np gdy samochód stoi pod kątem drzwi (niezbyt ciężkie) zamykają się.
SGodzina
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Lut 2017, 13:51

SGodzina napisał(a):Tylko drzwi luźno chodzą i potrafią się przymykać.
No to tu wina ewidentna ograniczników. Musisz na nie zerknąć czy nie są za mocno wytarte. Masz plastikowe czy metalowe? Ja używał do ich smarowania białego smaru w sprayu (BOLL) i chodzą u mnie ładnie tylko warto raz do dwóch razy w roku pamiętać żeby psiknąć.
Kacper
Forumowicz VIP