Peugeot Prtner G XT diesel 2.0 - żywotność silnika

19 Mar 2010, 19:58

Kupiłam Peugeot Partner z 2003 roku, diesla. Na liczniku miał przejechanych 141 tysięcy kilometrów. Wszystko wskazuje, że nie jest to prawdziwy przebieg. Dlatego bardzo proszę o informację, jaka jest żywotność takiego silnika? Ile można na nim przejechać? Z góry dziękuję za wiadomości. Jestem zamrtwiona taką nieuczciwością spzedawców!
ela02626
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie

20 Mar 2010, 15:12

Jeśli to prawdziwy przebieg to serdecznie gratuluję, ja kupując takie auto spodziewał bym się ok 250 tyś. Ale jeśli ten jest realny to spokojnie wymieniając wszystko na czas powinien dożyć pół miliona.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Mar 2010, 15:40

Dzięki za odpowiedź! Właśnie w tym problem, że jestem przekonana, że przebieg jest większy. Mam nadzieję, żę nie było to 500 tyś. i jeszcze trochę pojeżdże. Pozdrawiam
ela02626
Nowicjusz

21 Mar 2010, 13:25

Tak jak mówię, ok 250-300 tyś to byłby przebieg normalny jak na ten samochód. Można było sprawdzić przed zakupem w autoryzowanym serwisie albo numer VIN.
Pozdrawiam.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Mar 2010, 18:00

Dziękuję.Szkoda, że po fakcie zaczęłąm poszukiwać forum na którym można prosić o poradę. A jak widzę są sposoby, żeby dokonać takiego sprawdzenia.Faktycznie są takie urządzenia, na których da się odczytać prawdziwy przebieg? Pomimo, że zegar został cofnięty? :???:
ela02626
Nowicjusz

21 Mar 2010, 20:29

Dokładnie to zależy to od samochodu, niektóre zapisują przebieg nawet kluczyku ;)
A niektóre w pamięci od ABS-u. Najlepiej po numerze VIN sprawdzić, jeśli autko było serwisowane to dowiesz się wszystkiego o wymianach i przy jakim przebiegu to było robione.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux w nowej wersji Black Bison
    Japońska firma WALD International po raz kolejny opracowała pakiet tuningowy do samochodu Toyoty. Tym razem fachowcy od tuningu wzięli na warsztat pick-upa marki i stworzyli model Hilux Sports Line Black Bison Edition. Rasowa ...

22 Mar 2010, 18:06

Ponownie dziękuję. Mam jeszcze pytanie nowicjusza. Logując się na forum już po raz kolejny wyświetliła mi się wiadomość o przekroczonym limicie nie przeczytanych postów. Co to oznacza? Czy ma się jakiś limit konieczny do przeczytania? Przepraszam za lekko infantylne pytania, ale mam nadzieję, że jest to może "niepisane", ale jednak prawo nowicjusza? :?:
ela02626
Nowicjusz

22 Mar 2010, 20:27

Nie, to żaden limit, ot taka można powiedzieć opcja platformy na której oparte jest forum. Dla mnie zbędna, gdy administrowałem jeszcze swoim forum to skonfigurowane było tak by było proste, czytelne, szybkie i przejrzyste bez zbędnych komunikatów, reklam itd.
Ale tutejszy admin tak zarządził więc skargi i zażalenia do niego ;)
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2010, 21:25

Czyli jest szansa, że nie wyrzucą nowicjusza, jeżeli "nie połyka" 1000 postów dziennie :mrgreen: Chociaż może dobrze by było poszerzać swoją wiedzę, szczególnie jeżeli ma się znikomą. Ale taka porcja jest nie do przebrnięcia...
Mam jeszcze takie pytanie. W samochodzie jest zainstalowany zestaw głośnomówiący Nokia. Czy jest szansa, żeby z niego korzystać? Jak można skonfigurować swój aparat? Istnieje taka możliwość?
ela02626
Nowicjusz

23 Mar 2010, 06:01

Oczywiście że istnieje o ile masz telefon marki Nokia ;)
A tak serio to zwyczajnie podłączasz telefon i w opcjach akcesorii wybierasz zestaw słuchawkowy/głośnomówiący i aktualny profil. To wszystko, jeśli wszystko sprawne powinno działać.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2010, 19:35

Dzieki za informację! Po przeczytaniu doszłam do wniosku, że to bardzo proste i z pewnością nie będę miała problemu z uruchomieniem zestawu :smile: Ale przed chwilą próbowałam i niestety zmuszona byłam się poddać :sad: Jutro ponowię próbę. Mam nadzieję, że będzie się czym pochwalić :?:
Co do przebiegu "niestetki" został mu podzielony przynajmniej o połowę. To wynik wizyty w serwisie :cry:
Pozdrawiam
ela02626
Nowicjusz

23 Mar 2010, 19:50

Jednak miałem rację ;) Takie są niestety polskie realia, jak samochód ma ponad 200 to trzeba skorygować i tyle.Na szczęście nie każdy wierzy że 10 letni diesel więcej stoi w garażu niż jeździ. Ale nie martw się, jeśli jest zadbany, silnik dobrze utrzymany w dobrej kondycji to choćby miał 350 tyś najechane to i tak będzie jeździł, ojciec w firmie ma takiego właśnie, ma ponad 500 tyś i dalej codziennie jeździ.

[ Dodano: Wto Mar 23, 2010 19:53 ]
Tak w ogóle to można wiedzieć skąd Pani jest :?: ;)
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2010, 20:14

Dzięki za pocieszenie! Muszę wierzyć, że będzie ok. Po fakcie nie ma sensu rozpaczać. Silnik ładnie pracuje, więc może faktycznie troszkę da się pojeździć. Tym bardziej, że nie będę go używać codziennie.
Jestem z pólnocnej części Podkarpacia :wink: Kojarzysz gdzie to jest?
ela02626
Nowicjusz

23 Mar 2010, 20:37

Stalowa Wola i okolice ;)
Ja jestem ze środkowej części Podkarpacia.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2010, 20:54

Brawo! Trafiłeś! :grin: Z tym środkowym Podkarpaciem trochę gorzej, ale spróbuję: Rzeszów? Strzyżów?
ela02626
Nowicjusz