Peugeot 406, vectra b czy mazda 323f?

03 Paź 2013, 00:25

Szukam auta dla siebie, do 5-6tysięcy i zastanawiam się nad tymi opcjami: Peugeot 406, vectra b i mazda 323f. Te 3 auta biorę pod uwagę :
Peugeot 406- z wyglądu ok, najwięcej miejsca w środku z tej trójki, jednak boje się, że mechanicy nie będą chcieli się podjąć napraw a same naprawy wyjdą drogo, z tego co wiem całkowity ocynk,
vectra b- dość ładne autko, sporo jeździ ich-wiec jest i sporo zamienników, ponoć ekonomiczne, tylko opel- problemy z braniem oleju i dość "nudne" wnętrze, oraz problemy z korozja
Mazda 323f- jest to dość fajne japońskie autko, które ponoć jest nie do zajeżdżenia, tym modelem jako jedynym z tej 3 nie jeździłem

Myślę oczywiście nad benzynami- najlepiej z gazem. Nie szukam osiągów- byle miało z 75 koni. Liczy się dla mnie wygoda i dość mała awaryjność wraz z tanimi zamiennikami.

Oczywiście myślałem o jakiejś, renault megane, tigrze lub fordzie puma, ale znajomi mi odradzali- mówiąc że te auta pasują tylko dla kobiet i homoseksualistów( bez obrazy). Choć słyszałem, że puma jest dość utytułowanym okazem i cechującym się bardzo dobrymi walorami jazdy.

Które auto lepsze, co wy na to drodzy forumowicze? Oczywiście jeśli ktoś będzie miał inne propozycje to z chęcią bym je przeczytał :wink:
otori
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Paź 2013, 06:11

W Mazdzie może być problem z lpg,większość silników kiepsko znosi lpg.
W Vectrze podobnie,zwłaszcza Ecoteci nie przepadają za lpg (niestety większość silników to Ecoteci) i czasami lubią sobie wszamać olej.
Ceny części w 406 nie są wysokie,jest dużo zamienników i czasami lepszych a awaryjność tego auta zależy w zasadzie od egzemplarza na jaki się trafi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Paź 2013, 20:25

406 jak najbardziej z Ecoteci z Opla , miałem parę sztuk i to z LPG i nie było problemów
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie samochody sportowe
    Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...