Samochód do jazdy i do nauki zawodu

02 Paź 2013, 20:56

Witam, poszukuję auta do dojeżdżania do szkoły, ale najbardziej to potrzebuję auta do nauki zawodu, gdyż chodzę to technikum samochodowego. Myślałem nad jakimś Dieslem, w miare prostym w budowie. Myślałem o golfie II żeby go doprowadzić do fajnego stanu. Jeśli chodzi o budżet to jak najtaniej. tzn 1000-3000tys. Proszę o propozycje aut które nadają się do tych celów. Z góry dziękuję.
Leo12345
Początkujący

Auto: Nie mam

02 Paź 2013, 21:00

Bierz co będzie w najlepszym stanie w tym budżecie. Skąd jesteś?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Paź 2013, 21:09

Za tą kwotę co byś nie kupił to będzie się nadawało do nauki zawodu bo po prostu w każdym aucie będzie coś do zrobienia. Dieselek za tą kasę? hmm może lepiej poszukaj czegoś w LPG?

Znajomy na takie autko i muszę przyznać, że całkiem fajnie się tym jeździ:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Poza nim oczywiście klasycznie można polecić cieniasa
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Paź 2013, 21:14

Jestem z podkarpacia a dokładniej z Sanoka.
Leo12345
Początkujący

02 Paź 2013, 21:18

Diesel do 3000zł no to raczej kiepski pomysł choć Saxo czy Peugeota 106 by kupił.
Może to wyda sie głupie ale co powiesz na malucha? Teraz w zimie frajda z rwd i na zajęciach w szkole z kumplami byś sobie dłubał a maluch prosty jak budowa cepa.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - kilka maluchów do wyboru.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nawet ładny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

02 Paź 2013, 21:26

a tu wręcz rajdówka : [link do oferty na Allegro wygasł] hah ;D ale ten bez prawa do rejestracji ...

albo polonezik? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

02 Paź 2013, 22:32

Do 3 tys w brew pozorom masz duży wybór choć w każdym samochodzie w cenie roweru będzie prędzej czy później coś do zrobienia.
Jak coś większego to astra f ( przy okazji zgłębisz tajniki szpachlowania i walki z rdzą :mrgreen: ale to czego się nauczysz to jest bezcenne :mrgreen: ) może jakiś golf II
A jak coś małego to suzuki swift 1.0, stara corsa, może polówka albo tico :mrgreen:

Jak już wiele razy podkreślałem kupno malucha w celach użytkowych na chwile obecną to głupota.
Rdzewieje szybciej niż jedzie a pojęcie osiągów, wygody czy ekonomii nie istnieje.
Choć zapewne wszyscy darzymy kaszlaka ogromnym sentymentem to w obecnych czasach jazda maluszkiem to umartwianie się na siłę.
Lepiej zaopatrzyć się w tico, w który będzie już namiastką normalnego samochodu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

03 Paź 2013, 05:05

Akurat tutaj sie z Tobą nie zgodze do końca,najbadziej rdzewieją eleganty (95-00rok),wcześniejsze modele były dość dobrze zabezpieczone przed rudą więc jeśli tylko poprzedni właściciel odpowiednio o niego dbał to nie ma prawa rdzewieć. Tico pod tym względem wcale nie wypada lepiej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Paź 2013, 10:13

nawet jeśli nauczyć się "zawodu" na jednym aucie to z każdym innym też będzie trzeba zawsze się jakoś w miarę zapoznać, technologia się zmienia, a tym samym też zawartość pod maską
rise
Początkujący

Auto: Toyota Yaris

03 Paź 2013, 16:02

Znalazłem fajną Astre I, w sobotę jadę na oględziny, autem poność jeździł dziadek a sprzedaje go jego zięć bo dziadek umarł. Auto garażowane i jeżdzone tylko w niedziele do kościoła, miesiećznie robione max 100km. samochód bym pewnie kupił w granicach 3000zł. Jeżeli to wszystko prawda to auto od dziadzia z małym przebiegiem garażowane czemu nie :)
Tylko niewiadomo jak jest z masą spadkową, żeby nie wejść w jakieś bagno.
Jedna jest wada, brak wspomagania. Proszę o opinię osób jeżdżących Astrami 1 bez wspomagania czy bardzo się ciężko jeździ, samochód w sumie nie jest ciężki 1000kg.
Z góry dziękuję.
Leo12345
Początkujący

03 Paź 2013, 17:39

Leo12345 napisał(a): Auto garażowane i jeżdzone tylko w niedziele do kościoła
Czyli jedno z wielu w PL. :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Paź 2013, 18:17

A co za problem założyć do niego wspomaganie? Koszt kompletnego wspomagania to koszt 300-400zł a założyć sam możesz na zajęciach.
Barol
Awatar użytkownika