Peugeot Expert Van/Furgon 2015

21 Cze 2020, 00:19

Znalazłem u lokalnego handlarza Peugeot Expert Van/Furgon 2015 rok, przebieg ~160 000km. Auto sprowadzane z Niemiec, oczywiście sprzedawca twierdzi, że bezwypadkowe. Jako laik, z wad znalazłem:

1)niedziałające podgrzewanie fotela kierowcy
2)wyrwaną z jednej klamkę (zewnętrzna) od lewych drzwi przesuwnych, ale się otwierają. Czy do naprawy czegoś takiego trzeba kupić tylko sam plastik za około ~60zł, czy całą klamkę z "bebechami"?
3)odpadającą wewnętrzną klamkę od tylnich drzwi
4)Dziwne rozwarstwienia i jakby pomarszczony sylikon na dachu - czy po zdjęciu możecie stwierdzić czy to normalne?
[tymczasowy link do zdjęcia niedostępny]
5)Jakieś wgłębienia po linii prostej przy tylnim nadkolu, jakby rysy ale bez ubytku farby i jakby dziura około fi10mm, którą ktoś koślawo czymś zapaćkał ponad linie lakieru i też w kolorze nadwozia.
6)prawdopodobnie niedziałające webasto

Sprzedawca twierdzi, że byli u niego "specjaliści", którzy mieli kupować auto, ale nie kupili i powiedzieli, że DPF jest nowy i wymieniony:P Jak to jest z tym DPF w tym modelu? Przy i ilu km muszę coś z nim robić w warsztacie?

Auto chce sprzedać na vat marża, czy mogę mieć jakieś problemy ze skarbówką - auto kupione w Niemczech od jakiegoś urzędu/firmy (nie z placu) Jak sprawdzić, czy vat w Niemczech zapłacony? Brak opłaconej akcyzy - sprawdziłem po VIN, ale twierdzi, że ciężarowe są zwolnione z akcyzy.

Auto musi mieć przegląd - pojedzie nim ze mną do stacji kontroli pojazdów koło jego domu - duże prawdopodobieństwo, że są to jego znajomi. Czy mam się upierać, aby brał auto na lawetę i jechać do innej stacji? Po przeglądzie muszę zrobić ubezpieczenie + tablice tymczasowe i wtedy mogę sam jechać do innej stacji, ale auto będzie już moje. Kupuję na osobę fizyczną, a nie na firmę, więc rękojmia chyba będzie obowiązywać?

Z góry dzięki za rady i podpowiedzi.

Dane auta z VIN.

Producent
Peugeot
Model
EXPERT 3 (G9)
Rodzaj nadwozia
VAN
Typ paliwa
Diesel
Pojemność silnika [cm3]
2000
Kraj producenta
Francja
Kolor lakieru
BLANC BANQUISE
Próbka koloru lakieru
Silnik
2.0 HDi
Norma emisji spalin
NORMA CZYSTOŚCI SPALIN SILNIKA GÓRNA L6 EURO 5
Moc silnika
120KW (163HP)
Typ skrzyni biegów
Manualna
Skrzynia biegów
SKRZYNIA MECHA ML6 CL
Doze
Nowicjusz

23 Cze 2020, 10:43

Doze napisał(a):1)niedziałające podgrzewanie fotela kierowcy
To trzeba by było sprawdzić bo problemem może być bezpiecznik ale może być tez przepalona mata i raczej na to drugie stawiam.
Doze napisał(a):2)wyrwaną z jednej klamkę (zewnętrzna) od lewych drzwi przesuwnych, ale się otwierają. Czy do naprawy czegoś takiego trzeba kupić tylko sam plastik za około ~60zł, czy całą klamkę z "bebechami"?
Klamki to częsty problem w tych autach szczególnie przy drzwiach przesuwnych. One są mocno eksploatowane i niestety mechanizmy te poddają się. Tu Ci nikt nie powie czy to cały mechanizm do wymiany czy jedynie sama zewnętrzna klamka. Trzeba to dokładnie sprawdzić.
Doze napisał(a):3)odpadającą wewnętrzną klamkę od tylnich drzwi
Tu tak samo pewnie trzeba będzie ją wymienić lub sprawdzić bo jeżeli jedynie odpada to może mocowanie trzeba naprawić.
Doze napisał(a):4)Dziwne rozwarstwienia i jakby pomarszczony sylikon na dachu - czy po zdjęciu możecie stwierdzić czy to normalne?
Mi to nie wygląda na oryginalnie położoną gumę.
Doze napisał(a):5)Jakieś wgłębienia po linii prostej przy tylnim nadkolu, jakby rysy ale bez ubytku farby i jakby dziura około fi10mm, którą ktoś koślawo czymś zapaćkał ponad linie lakieru i też w kolorze nadwozia.
Tego nie widzimy na zdjęciu więc ciężko coś tu powiedzieć ale skoro to zauważyłeś to znaczy że coś tam było dłubane i kombinowane.
Doze napisał(a):6)prawdopodobnie niedziałające webasto
To jest do naprawy w osobowych autach też po jakimś czasie zdarza się że są problemy. Czasem wystarczy wymienić świecę żarową.
Doze napisał(a):Jak to jest z tym DPF w tym modelu? Przy i ilu km muszę coś z nim robić w warsztacie?
Nie da się określić przy ilu km będziesz musiał go naprawiać bo przy eksploatacji w trasie powinien wytrzymać dłużej niż przy jeździe tylko po mieście.
Doze napisał(a):Sprzedawca twierdzi, że byli u niego "specjaliści", którzy mieli kupować auto, ale nie kupili i powiedzieli, że DPF jest nowy i wymieniony:P
Ha dobre :mrgreen:
Doze napisał(a):Auto musi mieć przegląd - pojedzie nim ze mną do stacji kontroli pojazdów koło jego domu - duże prawdopodobieństwo, że są to jego znajomi.
Tak może być. Jak się za bardzo nie znasz to lepiej weź sobie jakiegoś eksperta do oględzin auta i niech on sprawdzi tyle ile będzie mógł. Będziesz wtedy pewniejszy przy zakupie. Aczkolwiek nie zawsze wszystko da się wykryć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Cze 2020, 08:57

Wszystko pięknie podsumowane :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Grill Lexusa LS 500 to ręczna robota mistrzów takumi
    Stworzenie charakterystycznego grilla w kształcie klepsydry dla nowego Lexusa LS nie byłoby możliwe bez precyzji rąk wyjątkowych rzemieślników, którzy przekształcili produkt maszyny w dzieło sztuki. Wzór ...