Peugeot 406, vectra b czy mazda 323f?

02 Paź 2013, 23:25

Szukam auta dla siebie, do 5-6tysięcy i zastanawiam się nad tymi opcjami: Peugeot 406, vectra b i mazda 323f. Te 3 auta biorę pod uwagę :
Peugeot 406- z wyglądu ok, najwięcej miejsca w środku z tej trójki, jednak boje się, że mechanicy nie będą chcieli się podjąć napraw a same naprawy wyjdą drogo, z tego co wiem całkowity ocynk,
vectra b- dość ładne autko, sporo jeździ ich-wiec jest i sporo zamienników, ponoć ekonomiczne, tylko opel- problemy z braniem oleju i dość "nudne" wnętrze, oraz problemy z korozja
Mazda 323f- jest to dość fajne japońskie autko, które ponoć jest nie do zajeżdżenia, tym modelem jako jedynym z tej 3 nie jeździłem

Myślę oczywiście nad benzynami- najlepiej z gazem. Nie szukam osiągów- byle miało z 75 koni. Liczy się dla mnie wygoda i dość mała awaryjność wraz z tanimi zamiennikami.

Oczywiście myślałem o jakiejś, renault megane, tigrze lub fordzie puma, ale znajomi mi odradzali- mówiąc że te auta pasują tylko dla kobiet i homoseksualistów( bez obrazy). Choć słyszałem, że puma jest dość utytułowanym okazem i cechującym się bardzo dobrymi walorami jazdy.

Które auto lepsze, co wy na to drodzy forumowicze? Oczywiście jeśli ktoś będzie miał inne propozycje to z chęcią bym je przeczytał :wink:
otori
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Paź 2013, 05:11

W Mazdzie może być problem z lpg,większość silników kiepsko znosi lpg.
W Vectrze podobnie,zwłaszcza Ecoteci nie przepadają za lpg (niestety większość silników to Ecoteci) i czasami lubią sobie wszamać olej.
Ceny części w 406 nie są wysokie,jest dużo zamienników i czasami lepszych a awaryjność tego auta zależy w zasadzie od egzemplarza na jaki się trafi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Paź 2013, 19:25

406 jak najbardziej z Ecoteci z Opla , miałem parę sztuk i to z LPG i nie było problemów
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...