Pierwsze autko dla 18-to latka do 5 tys

30 Lis 2012, 21:13

Mechanik? Ja bym powiedział raczej handlarz,zobacz sobie na inne jego ogłoszenia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Lis 2012, 21:35

Co do OC: jeśli będziesz współwłaścicielem samochodu to raczej 60% zniżki nie będzie...
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

01 Gru 2012, 09:06

właśnie widzę że kilka aut jest ale właściciel twierdzi że ogłoszenie jest umieszczone przez jego znajomego a auto jest w jego posiadaniu od kilku lat - to oczywiście się sprawdzi ;p

A czemu miałbym nie mieć zniżek? przecież to jest typowy myk, wykorzystywane przez większość młodych kierowców...
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV

01 Gru 2012, 10:46

Jak nie będzie. Przecież będzie... Jeśli chce on być współwłaścicielem, to zniżki właściciela zostają. Doliczane są tylko zwyżki za wiek młodego kierowcy czyli współwłaściciela.

A jeśli chce on być właścicielem i dopisać współwłaściciela ze zniżkami, to sytuacja jest odwrotna. Najpierw zwyżka, potem zniżka. Ta druga opcja wychodzi nieco drożej ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Gru 2012, 10:50

No tak, zniżka będzie to się zgadzam. Ale składkę zwiększą i tak, czyli suma sumarum takiej zniżki nie będzie. Dla przykładu - za moje auto jakby wzięła osoba z 60% zniżki jako jeden właściciel płaci rocznie 550 zł, a jeśli byłby współwłaściciel młodszy niż 25 lat to składka 950 zł.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

01 Gru 2012, 11:27

Jak nie będzie. Przecież będzie... Jeśli chce on być współwłaścicielem, to zniżki właściciela zostają. Doliczane są tylko zwyżki za wiek młodego kierowcy czyli współwłaściciela.

A jeśli chce on być właścicielem i dopisać współwłaściciela ze zniżkami, to sytuacja jest odwrotna. Najpierw zwyżka, potem zniżka. Ta druga opcja wychodzi nieco drożej

I w obu sytuacjach mi się już zniżki naliczają prawda? Czy żeby tak było ja muszę być właścicielem?
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyposażenie na każdą wyprawę
    Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...

01 Gru 2012, 12:30

Wystarczy że będziesz współwłaścicielem to zniżki już Ci sie beda naliczały ale załózmy taką sytuacje,kupujesz auto,rejestrujesz załóżmy na ojca który ma 60% zniżek,Ty masz jeszcze zwyżki za wiek (do 25lat) i ojciec wpisuje Cie jako współwłaściciela to automatycznie zniżki maleją i z 60% robi się 40% ale to zależy też od ubezpieczalni.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

02 Gru 2012, 16:26

no to będę kombinował z tym ubezpieczeniem żeby było jak najtaniej ;p

Bardzo Wam dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem, jak coś wybiorę to pokażę tu co zakupiłem ;)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję ;)
TheS
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Gru 2012, 16:27

heheh audi 80 i golf 2ka jezu litosci co za niskie horyzonty. A od opli sie odczepcie, zobaczcie mojego w podpisie i nie gnije, ani reszta stereotypow nie jest w nim potwierdzona ;). A ty autorze jak chcesz jezdzic najbrzydszymi autami, jakie zna swiat, to polecam jeszcze klasyk gatunku golf 3ka - ja bym sie w takim aucie zalamal, ale ty widze to lubisz ;)
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe

02 Gru 2012, 16:37

Ja od siebie polece Vw vento , możne trafic naprwde fajny egzemplarz
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Gru 2012, 16:54

heheh audi 80 i golf 2ka jezu litosci co za niskie horyzonty. A od opli sie odczepcie, zobaczcie mojego w podpisie i nie gnije, ani reszta stereotypow nie jest w nim potwierdzona . A ty autorze jak chcesz jezdzic najbrzydszymi autami, jakie zna swiat, to polecam jeszcze klasyk gatunku golf 3ka - ja bym sie w takim aucie zalamal, ale ty widze to lubisz

koleś, nie wiem czy załapałeś o co chodzi w tym temacie... jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział że szukam taniego samochodu, z dużym rynkiem tanich części. A jako pierwsze auto zdecydowanie takie audi wystarczy... poza tym to musi być auto, w którym będę mógł bez skrupułów grzebać jako początkujący technik...
Najbrzydszy samochód świata mówisz... może i tak, ale to jest kwestia gustu.... równie dobrze mogę powiedzieć że to co masz w podpisie i się tym chwalisz jest brzydkie... ale nie będę się tu z Tobą kłócił... po prostu jeśli nie masz nic inteligentnego do dodania to bądź łaskaw zachować opinie dla siebie bo zdecydowanie nimi nie błyszczysz.

co do Vento oczywiście się rozejrzę, w przyszłym tygodniu skoczę na giełdę i się rozejrzę co tam mają ciekawego ( zwykle jest tak około tysiąca aut ). Dzięki za propozycję ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Gru 2012, 17:33

okay, wiec moze zobacz Ford Probe - ocynk, dobra opinia, duzy, no i nie taki oklepany... [link do oferty na Allegro wygasł] mysle, ze bedziesz bardziej szczesliwy posiadajac go, niz tfu golfa, audi 80 ;) Ale jak chcesz, jesli nie, to po prostu zignoruj - staram sie pomoc.
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe

02 Gru 2012, 17:47

No i to już jest jakaś OK odpowiedź... bo swoją 1-szą mnie zdenerwowałeś ;p . I cieszę się że próbujesz pomóc oraz dziękuję Ci za to.
Obawiam się jednak że na takie auto nie nie stać ;p , wiadomo że auto ze sportowym zacięciem było by ciekawsze bo nie będę ukrywał że takie lubię ale ... cena, cena i jeszcze raz cena... W tym roku może jeszcze coś kupię ... pojeżdżę nim ze 3 lata - najpierw będę się uczył nim jeździć bo nie mam jeszcze prawka ( w styczniu / lutym robię ) , później to 2 lata głównie do szkoły no i ojciec pewnie będzie go używał do transportu sprzętu na działkę chcąc oszczędzać swoją Octavię ;) no i ten ostatni rok po zakończeniu technikum to do pracy... później kupię już coś za 20-30 tysięcy. A to auto łatwo ze mną miało nie będzie dlatego szkoda mi wykładać na nie większą kwotę ( i tak jej teraz nie mam ).
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Gru 2012, 18:13

Dziś obejrzałem to audi:
[link do Tablica wygasł]:
i powiem szczerze że całkowicie odradzam kupno czegokolwiek od tego sprzedawcy ( pana Jacka ), przez telefon zapewniał że auto jest w dobrym stanie i wszyściutko jest ok... zrobiłem łącznie ( trasa tam i z powrotem ) 400km i tylko po to żeby zobaczyć że auto jest w stanie ... rozpadu... wszystko nieumiejętnie po szpachlowane i pozamalowywane a nadkola się kruszyły... + ewidentnie porządnie bite (widać po otworzeniu maski) + zderzak przykręcony wkrętami (!), drzwi się ledwo trzymały, szyberdach zaklejony sylikonem a silnik klekot totalny... o zawieszeniu nie wspominając. Auto w stanie opłakanym ale oczywiście sprzedający twierdził że w super stanie i tylko do lekkich poprawek lakierniczych bo klapa z tyły była źle pomalowana...
Aha, i jeszcze koleś nie miał papierów od LPG...

Ogólnie sprzedawca zasługuje na miano oszusta i kombinatora, widziałem też że "robił" inne auta na warsztacie więc radzę na niego uważać.

Po drodze jednak natrafiłem też na Astrę z bodajże 97r. w sedanie , tylko że nie miała wspomagania i ogólnie uboga wersja ale kosztowała tylko 3 tysiące.
Powiem szczerze że była całkiem niezła i się za takim autem będę rozglądał ale zastanawiam się czy za te pieniądze coś innego jeszcze warto szukać? Bo już teraz totalnie się pogubiłem w tych autach ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Gru 2012, 18:48

czy tablica i alleszrot to jedyne miejsca gdzie szukasz? jeśli tak to... częśćiej się tak będziesz "przejeżdżał" sama treść ogłoszenia odpycha a w zasadzie LPG + ten przebieg, jak widzę coś takiego to od razu mam w zwyczaju zamykać ogłoszenie. Zresztą na fotach widać że wszystko koślawo spasowane, nie mówiąc już o jakiści zdjęć bo cykał je chyba nokią 3310 :twisted:
Od siebie coś z fiata bravo/brava
hektor
Początkujący

Auto: Poszukuję <help>