Peugout 206

11 Mar 2010, 16:40

Zależy kto czego potrzebuje. 12-13 do setki przy obrotach na czerwonym polu, a wtedy o taniej jeździe możesz zapomnieć. Przy normalnej jeździe mułowaty jest.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

11 Mar 2010, 19:16

Unikaj w Peugeocie tylko silnika 1.1 60KM. To stara, kilkunastoletnie konkstrukcja już, nie dość że wolna, to jeszcze po mieście palił mi pół litra-litr na 100km (7l/100km) mniej niż obecny Hyundai (7,5-8l/100km przy prawie 2x większej mocy) gdyż żeby jeździć normalnie musiałem Peżocika trochę czasem docisnąć .

Oczywiście nie przekonam przeciwników aut francuskich, ale moim zdaniem Peugeot ma bardzo dobre diesle, oszczędne, mało awaryjne, taki 1.4 HDI 75KM to rewelacyjna jednostka do 206-ki, pali na kropelki i zapewnia w zupełności wystarczające DO MIASTA osiągi, 2.0 HDI jest trochę starsza, trochę mocniejsza, trochę więcej pali... To bardziej wariant na trasy. Dodam od siebie że HDI bardzo łatwo się chipuje, niskim kosztem a dodatkowo od lat więc już praktycznie każdy zakład montujący chipy sobie z 206-ką poradzi.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

11 Mar 2010, 19:18

co do silnika to kazdy kupuje jaki chce ale zgodze sie z tomkiem tez bym wolal miec wiekszy silnik spali on praktycznie podobnie jak by mial 1.4hdi, ja mam taki silnik i 7l po miescie lyka pojezdze nim z pol roku i go sprzedam bo rewelacji w osiagach nie ma chcoaiz nie jest mi ono tak potrezbne nastepnym autem bedzie najprawdopodobniej audi a2 i tez wezme wiekszy silnik nie musisz go tak żyłować a i komfort bjazdy lepszy i nie boisz sie wyprzedzic chociz nawet to 75KM przy dobrym operowaniu biegami tez daje mozliwosci nie bycia zawalidroga :razz:
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

11 Mar 2010, 20:04

Kierunkowskaz napisał(a):Zależy kto czego potrzebuje. 12-13 do setki przy obrotach na czerwonym polu, a wtedy o taniej jeździe możesz zapomnieć. Przy normalnej jeździe mułowaty jest.

Dlaczemu mulowaty. Mam takie autko i nie nazwal bym go mulowatym :cool:
:)
gouncek
Nowicjusz

Miejscowość: Piotrków

11 Mar 2010, 22:05

krikus napisał(a):Nie wystarczy 1.1 (60) albo 1.4 (75)

Miałem takiego Pedzia 1.1 - 60 KM. Żal dupę ściska jak to jeździ... a raczej jak to to nie jeździ - to się toczy. Teraz nie mam też torpedy, bo mam silnik 80 KM, ale też już wiem, że jak będę zmieniał to na coś minimum 100 KM.

Kubuch napisał(a):Możliwe (a nawet pewne), że po przesiadce z Cinquecento 700 wydaje Ci się, że to torpeda ale tak nie jest.

uhhh... panie! Toż to dwa różne światy. Jak człowiek się przesiądzie z Cinquecento 700 do Foki o dwukrotnie większym silniku to się ma wrażenie, że nawet Kubicę dasz radę objechać :mrgreen:

krikus napisał(a):1.4 16v oferuje przyzwoite osiągi i jest przy tym stosunkowo oszczędny, na tym polega jego bezkompromisowość. Podałem link wyżej który przedstawia chociażby przyspieszenie takiego auta, 12-13s. do 100 to wcale nie jest muł :wink:
Pali średnio 7-8 l/100km
W miarę mała pojemność przyczynia sie do niższych składek OC

Nie mam zielonego pojęcia, jak zatem odbierasz obecny trend wstawiania turbin do małych silników benzynowych. Przykład Fiata Bravo 1.4 o mocy 150 KM, czy VW Golfa 1.4 o mocy 122 KM. Auta przynajmniej w teorii spalają tyle samo paliwa co Twoja Foka, a różnica w osiągach to przepaść.
Uważasz, że producenci aut pogłupieli i tworzą seryjne auta sportowe?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Mar 2010, 22:56

krikus ma swoj swiat i nic tego nie zmieni jego foka to demon szybkosci wszystkim polecam silnik 1.4 16V benzyna bajeczne osiagi oszczednisc i dziury w progach:P :wink:
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

12 Mar 2010, 10:41

tower napisał(a):krikus ma swoj swiat i nic tego nie zmieni jego foka to demon szybkosci wszystkim polecam silnik 1.4 16V benzyna bajeczne osiagi oszczednisc i dziury w progach:P :wink:
Czyżby kolejny "Młody gniewny" :?: Napisałem wyraźnie że silnik ten zapewnia przyzwoite a nie bajeczne osiągi :idea:
Owszem szybszy będzie np 1.8 TDCi czy wersja ST170, ale to nie są auta przeznaczone dla takich szczochów co mają świeżo zrobione prawko. Ja mimo tego ze mam prawo jazdy od 12 lat i miałem już sporo różnych aut, to i tak odpuszczam sobie auta z dużymi lub wysilonymi motorami bo ich zakup jest nieopłacalny. :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

12 Mar 2010, 11:23

heh, dobra, mam jeszcze jedno pytanko, a nei chce zakladac nowego tematu, citroen xara II, 2.0hdi, albo benzynowy z lpg, co myslicie o tym autku? ma dosc ladny wyglad, i za 12-13 tys kupie porzadna wersje a nie znalezioną tanizne...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

takie malenstwo znalazlem, prezentuje sie dobrze, tylko ze nie jest naladowane elektroniką..
tomek.mly
Początkujący

Miejscowość: DGL

12 Mar 2010, 16:10

O Xsarze niestety za dużo niewiem wiec nic nie pomoge ale ta z linku miała napewno przygode przodem (szczeliny miedzy maska a blotnikiem,z jednej strony jest większa niż z drugiej) i martwi mnie ten hak.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012