Pierwsze autko dla młodego kierowcy :)

02 Gru 2014, 23:42

a co z hyu?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Gru 2014, 01:47

szybki napisał(a):O matko to powiesz jak pierwszy raz pojedziesz na CPN

Wlasnie o to mi chodzi polo 1,6 i tylko 75KM, Toya 1,3 i 86KM (ani radochy z przyspieszenia, ani oszczednosci) - nie zaskoczyles z aluzja ;) W tamtych czasach japonce z KM na litr bily niemieckie konstrukcje, a zwlaszcza honda. Dzisiaj przez turbo mocno w tyle - ale dzieki temu niezawodnie.

I co ogladales te Polo?

Tak jak koledzy mowia bierz zadbane z doplata, albo oblukaj te co podawalem - nic nie zaszkodzi, a ze starletkami ten plus, ze jeszcze troche kasy bedzie w garsci.
Nie kupisz auta i od razu bedziesz jezdzil - minimum to lekki przeglad, tak dla wlasnego chociaz bezpieczenstwa (hamulce, rozrzad w jakim stanie - a najlepiej od razu wymienic, aby miec spokojna glowe, plyny olej i hamulcowy).
Dlatego bral bym wlasnie za okolo 4tys. zeby miec te 1-1,5tys. na jakies dodatkowe szlify ;)

Cena 7.5 faktycznie za duzo ja swoja puscilem za 6tys. wiec teraz wg. mnie to max 6tys., a raczej juz 5tys. za E11
Starletka 3-4tys.
Chyba, ze faktycznie udokumentowane wszystko, pierwszy wlasciciel, ktory ostatnio robil rozrzad, sprzeglo, skrzynie, alternator, akumulator, zawias, hamulce, plyny, rozrzad, wydech - czyli auto gotowe na co najmniej 10 lat.
Wtedy nawet i 9-10tys. warto dac - pod warunkiem, ze sa autentyczne papiery. Jak nie ma to lepiej tanszy i samemu dlubnac niz niby z ASO pierwszy wlasciciel. Nie ma cudow, to juz szmat czasu i bezawaryjna rolka bedzie juz awaryjna z tytulu NATURY, ktorej sie nie przeskoczy - elementy metalowe koroduja wiec musza sie wyekslopatowac i w tym wieku moze byc potrzebna wymiana nawet juz z tytuly wieku.
W moim przypadku upierali sie, abym wymienil sprzeglo - bo tak producent zaleca, a ja na to, a czy czuja Panowie, zeby zle bralo? slizga sie? biegi zle wchodza? - nie wiec po co.
Wiec predzej bral bym autko tansze i bral pod uwage wlasna ewentualne inwestycje, a nuz widelec przejezdzi sie jeszcze 5 lat bez inwestycji, a super zadbany no niby przejedzie sie te moze wiecej lat bo juz zrobione niektore elementy (ale nigdy nie wiemy czy rzetelnie zrobione, czy na oryginalach itd.). Wazne, aby taka toya nie nosila sladow wyeksploatowania, a normalne slady zuzycia. Taniej kupisz i jak cos padnie zrobisz zgodnie ze sztuka - przynajmniej takie moje zdanie.
Zreszta nie widzialem tego linku, zaraz oblukam ta toyke ;)
Ostatnio edytowany przez zygert, 04 Gru 2014, 02:01, edytowano w sumie 1 raz
zygert
Nowicjusz

Auto: Toyota, Peugeot
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Gru 2014, 01:54

e11 facet nie odbiera...

huy 3 drzwiowy, jednak wole te 5ki.

To mnie zainteresowało :).
[link do oferty na Allegro wygasł]
zbyszeq
Początkujący

Auto: Mazda

04 Gru 2014, 02:26

z ta E11 to przysalonowy komis wiec powinien ktos odebrac.
swoja droga to zdecydowanie za duzo chca - chyba, ze dadza wszystkie papiery.
przebieg nieby super - gdybys bral auto niech wrzuca zapis, ze jest autentyczny do fvat (podjedziesz do innego aso i sprawdzisz historie w kompie, bo w tym moga sciemniac gdzie kupujesz)
i jako mlody czlowiek czy na pewno chcesz liftbacka? dla 1 osoby po co 5 drzwi, wersja 3 drzwiowa zdecydowanie ladniejsza w ogole wszystkie auta bym jako pierwsze bral 3 drzwiowe, chyba ze na pewno czesto kogos bedziesz wozic
jestes mlody to moze nawet 2 os. kabrio - taka mazdeczka?
spisal bym co jest najwazniejsze - ktore auta Tobie sie podobaja (wrzucil liste na forum - ludzie powiedza co mozna brac, a co jest wtopa i gdy bedziesz mial gora 2-3 typy szukac tylko tych aut).
strasznie latasz po roznych autach.
chciales felicje, a tu nagle saab ;) zwlaszcza, gdy brak srodkow nie pakowal bym sie w tego typu auta - nie zebym mial cos do saaba, bo to akurat bardzo fajny model - ale tak na niego sadze, ze powinienes miec z 9-10tys. bo jak cos wyskoczy to juz koszta (sama regeneracja turbo) i nie wiem czy go nie trzeba 98ka zalewac (duze auto, sporo palace)
jako pierwsze autko wg mnie to male, zwinne, dajace radosc z jazdy, ale i eko w kieszeni, gdy nie daje sie buta
jezeli E11 czy starletka Tobie sie podoba przedzwon do tych gosci z ogloszen co podalem (wydaje mi sie, ze to byla by opcja w sam raz dla Ciebie - o ile w ogole te modele wchodza w gre)
a jak nie to podaj co sie Tobie podoba w tym przedziale cenowym i wybierzemy racjonalne modele i na tych tylko sie skupisz, poczytasz, aby tez ktos ciemnoty nie sprzedal
bo kupno auta o ktorym zupelnie sie nie wie (nawet przypadlosci z ktorymi ma problemy warto znac) prosi sie o problemy
wiec wybor aut i lektura o nich, a nastepnie wartosc rynkowa i dopiero ogloszenia (koniecznie z jazda probna bo to co wyglada nie zawsze musi jezdzic tak jak bysmy tego sobie zyczyli) zreszta paroma autkami jak pojezdzisz wyczujesz, ktorymi gorzej sie jezdzi, a ktore maja cos uszkodzonego luzy itd.

reszta porad wg mnie jest bez sensu bo tak to cala historie motoryzacji mozna przeleciec, a i tak niczego nie znajdziesz - podaj konkretne modele, ktore chcialbys miec i zobaczymy co z tego wyjdzie
zygert
Nowicjusz

Auto: Toyota, Peugeot

04 Gru 2014, 07:00

Będzie Cie stać na utrzymanie takiego Saaba? Bo znowu zaczynasz wydziwiać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Gru 2014, 00:22

Dziękuje zygert jak zwykle za wyczerpującą odpowiedź.
Dziś dodzwoniłem się do corollki, ale.. sprzedane jakiś czas temu..

Barol, cuduje bo taki niestety jestem, chciałbym coś najlepszego, a ciężko coś takiego znaleźć.

A więc idąc za radą zygerta wypiszę auta, które z wygląda są na prawdę fajne na mój gust
(znając życie zjedziecie mnie za AR :P)

Wszystko oczywiście 5d :)

Fiat Stilo (zdecydowanie faworyt, śliczne auto połączone z mega wyposażeniem
[link do oferty na Olx wygasł])
VW Polo
VW Golf 4 ( ale tutaj, żeby trafić 5d w dobrej cenie, to niezła okazja musi być)
Mazda 323f (> 2001)
Alfa Romeo 147 (5d na prawde jest to śliczne autko, stoi na czele jeżeli chodzi o wygląd)
SEAT Ibiza
Rover 200
SAAB 9-3 ( tylko tutaj jak mówicie drogie naprawy..
[link do oferty na Olx wygasł])
zbyszeq
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...
    Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...

05 Gru 2014, 09:11

Stilo ok poza wadliwą elektryką..
Alfa tylko i wyłącznie z pewnego żródła no chyba że chcesz bić pione z mechanikiem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Gru 2014, 09:24

Wadliwa elektryka?
Często się to zdarza? Części do tego modelu są droższe czy tańsze?

Jak bym kupował Alfe to tylko i wyłącznie z kontrolą w "Centrum kontroli pojazdów".
Coś oprócz tego, że ma być sprawdzona możesz powiedzieć nt tego modelu?

Dodatkowo co powiesz o innych?
zbyszeq
Początkujący

05 Gru 2014, 10:39

Wadliwa elektryka przez żle zabezpieczoną wiązke elektryczną z przodu samochodu.
Niestety do Stilo są drogie części mimo że to Fiat.
Barol
Awatar użytkownika

05 Gru 2014, 11:12

a jak bym kupował Alfe to tylko i wyłącznie z kontrolą w "Centrum kontroli pojazdów".
Coś oprócz tego, że ma być sprawdzona możesz powiedzieć nt tego modelu?

Dodatkowo co powiesz o innych?
zbyszeq
Początkujący

05 Gru 2014, 11:17

zbyszeq napisał(a):Jak bym kupował Alfe to tylko i wyłącznie z kontrolą w "Centrum kontroli pojazdów".

Dobre, ja bym skorzystał z "Centrum kontroli lotów na księżyc"
Ty tak w ogóle zastanawiasz się co chcesz? W pierwszym poście piszesz ze masz 4k a 10stron później piszesz takie głupoty.

Barol ten kosmonauta robi sobie z Ciebie jaja a Ty teraz będziesz szukał z nim Alfy za 4k do jazdy???
Ostatnio edytowany przez szybki, 06 Gru 2014, 22:47, edytowano w sumie 1 raz
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Gru 2014, 20:36

Nie bede szukał bo Alfy nigdy w życiu nie polece a po drugie tak jak piszesz temat powoli schodzi na psy..
Barol
Awatar użytkownika

05 Gru 2014, 21:28

jak temat ma więcej niż 5 stron to już nie ma co się w niego wczytywać, bo nikt nie ogarnie o co chodzi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Gru 2014, 01:34

Dlatego też, dziękuje Wam za pomoc dotychczasową :)..
już nie będę Was zmuszał do czytania moich wypocin

Pozdrawiam
zbyszeq
Początkujący

06 Gru 2014, 15:06

Powiem tylko tyle, że kupowanie 147 za 5-6k to śmiech na sali :lol: jeśli już to po lift ale nie masz kasy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004