Pierwsze autko dla 18-to latka do 5 tys

28 Lis 2012, 10:33

Witam.
Tak jak w temacie, po nowym roku planuję zakup swojego pierwszego pojazdu i zastanawiam się które autko wybrać. Pod uwagę biorę samochody tylko wyposażone w LPG ze względu na ceny paliw ... Dobrze by było gdyby był w miarę ekonomiczny. Silnik maksymalnie 2.0 ale mniejsze zdecydowanie mile widziane :). Ważne jest by auto było w miarę wszechstronne, nie musi być ogromne ale malutkie pierdółki mnie nie kręcą. Samochodem będę jeździł głównie do szkoły i po mieście ale czasem niewykluczone że z rodziną będzie robiona dłuższa trasa ;p . Uczę się mechaniki ( profil technik pojazdów ) więc na aucie będę chciał się tym bawić ;) wolałbym jednak aby było to spowodowane moimi zainteresowaniami a nie ciągłymi problemami technicznymi. (i tu odrzucam np Matiza bo pod maską jest totalny ścisk )
Mój budżet to 5 tysięcy złotych i w tym chciałbym się zmieścić razem z opłatami OC ( auto na współwłasność z ojcem - więc 60% zniżek ).
Auto nie musi być specjalnie szybkie, bardziej zależy mi na wspomaganiu, ABS i poduszkach jakby się udało.
Zastanawiałem się nad Audi 80, ale jestem otwarty na Wasze propozycje ;) , chciałbym jeszcze dodać że nie zależy mi na tym, aby auto było np po 2000r, mogę bez problemu przystać na 20 letnie auto w mirę rozsądnym stanie.

Proszę Was o pomoc w tym trudnym wyborze ;)
Pozdrawiam.

P.S wiem że tego typu tematy już były ale i tak wolę utworzyć taki kolejny bo większość takich tematów jest już dość stara a propozycje w większości mi nie odpowiadały ^^
Ostatnio edytowany przez TheS, 28 Lis 2012, 17:13, edytowano w sumie 1 raz
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lis 2012, 11:50

Kiedys tez sie zastanawialem na audi 80 w gazie, slyszalem wiele opinii ze 80 slabo znosi gaz, także mam mieszane uczucia.

Od siebie bym polecil moze Corse B
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] są tez wersje 5 drzwiowe ;) kolega jezdzi "Krostą" drugi rok to tylko wymienia czesci eksploatacyjne i w tym roku tłumnik urwał :mrgreen: także bezawaryjny egzemplarz mozna trafic ;)
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

28 Lis 2012, 12:00

Ja od siebie dodam Punto II,tanie części,silniki dobrze znoszą gaz a w stare Audi bym sie nie pchał.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

28 Lis 2012, 12:32

co do znoszenia gazu to właśnie słyszałem dobre opinie ;) a obawiam się że taka corsa może być nieco za mała, wolałbym samochód w którym będzie przestrzeń zarówno dla kierowcy jak i pasażerów siedzących z tyłu dlatego składałbym się ku sedanowi albo jakiemuś HB. A może civic V? W wersji HB lub sedan? Tylko znowu boję się trochę tych kiepściutkich zjadanych przez rudą blach. Audi natomiast ma dziadek mojego kolegi i z tego co mówi jest bardzo fajne. Może nie wygląda nowocześnie ale ponoć jest całkiem wygodne, bezawaryjne i jest dużo tanich części do nich ;)

Więc z takich większych i pojemniejszych ale bez przesady samochodów jakiego jeszcze szukać?

Mój ojciec ma teraz Skode Octavia z 2009r ( po lifcie ) i się nim fajnie jeździ, niestety nie odpowiada mu wizja abym jego autkiem pomykał ;D więc szukam ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Lis 2012, 12:45

Civica V sobie odpuść,blacha szybko leci,silniki nie lubią gazu i może być ciężko o zadbany egzemplarz,ponieważ większość tych aut jest ujeżdzana przez młodych gniewnych.

A może Lanos albo Nubira?
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003

28 Lis 2012, 12:59

Lanosa i Nubirę jak najbardziej przemyślę ale boję się trochę tej marki... może to stereotyp ale taka prawda, poza tym znam mechanika (w kilkudziesięcioletnim doświadczeniem) który jak widzi Daewoo w swoim warsztacie to mu się nóż w kieszeni otwiera ( i przy okazji usta od przekleństw na te auta )... no ale zawsze problem ten sam - użytkownik samochodu, za tą kwotę perełki nie znajdę ale mam nadzieję że coś ciekawego się uda ;D

Co do Punto, II w tej cenie chyba nie znajdę ... ale dzięki za propozycję ;)

Zawsze jeszcze można coś w BMW szukać prawda? Chociaż auta typu e36 to raczej dla nadpobudliwych dresów że tak powiem a ja do takowych nie należę ;p

A ople ? co o nich myślicie?
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
    Stany Zjednoczone są największym rynkiem SUV-ów na świecie. Auta te, odznaczające się wszechstronnym zastosowaniem, bardzo dobrze pasują do amerykańskiego stylu życia. Podczas North American International Auto Show ...

28 Lis 2012, 13:11

Tylko ciekawe jakie BMW kupisz w tych pieniądzach. Za Oplami można sie porozglądać ale co kupisz zgnitą Vectre czy Omege? Jedynie zdrową Astre byś znalazł.
Co do Daewoo jak sie dba tak sie ma,ojciec od prawie 10lat jeżdzi Lanosem i sobie chwali,nieraz sie pytałem czy nie chce zmienić na coś innego to mi powiedział że nic lepszego za te pieniądze nie kupi i woli jeżdzić tym do końca.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM

28 Lis 2012, 14:40

Co do Daewoo jak sie dba tak sie ma

no niestety w tym wypadku było by to raczej "jak ktoś dbał tak ja mam ;D " , BMW w sumie mnie średnio pociąga więc jak na razie to moje zainteresowanie wzbudza
-Audi 80
-Lanos
-Nubira
Macie jeszcze jakieś pomysły? i prosiłbym o uzasadnienie dlaczego akurat ten model ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Lis 2012, 17:01

No to też prawda ale jemu akurat udało sie kupić od starszego pana 1własciciela i co najlepsze z komisu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM

28 Lis 2012, 17:53

Ja mojego lanosaja kupiłem prawie że po znajomości za niecałe 4 tysiące z brudnym wnętrzem i paroma tanimi pierdołami do wymiany. Od czasu jak zrobiłem co trzeba jeszcze nic mi w nim nie nawaliło ;p tylko leję benzynę i śmigam (i doglądam co jakiś czas czy wszystko ok, bo lubię mieć wszystko sprawne i nie olewać nic aż się zepsuje do końca) :)

A sam lanos to wręcz powoli się staje takim klasykiem gatunku jako 1wsze tanie auto, które jest tanie w utrzymaniu i nie jest jakieś strasznie ciasne.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

28 Lis 2012, 20:38

Bierz audi,częsci tanie,solidny samochód,do tego dobre koło+gleba i masz zacnie wyglądające auto :)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

28 Lis 2012, 20:44

Albo Golfa III ze zrobioną blacharką, można wyrwać coś z końca produkcji z niezłym wyposażeniem.
Tani w utrzymaniu i funkcjonalny.
Dorzucam jeszcze 306 które przynajmniej nie rdzewieje co jest dużą zaletą no i za te pieniądze kupisz może nawet rocznik 2000.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

28 Lis 2012, 21:05

aa nad golfem też się zastanawiałem bo jest całkiem fajnym i wytrzymałym autem. z 306 natomiast miałem ostatnio kontakt (kilka dni temu) na praktykach warsztatowych w szkole, pewien nauczyciel podrzucił nam właśnie tego Peugeota żebyśmy zamontowali fotel i takie tam więc go obejrzeliśmy. Moje odczucia były zdecydowanie negatywne, strasznie tandetnie wykonane wnętrze ( może po prostu taki egzemplarz ale... )

A Audi mi się coraz bardziej podoba ;p
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Lis 2012, 19:46

prosiłbym Was jeszcze żebyście się wypowiedzieli który samochód byłby lepszy
-VW golf II
-Audi 80
zakładając że oba z silnikami 1.8l + LPG, za możliwie jak najniższą kwotę bo możliwe że uda mi się coś zdobyć szybciej niż na wiosnę ale nie będę jeszcze dysponował odpowiednią kwotą więc samochód może kosztować max 2500 tys zł. Prosiłbym o komentarze dotyczące eksploatacji, wykonania i w ogóle wszystkiego co z nimi związane oraz na co powinienem zwrócić szczególnie uwagę przy zakupie ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Lis 2012, 18:13

co myślicie o tym?
[link do Tablica wygasł]:
w sumie na ogłoszeniu niewiele widać ale po rozmowie z właścicielem - który jest mechanikiem, wydaje się być całkiem fajny. A jak Wy myślicie?
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika