Samochód w leasing

10 Mar 2016, 01:46

Chciałabym wziąć samochód w leasing na DG.
Poważnie rozważałam Focusa 1.0 125KM, ale zaczęłam mieć wątpliwości i szukać dalej, więc może tu ktoś mi pomoże.

Przewiduję, że głównie będę jeździć po mieście (Wwa), więc przydałoby się coś dynamicznego. Do tego co jakiś czas dłuższy wyjazd służbowy (np. Kraków, Łódź, nie bardzo daleko raczej) - pewnie co ok. 2-3 miesiące. Przewiduję też wyjazdy do Szczecina, czyli jakieś 550km. Ogólnie raczej małe przebiegi roczne.

Jeździć będę głównie sama (ew. +1 os), więc nie potrzebuję dużo miejsca z tyłu. Raczej duży bagażnik też nie jest priorytetem.

Owego Focusa mogłabym mieć z rabatem z 80 tys. na ok. 64 tys. brutto (Trend + GoldX + Winter2 + jeszcze jakieś drobiazgi).
Nie ukrywam, że podoba mi się perspektywa 125KM z litra, ale jednak mam obawy co do turbobenzyny. Niby opinie jak na razie są dobre, ale trochę boję się, że nagle coś wyjdzie, jak w TSI od VW.

Nie ukrywam też, że ważny jest wygląd. :P Bardzo podobają mi się nowe Mazdy 3, ale z kalkulacji pi x oko wychodziło mi, że są droższe (tzn. Mazda nie daje 16k rabatu).

Poza tym dochodzi jeszcze kwestia ubezpieczenia - przy silniku 1.5 czy 2.0 będzie zapewne wyższe. A że to będzie mój pierwszy samochód (prawo jazdy mam ponad 10 lat, ale z samochodem wcześniej się nie zeszło), pakiet ubezpieczenia pewnie i tak nie wyjdzie super-tanio.

Taki mam problem... Gdyby komuś, po przebrnięciu przez mój wywód, zaświtało w głowie jakieś rozwiązanie, będę wdzięczna. :)
oxygenp
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 09 2004
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: brak
Paliwo: Inne
Typ: Inny

10 Mar 2016, 01:54

Sam niedawn stalem przed podobnym dylematem. U mnie wybor padl na SEAT-a Leona 1.4 TSI 125 KM w wersji FR. Wyszedl mnie po rabatach 65k. Polecam to autko, bo te silniki wcale nie sa takie zle :yes: . Srednie spalenie przy dosc dynamicznej jezdzie to 6,5l. Pelna gwarancja na 4 lata. Jesli wyglad ma znaczenie to w wersji FR na alusach 17 i z ledowymi lampami napewno Ci sie spodoba. Zastanawialem sie tez nad Focusem, ale Leonem przyjemniej sie jezdzi no i w takiej wersji wyposazenia wyszedl by mnie 5-7k drozej. Fajna jest tez Astra 5, ale z silnikiem 1.4 125 KM tez byla sporo drozsza od Leona (ciezko bylo negocjowac rabat, bo to dopiero wchodzace na rynek auto). Ewentualnie jeszcze Honda Civiv, ale tez drozsza i no mniej dynamizna i wiecej palaca od malych silnikow z turbo. Przykladowe oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mysle, ze z ceny dalo by sie jeszcze zejsc :)
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

10 Mar 2016, 06:25

oxygenp napisał(a):Poza tym dochodzi jeszcze kwestia ubezpieczenia - przy silniku 1.5 czy 2.0 będzie zapewne wyższe. A że to będzie mój pierwszy samochód (prawo jazdy mam ponad 10 lat, ale z samochodem wcześniej się nie zeszło), pakiet ubezpieczenia pewnie i tak nie wyjdzie super-tanio.

Na pojemność nie zwracaj za bardzo uwagi, bo autocasco jest wyliczane od wartości auta. Można poszukać auta już z ubezpieczeniem w cenie- chyba koreańce niektóre tak sprzedają, ale pewny nie jestem.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej innowacyjne napędy samochodowe
    Jeszcze dwadzieścia kilka lat temu sprawa była prosta – na rynku były dostępne tylko samochody z silnikami spalinowymi. Wszyscy kierowcy robili to samo – wlewali do baku benzynę lub olej napędowy, które ...