Peugeot czy Ford?

28 Lis 2016, 21:37

Witam
Piszę z pytaniem odnośnie kupna pierwszego samochodu. Za pieniądze odkładane już kilka lat i te które moi rodzice mi dołożą jestem w stanie kupić auto roczne albo demo z przebiegiem mniejszym niż 20000. I tutaj pojawia się pytanie: czy lepiej wziąć rocznego peugeota 208 z przebiegiem 18000 km, 84 koniami, używanego przez pracownika salonu czy roczne demo fiesty mk7 z przebiegiem koło 20000 km, 100 km. Peugeot ma dodatkowo wizualizację czujników parkwoania i dotykowy tablet, gdzie fiesta bodajże go nie posiada, ale dźwiękowe wspomaganie parkowania ma. Auto będzie używane do jazdy po mieście, czasem po autostradzie, rzadziej w dłuższe trasy. Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i pozdrawiam
mmschoco
Obserwowany

Auto: Nie mam

28 Lis 2016, 22:04

Są to auta niemal nowe, a więc kupujesz to, które bardziej Ci się podoba.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Lis 2016, 09:33

Moim rodzicom oddałem ''stary 208" z 2013 w wersji allure z tym samym silnikiem 82KM. Bardzo doceniają ten samochód - mały, świetny na miasto, mało im spala (5.6 - nie są mistrzami eko jazdy). Czujniki ratują ich przed wieloma wpadkami z parkowaniem. Minusem jest silnik - na 4 osoby na pokładzie traci na dynamice, jest poprostu mułowaty. Dobry samochód dla 2 osób i max małe dziecko z tyłu/zakupy. Na trasie silne boczne podmuchy są mocno odczuwalne.

Suma sumarum - polecam

Fiesta ma bardzo słabą widoczność przez tylnią szybę.
Raighto
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Peugeot 208/Peugeot 3008
Silnik: 1.2 110KM/2.0 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Oznaczenia tablic rejestracyjnych Policji
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym Policji. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju. HPA – Komenda Główna Policji HPL – Wyższa Szkoła Policji ...