Pierwsze auta za kilkanaście tysięcy- kompletny amator

10 Sty 2013, 15:56

Witam, w przyszłym miesiącu planuje kupić swój pierwszy samochód, mój budżet wynosi kilkanaście tysięcy, na pewno nie więcej jak 14-15. Z własnych poszukiwań wybrałem forda focus'a mk1(biały albo czarny :D ), czy jest to dobry wybór? A jeśli tak to jaki silnik wybrać ? Uprzedzam.. wybrałem go bo.. jest .... ładny :|. Nie mam pojęcia czy jest mało awaryjny, nie rdzewieje, ma dobre wyposażenie itd Ogólnie rzecz biorąc moje umiejętności i wiedza na temat pojazdów na maksymalnym poziomie oznacza wymianę kół ;( Nie znam się kompletnie na tym, zupełnie nie zależy mi na super mocy, wyrywaniu dziewczyn na markę itp itd Chcę wiedzieć czy ten model pozwoli mi spokojnie zrobić kilkanaście tyś kilometrów rocznie bez obaw, że stanę w połowię trasy lub koszty eksploatacji zabiją mój portfel a jeśli tak czy opłaca się kupować modele sprowadzane zza granicy czy lepiej szukać czegoś z rodzimego podwórka?
Linek
Nowicjusz

Auto: Nie mam :(

10 Sty 2013, 16:21

Kolego czego oczekujesz od Auta? Masz jakis ulubiony typ silnika diesel, benzyna albo lpg? Tez kolego okresl od ktorego to auto mialoby byc?

Jeśli o focus chodzi to napewno tam omijaj benzyna+gaz... Jesli diesel to tylko tddi nie zadne TDCI! i moc w fokusie jesli chodzi o Diesla to bierz 90 km. Wiem, ze za fokusa w miare mlodego trzeba zaplacic troche, ale ja jednak chyba bym postawil na mondeo mk 3 albo w dieslu z silnikiem 2.0 tddi albo benzyne kupil i u sprawdzonego gazownika gaz zamontowal jak jest dobrze zrobiony to jest ok i nic sie mu niedzieje z silnikiem.
Lanos17
Początkujący

Prawo jazdy: 03 03 2008
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mitshubishi Carisma
Silnik: 1.6 16v 90 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Sty 2013, 16:32

Nie znam się kompletnie, nie wariuje na drogach, nie potrzebuje dużej mocy. Myślę, że wystarczy mi benzyna z jakimś słabszym silnikiem tak aby za dużo nie spalał, 1.6? Auto ma wyglądać w miarę nowocześnie(tak jak focus), być mało awaryjne i mieć podstawowe "udogodnienia".
Linek
Nowicjusz

10 Sty 2013, 16:41

Silniki benzynowe w Focusach (ZETEC) są naprawdę dobre, poza tym focus słynie z pancernego zawieszenia. Jedyne co to rdza (tylne nadkola i ranty drzwi).
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

10 Sty 2013, 16:50

W takim razie pozostaje jedno proste pytanie: Czy za kilkanaście tyś znajdę zadbanego focusa z serii mk1 z benzynowym silnikiem(rocznik 2004?)? A jeśli nie to na jaki wydatek powinienem być przygotowany?
Linek
Nowicjusz

10 Sty 2013, 19:16

za jakies 13tys znajdziesz
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zasada pokonywania zakrętów
    Zasada pokonywania zakrętów mówi, że w zakręt można wjechać z każdą prędkością, ale nie z każdą wyjechać z niego bezpiecznie. Pokonywanie zakrętów stanowi wyzwanie dla początkujących, ale i doświadczonych ...

10 Sty 2013, 19:37

A ja polece dozbierac do lancerka. 1.6 benzynka proste motory, bezawaryjne, ogólnie auto ok.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wygląd ok i kombi :) . Auto nie należy do ciężkich więc będzie mimo nie duzej ilości kucy w miare sprawnie jechać. Bezpieczeństwo też na dobrym poziomie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Sty 2013, 19:56

Albo kolego Linek kup sobie auto japonskie. Ja takie mam mimo ze nie ejst mlode to ejstem z niego cholernie zadowolony:) a ze mam upusty na czesci 30 procent to mi sie to bardzo oplaca gdy tzreba jakas gume zrobic czy cos:)

Natomiast jesli chodzi o silnik to jest on bezawaryjny. Zarabista konstrukcja.
Lanos17
Początkujący

Prawo jazdy: 03 03 2008
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mitshubishi Carisma
Silnik: 1.6 16v 90 km
Rok produkcji: 1999