Peugeot 406 opinia auta

11 Lut 2016, 17:54

Witam!
Zamierzam kupić peugeota 406 coupé, dzisiaj byłem oglądać potencjalne auto do kupna.
Jest to wersja 2.0 135KM rocznik 2001, na liczniku ma przebieg 170 tys km a od 120 tys km ma założoną instalacje gazową. Auto jest krajowe, wycenione na 8 500 złotych.
Auto ma poniższe mankamenty:
-malowany prawy błotnik
-zepsute sterowanie fotela pasażera
-podobno zdarzyło się raz, że zaciął się prędkościomierz
I to tyle wymienionych wad przez właściciela a właściwie przez kolegę bo on nie mógł się wstawić. Sam zauwżyłem, że są różnice szerokości szpary w spasowaniu zderzaka... Przy prawym reflektorze można zmieścić dwa palce a przy lewym jeden. Gdy otworzyłem klapę bagażnika to na obiciu klapy bagażnika dostrzegłem pleśń, a auto bardzo "wypachnione" olejkiem. Wydaje mi się, że lewe drzwi mają inny odcień. Głównie obawia mnie ta pleśń bo auto było niby garażowane.
Co wy o tym myślicie? Ma być to moje pierwsze auto i nie chciałbym kupić skarbonki...
Wadek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Mar 2016, 11:58

Szukaj innego egzemplarza - skoro jest widoczna pleśń, to pewnie są nieszczelności spowodowane wadami blacharskimi, a jak widać właściciel nie starał się ich usuwać, co też źle świadczy i słabo rokuje dla nowego właściciela ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

29 Cze 2016, 06:34

Sam od miesiąca jestem posiadaczem takiego samochodu, tyle że z silnikiem 3.0 V6. Ciężko znaleźć dobrze zachowany egzemplarz (mam teraz na myśli blacharkę). Obejrzałem ponad 20 samochodów z całej Polski.
Kilka rad:
- zazwyczaj samochód będzie po przejściach, a to miał kolizję i ktoś po taniości montował drzwi przez co są źle spasowane, a to błotnik wymieniony. Zwróć uwagę przede wszystkim na uszczelki przy drzwiach i spasowanie bocznych listew. W bagażniku po lewej stronie powinieneś mieć schowek - otwórz go i zobacz czy blacha w środku nie była spawana.
- KONIECZNIE zobacz czy po odpaleniu samochodu nie świecą się kontrolki od sond lambda
- w przed liftingowym modelu często padają łączniki stabilizatorów
- staraj się unikać egzemplarzy z gotową instalacją LPG, bo uwierz mi, że w 90% instalacja będzie badziewna
- jeżeli to automat to podczas jazdy testowej zwróć uwagę czy płynnie przełącza biegi

Z fotelem miałem ten sam problem, klasycznie :D
Chodziło o jakąś linkę, która podobno w tym modelu często szwankuje. Zapłaciłem 30zł u elektryka.
Generalnie elektryka słabo stoi, ale na szczęście w większości są to rzeczy, które zrobisz za kilkanaście - kilkadziesiąt złotych (u mnie był to fotel, regulacja lusterka i podświetlenie zegarów).

Pleśń dyskwalifikuje samochód :bored:
Poszukaj czegoś innego.
Slaydo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 2014
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Honda Accord VI
Silnik: 1.8 VTEC 136KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak używać nawigacji google? Jakie są dostępne opcje?
    Google Maps to popularna aplikacja nawigacyjna, która umożliwia wyznaczanie tras i śledzenie drogi do wyznaczonego celu. Oto kilka podstawowych opcji dostępnych w Google Maps: Wyznaczanie trasy: Aby wyznaczyć trasę, ...
    Audi e-tron GT concept - napęd, wydajność i zasięg
    434 kilowaty (590 KM) mocy systemowej – to imponujący jak na w pełni elektryczne auto wynik. Do przedniej i do tylnej osi dopasowano dwa osobne silniki elektryczne. Oba to pracujące non-stop silniki synchroniczne. Moment ...