Peugeot206 2002 r 1.1 / zapytanie ogólne / duże spalanie BP

19 Sty 2012, 00:31

Witam wszystkich.
Zwracam się do osób znających się na tym i owym czyli na "gazowaniu" aut.
Kupiłem niedawno Puga206 z instalacja gazową. Po 2miesięcznym użytkowaniu dochodzę do wniosku, że spalanie BP jest wg mnie za wysokie. Zazwyczaj pokonuję trasy ok 30 km. Auto spala mi ok 50 zł paliwa na 4-5 tankowaniach przy zbiorniku 40l.

Auto oczywiście w sekwencji układem elektronicznym Mistrala. Temperatura ustawiona na podajże 30 albo 35 (najniższa wartość), przełączanie automatyczne.

Nasuwają mi się następujące pytania:
- istnieje możliwość odpalania na gazie (ewentualnie samoczynnego przełączania żeby odpalał się na bp przy dużych mrozach) ?
- czy w związku z powyższym istnieją jakieś niepożądane efekty, w końcu dość mała pojemność silnika ? Jeden jedyny na "+" to praktycznie zerowe koszta BP
- co jaki okres czasu należy dokonywać przeglądu instalacji i czy jest to konieczne ?

Z góry wielkie dzięki za udzielone informacje,
Pozdrawiam.
remikko1
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 12 1991
Auto: Peugeot 206, 1.1 LPG, 60KM

19 Sty 2012, 21:15

Jesli dobrze zrozumiałem to na 5 tankowań gazu musisz dorankować za 50 zł benzyny czyli jakieś 8-9 litrów benzyny. Nie wiem jaki masz zbiornik gazowy ale sądzę, że na jednym zbiorniku robisz jakieś 300 Km czyli po pięciu tankowaniach około 1500 km i na tym dystansie odpalając samochód na benzynie spalasz 9 litrów benzyny. To zły wynik?? Czy coś nie tak odczytałem?
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

20 Sty 2012, 11:13

Zbiornik mam 40 litrowy. Na jednym robię ponad 400 km.
remikko1
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 12 1991
Auto: Peugeot 206, 1.1 LPG, 60KM

05 Lut 2012, 10:29

Jeśli masz zbiornik 40 litrowy,to LPG wchodzi tobie do niego ok.20% mniej LPG,ty narzekasz na spalanie?:) Jedynie jakie możesz mieć problemy z instalką regularnie serwisowaną w tym aucie,to pływanie na wolnych obrotach.Peugeoty 206 słyną z tego,że potrzebują krótkich sekwencji wtrysku na jeden pełen cykl,gdy wtryskiwacze zaczynają niedomagać,zaczynają się kłopoty na wolnych obrotach,piszę ,byś o tym wiedział!Po prostu, tutaj wtryskiwacze ,najlepiej kupować wysokiej jakości.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Diesle to ślepa uliczka motoryzacji w Europie
    Samochody z silnikami wysokoprężnymi nie są sposobem na skuteczną redukcję emisji spalin i gazów cieplarnianych. Z nowego raportu konsultingowej organizacji non-profit Transport & Environment (T&E) z siedzibą ...