Peugeot 407/ Astra 3/ Audi A4 b6

14 Lut 2016, 00:15

pasjonat80 napisał(a):Zamowiles auto u salonie, nowe. Płacisz 70000. Sprzedawca uczciwie ci mówi że pomalowany był błotnik i drzwi. Odbierasz (bo to dla ciebie żaden problem) czy czekasz na drugi egzemplarz
argument-inwalida, bo kupując auto nowe wymagasz żeby istotnie takie było. Jeśli kupujesz kilku/nasto letnie i jest to dobrze zrobione to w czym problem? Nie muszę Ci chyba mówić że poruszanie się samochodem, ba, codzienne funkcjonowanie człowieka niesie za sobą jakieś ryzyko.
Jeśli ktoś tu nie ogarnia to Ty, bo Twoje argumenty są tak łatwe do obalenia jak rada osiedla...
Swoją drogą - załóżmy że zdarzy Ci się jakaś obcierka czy drobna stłuczka, po której musisz pomalowana zderzak. Co robisz - malujesz zderzak czy sprzedajesz auto bo bite? Wiesz, pytanie dość prozaiczne, ale po Twoich postach widzę, że odpowiedź wcale nie jest oczywista :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lut 2016, 02:17

któraś z ofert warta uwagi ?

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

mar19861986
Początkujący

Zdjęcia: 8
Miejscowość: Czaplinek
Prawo jazdy: 29 09 2004
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk3 sedan 2006
Silnik: 1.8 PB
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

14 Lut 2016, 08:24

Jak będę miał malowane auto to ciebe poproszę żebyś je ode mnie kupił.
I z mojej strony ostatni przylkad. Kolega kupił VW Polo, odebral z salonu, pojechał pod hipermarket i chciał blisko słupa postawić auto. I przednim zderzakiem lekko go dotknął. Zderzak leciutko zarysowany ale wystrzelily mu poduszki. I powiedzal mi wtedy że polaluje zderzak, wstawi zaślepki i sprzeda. Ale udało się że zrobili mu auto na gwarancji.
I nie obraz się, twój samchod jest malowany, więc dla mnie ma już 50 % wartości.
Ostatnio edytowany przez pasjonat80, 14 Lut 2016, 08:32, edytowano w sumie 1 raz
pasjonat80
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 1997
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra h
Silnik: 1.3 cdti
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

14 Lut 2016, 08:29

A odn tych linków, skąd oni mają takie okazyjne ceny? Patrzę na mobile.de, za auto w takim stanie, od Niemca trzeba zapłacić dwa razy więcej.
pasjonat80
Nowicjusz

14 Lut 2016, 08:40

jestem zupełnym laikiem ale 3 link to od razu widać że malowane. natomiast 7 link to zdjęcia robione w środku lata więc dziwne ze się nie sprzedało. co do reszty niech się wypowiedza specjaliści
kolekcjoner
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

14 Lut 2016, 09:00

Niekoniecznie srodek lata. Tydzien temu w niedziele byla taka pogoda, bylo 11,5 stopni c, wiem, bo sam robilem zdjecia
pasjonat80
Nowicjusz

14 Lut 2016, 12:12

pasjonat80 przez takie idiotyczne podejście, jakie ty reprezentujesz(a razem z tobą wiele innych ludzi), Polscy handlarze prześcigają się w cwaniactwie, aby zaoferować Januszom *wymarzony samochód*.
90% aut 10-15 letnich miało powtórnie lakierowany jakiś element, co nie oznacza, ze każdy z tych samochodów był po dzwonie. Nawet dobre samochody z Niemiec rzadko maja w 100% oryginalną powłokę lakierniczą.
Przykład z autem z salonu też beznadziejny, bo niektórzy kupujący decydują się na samochód po jakimś małym uszkodzeniu, jeśli dostaną dobry rabat na takie auto.
Jak ktoś ma trochę wiedzy, to bez czujnika lakieru będzie potrafił ocenić czy samochód był bity, czy tylko lakierowany po jakiejś szkodzie parkingowej.
Podsumowując nie ma się co bać samochodów, które mają lakierowany jakiś element,m bo równie dobrze można kupić samochód z oryginalnym lakierem, tyle tylko, ze złożony z dwóch albo i trzech innych samochodów.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

14 Lut 2016, 12:18

Wiec kupuj sobie lakierowane. Masz duzy wybor.
I swietnie napisales - uszkodzony taniej. A czesto jest tak ze na wtornym rynku sa w tej samej cenie.
pasjonat80
Nowicjusz

14 Lut 2016, 12:25

To co to za Polo że poduchy wywaliło przy puknięciu w słup? :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Lut 2016, 12:28

pasjonat80 powiem Ci znowu tak po studencku bo widzę że jest zabawa w kurtuazyjne przekonywanie... :angry:

pasjonat80 zejdź na ziemię i przestań siać ferment... pt. malowanie=złomowanie bo to takie nasze polskie głupotki które już są znane i obśmiewane w całej Europie.

A więc w takich krajach jak CH, DE, BE, DK, FR czy auto było malowane czy nie jest tematem całkowicie pobocznym... maluje się auta koszmarnie kiepsko i tylko na zasadzie tryśnięcia dla oka bo i tak nikt nie podnieca tym.
Więc skoro dążymy do normalności a nie do ośmieszania to przestańmy się tym podniecać szczególnie w starych autach...

Następna sprawa zakup nowego auta tu też mówisz jak typowy kowalski czyli kupujesz i wszystko jest dziewicze... oczywiście teoretycznie masz rację ale... jak zobaczyłbyś auto nowe np; Yarisa w ASO przygotowywanego do alarmu to nogą byś się przeżegnał i powiedział ze auto nadaje się na złom. Nie mówiąc o tym że mój kolega pracował u dystrybutora nowych aut przy ich picowaniu więc wszystko było grane od kropelki która sklei sklei :D do lakierowania. I jak wyjechał do Anglii pracować to został zatrudniony w identycznej ekipie w identycznej firmie gdzie malował, łatał oraz kleił.

Tak więc przestań się ośmieszać z tym malowaniem bo Twoja podnieta swoim opelkiem może minąć gdy okaże się że przechodził przez ręce mojego kolegi :D

A w dodatku robisz krzywdę ludziom którzy nie mają doświadczeń z autami bo nasłuchają się o malowaniach i złomowaniach więc szukają tej perełki którą oczywiście handlarz im dostarczy... za pół ceny z przebiegiem 180tyś.km.

A uwierz mi są już teraz takie sposoby oszukiwania ludzi z malowaniem że zwykły Kowalski nie będzie widział że jeździ przystankiem autobusowym ale to właśnie przez takich ludzi jak Ty.

p.s.

Ostatnio kupiłem w CH aygo dla mamy i jeden element był malowany koszmarnie kiepsko i jak się okazało szkoda była naprawiana w ASO!!!! z ubezpieczenia. A i tak musiałem poprawić sprayem...
I co ciekawe mama chce sprzedać auto w sumie w idealnym stanie i nie może bo kupujących podnieca malowany tylny błotnik aygo... i to tak mocno że sprzedaż zleciliśmy znajomemu bo nie mam cierpliwości tego słuchać :x

Współczuje osobom którym doradzasz przy zakupie samochodu :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Lut 2016, 12:34

pasjonat80 napisał(a):Wiec kupuj sobie lakierowane. Masz duzy wybor.
I swietnie napisales - uszkodzony taniej. A czesto jest tak ze na wtornym rynku sa w tej samej cenie.

Mam lakierowany samochód i nie ma z tym problemów.
Żyj sobie dalej w świadomości, ze samochodu lakierowanego się nie kupuję, ale nie wygłaszaj tych bzdur na publicznym forum, bo potem przyjeżdżają ludzie oglądać samochód za 5tyś.zł i wybrzydzają, bo lakier nieoryginalny.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

14 Lut 2016, 12:52

Ty wyglaszasz bzdury. I slusznie ze ludzie ogladaja auta. Dla kogos 5000 to moze byc bardzo duzo pieniedzy. I jak ktos ma wybor miedzy malowanym i niemalowanym to 90 % ludzi wybiera ten drugi. Na szczescie jest jeszcze 10 % ludzi takich jak ty co wola malowany i takie atua tez sie sprzedaja. Dla nich wazniejsze jest to zeby auto mialo skore niz historia samochodu. Ma to pewnie jakis cel. Dziewczyna zobaczy piekny lakierek, wygodne skorzane fotele i sukces pelny. Ale pamietaj, sa osoby ktore nie lubia zmieniac aut, dlatego historia pojazdu stoi na pierwszym miejscu z bezwypadkowoscia wlacznie. I ja jak szukal bym auta do jazdy po miescie za 5000 zl to szukal bym seicento, ale od pierwszego wlasciciela.
pasjonat80
Nowicjusz

14 Lut 2016, 13:00

pasjonat80 napisał(a):Ty wyglaszasz bzdury. I slusznie ze ludzie ogladaja auta. Dla kogos 5000 to moze byc bardzo duzo pieniedzy. I jak ktos ma wybor miedzy malowanym i niemalowanym to 90 % ludzi wybiera ten drugi. Na szczescie jest jeszcze 10 % ludzi takich jak ty co wola malowany i takie atua tez sie sprzedaja. Dla nich wazniejsze jest to zeby auto mialo skore niz historia samochodu. Ma to pewnie jakis cel. Dziewczyna zobaczy piekny lakierek, wygodne skorzane fotele i sukces pelny. Ale pamietaj, sa osoby ktore nie lubia zmieniac aut, dlatego historia pojazdu stoi na pierwszym miejscu z bezwypadkowoscia wlacznie. I ja jak szukal bym auta do jazdy po miescie za 5000 zl to szukal bym seicento, ale od pierwszego wlasciciela.

pasjonat80 miałeś wylądować a Ty wciąż unosisz się w przestworzach głupoty :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Lut 2016, 13:19

Jest sporo samochodów z udokumentowaną historią i lakierowanymi częściami bo...to jest normalne przy kilku letniej albo kilkunasto letniej eksploatacji. Obcierki parkingowe, kamyczki autostradowe odbijająće się od maski, odpryski przy nadkolach - jak ktoś jeździł sporo po autobahnach to tego nie uniknie i co w ogólnym rozrachunku zmienia druga warstwa lakieru? Jak cały bok ma 800 mikronów to coś pachnie brzydko, ale podwójne malowanie to mają często i auta salonowe i niestety nie zawsze jest to zaznaczane.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM

14 Lut 2016, 13:21

Co to znaczy moderator? Bo jesli to co mysle, to co ty tutaj robisz? Ludziom ciemnote wciskasz.
Na szczescie kazdy ma swoj rozum.
pasjonat80
Nowicjusz