11 Lis 2020, 21:29
Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Powolutku przymierzam się do zakupu nowego samochodu do użytku codziennego. Aktualnie posiadam Opla Astrę H 1.6 105km w benzynie, aczkolwiek tym razem wybór padł na silnik wysokoprężny, czyt. diesel. Natrafiłem na kilka naprawdę fajnych propozycji ale ostateczna decyzja na tą chwilę padła na Peugeota 508 SW 2.0 BlueHDi, bądź zwykłe 2.0 HDi (najlepiej automat) w wersji faceliftingowej. Teraz chciałbym poznać Wasze zdanie nt. powyższego modelu, a także wymienionych przeze mnie wersji silnikowych; na co zwrócić szczególną uwagę i tym podobne. Kwota, którą dysponuje na zakup samochodu to 50 tysięcy złotych, tak więc myślę, że jestem w stanie w tej kwocie znaleźć naprawdę zadbany egzemplarz. Warto dodać, że powyższą kwotę w całości mogę przeznaczyć na zakup samochodu, gdyż pierwszy serwis nie będzie wliczany w zakup autka. Jako, że jestem osobą bardzo dokładną to też pierwszy serwis auta po zakupie będzie dość obszerny. Po prostu jestem zdania, że nie ma co oszczędzać na aucie, w którym powinniśmy czuć się bezpiecznie. Poniżej podam listę części, które będę chciał wrzucić w pierwszy serwis i moją prośbą jest napisanie opinii na temat danych producentów, tj. plusy i minusy.
Warto zaznaczyć, że lista części oparta jest na wersji silnikowej 2.0 BlueHDi 180km.
Filtry
Filtr kabinowy MANN-FILTER FP 2743 91zł
Filtr oleju MANN-FILTER W 716/1 20zł
Filtr paliwa MANN-FILTER PU 7010 z 95zł
Filtr powietrza MANN-FILTER C 32 108 45zł
Hamulce:
Tarcza hamulcowa ZIMMERMANN 440.3130.20 257zł szt.
Tarcza hamulcowa ZIMMERMANN 440.3135.20 175zł szt.
Klocki hamulcowe - komplet ZIMMERMANN 25069.170.2 276zł
Klocki hamulcowe - komplet ZIMMERMANN 23482.165.2 175zł
Paski:
Zestaw paska rozrządu + pompa wody HEPU PK08071 490zł
Zestaw paska klinowego wielorowkowego GATES 327zł
Oleje i płyny:
MOTUL SPECIFIC 2312 0W-30
MOTUL TRANS ATF VI
MOTUL DOT 5.1 BRAKE FLUID
BORYGO Nowy płyn do chłodnic 5L
Pozostałe:
Świeca żarowa BERU GE121A 76zł szt.
Akumulator BOSCH S5 77Ah 780A P+ 435zł
Mam nadzieje, że wykonałem to czysto i przejrzyście, a także mile dla oka. Jeśli chodzi o wszelkie części zawieszenia to będę zastanawiać się dopiero zastanawiać po ewentualnej wizycie na stacji diagnostycznej. Także oponami nie chciałem Wam zawracać głowy, ale pewnie wpadnie coś ze stajni Michelin'a. Tak więc co sądzicie o doborze poszczególnych części? Jeśli macie jakieś zastrzeżenia, bądź też dobrą alternatywę to piszcie śmiało, jestem otwarty na pełną krytykę z Waszej strony, zresztą po to postanowiłem napisać ten temat, aby poznać Wasze zdanie, szczególnie że co dwie głowy to nie jedna. Ach, zupełnie bym zapomniał! Bardzo ważne pytanie, przyjmijmy silnik 2.0 BlueHDi 180km; ile wchodzi do tego konkretnego modelu płynu chłodniczego? Szukałem kilka razy po całym internecie i nigdzie nie mogę znaleźć informacji dot. tego akurat silnika. To chyba na tyle co miałem do napisania, proszę o powyższą pomoc za którą będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników, trzymajcie się; dobrej nocki!