Peugeot 407 auto do 15,16tys

02 Mar 2016, 18:34

Witam,

Wybrałem sobie taka ofertę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chcę jechać go zobaczyć, jakie Wasze opinie ?

Również oferty pomocy osób doświadczonych w motoryzacji, znających takie auta mile widziana

Korespondencja ze sprzedającym:
Twoja odpowiedź:
Witam Jaki powód sprzedaży ?
14 lut, 01:28

Przeczytana14 lut
Trochę dziwne pytanie :-). Chcę kupić młodszego.
lukien2 Zablokuj użytkownika 14 lut, 08:40

Twoja odpowiedź:
Można prosić o więcej informacji ? Czy było coś więcej w nim wymieniane przez ostatnie lata niż wypisane na aukcji, jakie usterki się pojawiały, czy serwisowane ? Trochę duży przebieg :/, udokumentowany ? Szukam auta, ale szczerze trochę się boje (wiadomo, mozna różnie trafić), jakie trasy aito zwykle pokonuje (ile km) ? Ja Czaplinek.
14 lut, 12:53

Przeczytana14 lut
Witam Panie Mariuszu. W ubiegłym roku wymieniłem przednią szybę ponieważ oryginalna miała w dwóch miejscach wytłuczenia po kamyczkach, których nie dało się naprawić. Szybę wymieniłem w Nord Glass w Koszalinie na co mam fakturę i można to sprawdzić. Jeżeli chodzi o przebieg, to ja myślę, że jest to normalny przebieg jak dla auta w tym wieku (12 lat). Oczywiście u nas w Polsce kupuje się auta z 2004 r. z przebiegiem ok 180 tyś. i każdy wie ,że jest to przekręt, ale za to ładnie wygląda. Co roku robię przegląd na jednej stacji diagnostycznej w Świdwinie i jak Pan zapewne wie, na każdym takim przeglądzie wpisywany jest stan licznika(można sprawdzić). Auto przeważnie używane jest na trasie do Koszalina i z powrotem oraz 2 razy w roku dłuższa trasa (polskie góry). Wiem ,że silnik ten nie lubi jazdy miejskiej, więc nie używałem go w takich warunkach. W związku z tym, że auto posiada FAP i nie wiadomo kiedy się on wypala, zamontowałem kontrolkę, która informuje mnie o rozpoczętym procesie wypalania i jego zakończeniu. Dlatego FAP jest w bardzo dobrej kondycji.
lukien2 Zablokuj użytkownika 14 lut, 14:34

Twoja odpowiedź:
Trochę więcej pytań :) Jak wygląda żużycie chłodnicy, nie "kruszeje" od spodu ?
czy turbosprężarka była regenerowana od nowości ?
z układem wtryskowym było coś robione ?
dwumasa była wymieniana razem ze sprzęgłem ?
dlaczego uważa Pan, że FAP jest w bardzo dobrej kondycji, sama kontrolka tego nie sygnalizuje, był uzupełniany płyn do FAPA ?
wypalające się klosze lamp przednich i żarówki ?
co ile były wymieniane płyny eksploatacyjne i jakie ?
kiedy był wymieniany rozrząd ?
jak spisuje się pompa wspomagania ?
felgi nieprzelotowe ?
były jakieś problemy z kierunkowskaami ?
klapy nawiewów wmieszalniku - były wymieniane ?
czy coś w zawieszeniu było robione ?
21 lut, 15:11

Przeczytana21 lut
Chłodnica nie kruszeje, nie wiem czy turbina była regenerowana ja tego nie robiłem. Z układem wtryskowym nie było nic robione, dwumasa wymieniana była bez sprzęgła gdyż tylko ona była uszkodzona. Uważam,że FAP jest w bardzo dobrej kondycji ponieważ nigdy nie wyłaczałem silnika, gdy zaczynał się proces wypalania. Płynu jest jeszcze 2 litry. Płyny wymieniane na czas: chłodzący i hamulcowy co 2 lata, olej total Quartz 9000 5W40 co 15000-18000 km. Wypalające się klosze lamp przednich???? Rozrząd wymieniony przy 200 000 km. Pompa wspomagania bez zastrzeżeń, felgi nie przelotowe. Jakie problemy z kierunkowskazami????? Z klapami nawiewów jest problem w citroenach a nie w peugeotach mimo iż to ten sam koncern. Oczywiście, że przez okres mojego użytkowania w zawieszeniu było robione: dwa dolne sworznie wahacza i jeden górny, łączniki stabilizatora z przodu i z tyłu, przecież to normalne na naszych drogach.
lukien2 Zablokuj użytkownika 21 lut, 17:10

Twoja odpowiedź:
szukam auta, rozglądam się, biorę Pana ofertę poważnie pod uwagę, ale jeszcze się rozglądam (nie śpieszy mi się z zakupem), czy te wymiany (rozrząd i koło są udokumentowane przy określonym przebiegu ?) - a wcześniej od kogo Pan te auto kupił ? - boję się zakupu auta używanego jak ognia, ale tylko to wchodzi w grę :)
22 lut, 01:09

Przeczytana22 lut
Witam. Ja Pana nie namawiam do kupna akurat mojego auta, ale jestem zadowolony, że bierze Pan je pod uwagę. Kupując auto używane trzeba liczyć się z tym ,że poniesiemy pewne wydatki związane nie tylko z przerejestrowaniem. Ja kupując auto używane zawsze wymieniam rozrząd, filtry, oleje i płyny, mimo że można było je jeszcze eksploatować. Na zakup koła dwumasowego mam fakturę. Rozrząd i olej trzeba będzie wymienić przy 270 000 km. Auto kupiłem w Chojnicach od sędziny sądu okręgowego. Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.
lukien2 Zablokuj użytkownika 22 lut, 21:03

Twoja odpowiedź:
oferta ciągle aktualna jakby co ?
28 lut, 13:54

Przeczytana28 lut
jeszcze tak
lukien2 Zablokuj użytkownika 28 lut, 18:49

Twoja odpowiedź:
chętnie bym podjechał i zobaczył auto, najpierw zobaczył sam, jakaś jazda próbna jeśli Pan wyrazi zgodę a później ewentualnie bym podjechał z jakimś ekspertem, ewentualnie kontrola w ASO ? jeśli chodzi o wyposażenie, alarmu brak ? alufelgi ? domykanie szyb z pilota, bagażnik z pilota ?
28 lut, 20:23

Przeczytana28 lut
dobrze, proszę podać ewentualny termin jaki Panu pasuje.
mar19861986
Początkujący

Zdjęcia: 8
Miejscowość: Czaplinek
Prawo jazdy: 29 09 2004
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk3 sedan 2006
Silnik: 1.8 PB
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

05 Mar 2016, 12:19

byłem wczoraj, oglądałem dwa auta, to z tego ogłoszenia oraz 407 z 2008 roku z przebiegiem 183tys za 17tys z silnikiem 1.6 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , obiema się przejechałem

jedym i drugim dobrze się jedzie, brak stuków w zawieszeniu, biegi wchodzą lekko, na biegu jałowym przy odpalonym silniku nie widziałem żadnych drgań wewnątrz auta

hamulce, w 2008 roku wystarczy lekko dotknąć pedału i odrazu hamuje "ostro", w 2004 trzeba bardziej przycisnąć i hamulce nie są takie ostre jak w 2008, w 2004 osoba siedząca obok nie uderza głową w szybę jak dotykam pedału hamulca

osoba prywatna sprzedająca 2004 przyjechała wraz z żoną, Pan zna się na aucie, nie gazuje jeżeli ojel nie osiągnie temperatury 90 st, sam zamontował diode do fapa, mówi, że nie schodzi z obrotami silnika poniżej 1500obrotów

2008 auto od handlarza, handlarz mówi że od zawsze jeździ peugeotami, zainteresowanie ofertą duże

ślady użytkownania wewnątrz sa w obu na tapicerce sprzodu, na klamkach
mar19861986
Początkujący

06 Mar 2016, 14:03

a może astra h, mhm, może awaryjność będzie mniejsza ? bo wciąż boję się peugeota, aczkolwiek jedzie nim się dobrze
mar19861986
Początkujący

06 Mar 2016, 14:26

Jeździ się nimi dobrze, ale maja kaprysy i są z tyłu ciasne jak ta ten gabaryt.
Jak Opel to lepiej Vectra.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Mar 2016, 14:39

kaprysy ?
mar19861986
Początkujący

06 Mar 2016, 14:43

W głównej mierze elektronika. Z minusów tez długi przedni zwis i zbyt niskie zawieszenie.
To auto na równe i dobre drogi, mało też przyjazne w mieście.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody użytkowe Volkswagena z napędem na cztery koła
    Marka Volkswagen Samochody Użytkowe od wielu lat oferuje wybrane modele z napędem na cztery koła 4MOTION, od tego roku w salonach dostępna jest pełna paleta produktów. Najdłuższej z napędem na cztery koła sprzedawany ...

06 Mar 2016, 15:36

elektroniki się nie boję, bo chce aby było jej sporo, to i trzeba liczyc się z awariami, zawieszenia się nie boje, nieektore auta mają niżej
mar19861986
Początkujący

06 Mar 2016, 18:19

Dziwne masz podejście. Jak lubisz sporo elektroniki i awaria wchodzi w gre to moze Laguna?
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2016, 18:39

Pan z komisu, który proponował Astre 3, powiedział aby nigdy nie kupować francuza :)
mar19861986
Początkujący

07 Mar 2016, 19:15

A Peugeot 407 niby jaki jest?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Mar 2016, 19:44

Ogólnie z tego co słyszałem/ czytałem, to 407 jest wdzięcznym autem z trwałymi i dobrymi dieslami. Aczkolwiek ten przebieg.... nie mówię, że powinien mieć 200, chodzi o to, że może to być przebieg krytyczny, tj. wszystko zacznie Ci się sypać i będziesz ładował w auto mnóstwo kasy, oczywiście jak zrobisz, to masz spokój, ale.....

Ja bardziej poleciłbym Ci Vectrę - po pierwsze praktyczniejsza, a po drugie masz tam fiatowskie 1,9, które imho jest zdecydowanie bardziej udanym silnikiem od HPI.
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

07 Mar 2016, 20:06

silniki 2.0 HDI to jedne z lepszych, kazdy to powie, ale poza silnikiem jest jeszcze osprzęt ... niby sa też auta z wiekszym przebiegiem, ale wiekszosc to około 200k w tych autach jak sie patrzy na oferty, a tutaj podchodzi nam prawie pod 300, ludzie mówią nie kupuj przebiegiem, bo to nie oznacza stanu auta - niby tak, ale przebieg jest to jeden z głównych czynnikow, ktore wpływaja na stan auta - wysoki przebieg i fajt, że to peugeot - te dwie rzeczy w zestaiweniu ze sobą dają psychologiczną bombe, którą ciężko jest mi ominąć, nawet z tego względu, że tteraz mam opla astre F (stare ale jeździ, jeżdzi jak jeżdzi, komfort raczej mizerny :) i nie trzeba w niego ładować), a chcę cos, gdzie komfort będzie większy
mar19861986
Początkujący

08 Mar 2016, 05:58

200 to żaden przebieg dla takiego diesla. Poczytaj o dieslach Toyoty 2.0 jakie są awaryjne, a następnie artykuł o konkretnym egzemplarzu z polskiego salonu (był w Auto - świecie lub motorze). Do 330 tysięcy jeździł bezawaryjnie, później zaczęły się awarie (ale także przez kiepski serwis). Te 2.0 HDI spokojnie 400-500 tysięcy wytrzymają jeśli
a) jeździsz dieslem na dłuższych odcinkach (rozgrzeje się olej w silniku) i nie gazujesz ostro na zimnym silniku
b) olej zmieniasz co 10-15 tys.km tylko na zalecany do tego silnika
Itd. Elektronika zawsze poszaleje, gdy jest jej dużo, tym bardziej w starym aucie. Zawieszenie jest niezbyt trwałe na polskich drogach tak samo jak w Audi/VW z wielowahaczem.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

08 Mar 2016, 16:41

czyli mówisz że 270tys to jeszcze nie jest źle
mar19861986
Początkujący

08 Mar 2016, 18:39

Mechanik, o którego robiłem Lexa, mówił, że rozbierał HDI i TDI to pryz podobnych przebiegach 500tys. km HDI znacznie lepiej w środku wygląda :ok: Nie ma rantów na cylindrach, czy tłokach oraz takiego nagaru. Była też fabryczna powłoka ochronna gładzi cylindrycznych.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010