Peugeot 607 termostat po wymianie - przegrzewa się silnik

03 Lut 2015, 18:08

Witam, w moim 607 2.2 benzyna uszkodzony był termostat (po mieście temperatura była 90 stopni, lecz po wyjechaniu w trasę spadała przy szybszej prędkości). Dzisiaj wymieniłem termostat na otwierający się przy 89 stopniach, wahlera (jest to odpowiednik dobry do 607). Niestety po wymianie termostatu, podczas jazdy próbnej temperatura była ciągle 90+, a doszła nawet do 110. Zatrzymałem wtedy auto i powoli doczłapałem go do warsztatu. Wymieniłem płyn chłodniczy, ale nic to nie dało. Wiatrak od chłodnicy chodzi nie równo raz szybciej raz wolniej, gdy temperatura się zmienia i nie wiem co mam zrobić. Jakieś pomysły? W czwartek muszę mieć sprawne auto na wyjazd... Sprawdzałem termostat w czajniku i przy gotowaniu się otwiera, kupiłem ponadto drugi termostat, bo myślałem, że ten pierwszy wadliwy, ale dalej to samo - auto się przegrzewa.
kakasz
Obserwowany

Auto: Peugeot 607
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Lut 2015, 00:24

Sprawdź czy wentylator chłodnicy załącza się w odpowiednim momencie? Dobrze by było podpiąć auto pod kompa i sprawdzić temperaturę przy której załącza się. Być może nie funkcjonuje prawidłowo stąd te skoki temperatury i prędkości obrotowych wiatraka.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Lut 2015, 21:50

Czy dobrze odpowietrzyłeś układ,czyli weszło tyle płynu ile było?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...