Pierwsze autko dla młodego kierowcy :)

30 Lis 2014, 22:33

[link do oferty na Olx wygasł]

to nie musi wyciskać 300km w 2 sekundy.
Na pewno musi mi się podobać.
A są 2 modele które w tej cenie są na prawdę fajne - odpuszczam już z almerą, o której są nie fajne opinie.
zbyszeq
Początkujący

Auto: Mazda

30 Lis 2014, 22:57

Co powiesz na taki wynalazek?

15 lat w jednych rękach, czarne tablice, legendarna wręcz trwałość (chociaż - jak to w 20-letnim aucie - może teraz być różnie, ale zawsze to bezpieczniejsza opcja niż np. jakaś okropnie gnijąca mazda), funkcjonalne wnętrze (dużo miejsca na tylnej kanapie), pojemny bagażnik, oryginalność :) Minus - 1,5 godziny drogi z Łodzi, no i "stary" samochód.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

01 Gru 2014, 00:51

Starych aut nie ma co sie bac (zadbane), ale popros o info co bylo robione bo psuc sie pewnie nie psula i wszystkie graty sa juz bliskie wykonczeniu wiec inwestycja, aby byl ok to tak 4tys. lekka reka. A wiek taki, ze raczej juz powinny byc elementy wymieniane. Ale pozniej juz smigasz latami. Z carina nie wiem jak bylo z blacha. Jako, ze jestes mlodym kierowca to ja byl lyknal auto mniejsze, troche mlodsze, a tansze na ewentualne naprawy. Bez gazu (chyba, ze naprawde duzo bedziesz jezdzil). Zakladam, ze jazdy beda sporadyczne z plcia piekna u boku. Takim autkiem wszedzie sie wcisniesz, paliwo nie zrujnuje portfela (jest dosyc oszczedna i zwinna - banan murowany), a prosta budowa nie przyspozy wiekszych problemow. Szukaj autka raczej blisko swojej okolicy - wiekszosc aut pieknych w ogloszeniach, okazuja sie szrotami na miejscu (jezdzac daleko okaze sie, ze szybko wiekszosc kasy pojdzie na dojazdy, a nie na ewentualne ulepszanie autka). Nie patrz na rysy na aucie - w tym wieku MUSZA BYC wgniotki, ryski - kazdy bok powinien wlasnie tak wygladac. Jak ktorys jest ladniejszy lub o zgrozo w ogole bardzo ladny to badz dociekliwy dlaczego taki ladny bo to nie jest naturalne, zeby w takim wieku auto bylo jak igla. Byle market i juz wgniotki od drzwi. Szukaj raczej nie sprowadzonej - bedzie wieksze prawdopodobienstwo sprawdzenia historii auta (podjedz do ASO z wlascicielem i wtedy wszystiego sie dowiesz). Nie boj sie walonego - jezeli bylo naprawione zgodnie ze sztuka na oryginalnych czesciach w ASO, to autko bedzie OK (looknij tylko czy w tych miejscach korozja nie wystepuje).

Te autko wyglada sensownie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydaje sie ze jest od osoby prywatnej (idealnie było by od 1 właściciela, ale z takim wiekiem raczej nie ma szans).
Niby serwisowane 2 razy w roku niech przedstawi papiery co bylo robione. Sprawia wrazenie zadbanego - wydech byl wymianiany (albo sam tlumik tylny)zreszta zdjecie moze oszukiwac.
Zbij cene na 3tys. i bedziesz miec 2tys. na ewentualny wklad (jak sie nie uda to tez nic straconego, bo cena i tak atrakcyjna). Przebieg mocno podejrzany (takie wartosci to w 8letnim aucie a nie takim, ale moze malo jezdzone jest taka szansa) wiec na to nie patrz - liczy sie jak motor pracuje. Oczywiscie podjedz najlepiej do ASO aby zajrzec w komputer i popros, aby go przelukali (gdy CI sie spodoba - zapacisz z 200zl, ale warto; od razu popros o liste co do roboty).

Oczywiscie tej cariny nie odpuszczaj bo tez wydaje sie spoko, ale z tych ogloszen nic nie wiadomo. tylko zawsze warto miec kaske na ewentualne cos, a tu masz na styk, ale jak bedzie idealna to czemu nie.

Jeszcze co z E11 wylookalem wydaja sie byc OK (nie widac, zeby byly bite):

Oczywiscie wszystkie do dokladnej weryfikaji bo wiadomo jak to jest z ogloszeniami.
zygert
Nowicjusz

Auto: Toyota, Peugeot
Paliwo: Benzyna + LPG

01 Gru 2014, 07:10

[link do oferty na Olx wygasł] - troche wieloodcieniowa.
[link do oferty na Olx wygasł] - jak wyżej.
[link do oferty na Olx wygasł] - troche amatorsko zrobione progi,cena troche niska ale poza tym wygląda ok.

Tutaj dość ładna Laguna [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Gru 2014, 12:29

zygert napisał(a):Te autko wyglada sensownie:
[link do Otomoto wygasł]
Wydaje sie ze jest od osoby prywatnej (idealnie było by od 1 właściciela, ale z takim wiekiem raczej nie ma szans).
Niby serwisowane 2 razy w roku niech przedstawi papiery co bylo robione. Sprawia wrazenie zadbanego - wydech byl wymianiany (albo sam tlumik tylny)zreszta zdjecie moze oszukiwac.
Zbij cene na 3tys. i bedziesz miec 2tys. na ewentualny wklad (jak sie nie uda to tez nic straconego, bo cena i tak atrakcyjna). Przebieg mocno podejrzany (takie wartosci to w 8letnim aucie a nie takim, ale moze malo jezdzone jest taka szansa) wiec na to nie patrz - liczy sie jak motor pracuje. Oczywiscie podjedz najlepiej do ASO aby zajrzec w komputer i popros, aby go przelukali (gdy CI sie spodoba - zapacisz z 200zl, ale warto; od razu popros o liste co do roboty).

Starletka to też świetny pomysł - tutaj masz nawet z Łodzi:

łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

01 Gru 2014, 14:40

Barol napisał(a): troche wieloodcieniowa.
a jak się przyczepiłem do innej 323 że wieloodcieniowa to na mnie napadłeś że to nie nowe auto i bezwypadek to tylko w salonie :mrgreen:
Trudno jednak zaprzeczyć tezie że wieloodcieniowe :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon urlopowy w pełni - nie spiesz się na wakacje!
    Rozpoczął się sezon urlopowy, co oznacza, że Polacy będą pokonywać często setki kilometrów w swoich autach, aby dotrzeć na upragniony wypoczynek. Podczas długich podróży, zwłaszcza w okresie letnim łatwo o zmęczenie, ...
    Kalkulator porównania rozmiarów opon
    Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...

01 Gru 2014, 17:53

oglądałem dziś na żywo po umówieniu się tą renówke, ale nie mój typ auta masakra :P.
Co do startletki niestety bez gazu.

Omówiony jestem na jutro na to auto:
zbyszeq
Początkujący

01 Gru 2014, 18:24

zbyszeq napisał(a):Co do startletki niestety bez gazu.

Omówiony jestem na jutro na to auto:
[link do Otomoto wygasł] ... 55364.html

A Ty dalej swoje... :ok:
Starletka spali Ci beny za około 30zł a Polo za 28zł. lpg + bena na rozruch???
Czy już wiesz na czym polega różnica w kupowaniu śmiecia i normalnego auta???
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Gru 2014, 20:49

mike1735 kurde niepamiętam :shock:
Polo sobie odpuść,wieloodcieniowe,tylna klapa żle spasowana i z komisu za 4700zł to ile za nią dali 3500zł?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

01 Gru 2014, 20:55

Majku to było wtedy do autora, na początku też nie zajarzyłem :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Gru 2014, 22:23

Chodzi mi o tą sytuację z poprzedniej strony :)
Ta Mazda jakaś wieloodcieniowa

Barol napisał(a):Boże człowieku i co z tego że było bite? Jak chcesz auto 100% bezwypadkowe to idz do salonu albo szukaj auta pare miesięcy.

Majku to było wtedy do autora, na początku też nie zajarzyłem
kto wie co Barol miał na myśli :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

01 Gru 2014, 22:45

Co do Polo po prostu mi się podobał, a sam komis zgodził się na sprawdzenie go an stacji diagnostycznej dlatego też chciałem go zobaczyć.

"lpg + bena na rozruch???"
nie za bardzo rozumiem, co chcesz mi przez to przekazać.

Dodatkowo, wiem, że ciągle piszę swoje, jestem uparty-ale zależy mi na aucie które będzie podobało mi się w 101%, a nie..
Starletka nie jest jakaś najbrzydsza, ale 3 drzwiowa.

rozmawiałem, z tym gościem. Wojskowy - auta użytkowała żona. Do zrobienia parę rzeczy tj. nabicie klimatyzacji, dokupienie 2 opon, naprawa kluczyka(nie śmiga po naciśnięciu) trzeba otwierać ręcznie. Ostateczna cena jaką udało mi się wynegocjować to 5650zł.
Facet użytkuje ją od pare lat, wymieniał progi, zapobiegał korozji, i aktualnie od 1roku bez jakichkolwiek ich oznak. Dbał o auto, tapicerka ładna, komputer działający, wszystko ładne.
Oprócz "wieloodcieniowości" nie ma żadnych wad ukrytych. Przebieg prawdziwy, do sprawdzenia we wszystkich możliwych miejscach, zgadza się na ASO/kontrolę na "swój KOSZT" co jest ciekawe :). Żona auta nie chce już, gdyż jest dla niej zbyt małe - mi wystarczy.
Tylko czekać musze do soboty, bo jeżeli bym się decydował to chce po cywilizowanemu usiąść przy kawie, załatwić wszystko by nie było żadnych kłopotów.
Czytałem dodatkowo opinie nt. ibizy.
W różnych testach/stronach wypada całkiem OK. Ceny napraw znośne( zależnie od części powiedziałbym tanie), polecane przez wielu na 1 auto - czyli pasuje do mojej sytuacji.
Spalanie na gazie w normie w tym modelu. Co do oc/przeglądu aż do sierpnia, czyli wyzbyty jestem z dodatkowych opłat(brak zniżek)
zbyszeq
Początkujący

01 Gru 2014, 22:49

Przecież ta Ibiza po zdjęciach wygląda na zaniedbaną..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Gru 2014, 22:54

Uważam, iż to przez te zdjęcia.
zbyszeq
Początkujący

02 Gru 2014, 00:49

Daruj sobie gaz w starych autach bo i tak duzo nie przy oszczedzisz - zreszta nie podales ile zamierzasz rocznie latac, ze koniecznie ma byc gaz.
Jezeli kupujesz auto z gazem to wiedz, ze moze sie okazac, ze za chwile prawie cala instalacje praktycznie bedziesz musial zmieniac.
Parownik do wymiany/regeneracji (z reguly wytrzymuja 60tys), weze do wymiany, butla do wymiany (max 15lat jak dobrze pamietam), silniczek krokowy, na pewno gruntowny przeglad instalacji, wymiana filterkow. Zostaje mieszalnik i komputer - biore pod uwage najtansza instalacje.
Na gazie nie oszukujmy sie, ale silnik termicznie dostaje w kosc, wiec jednostka jezdzaca tylko na benzynie bedzie w lepszym stanie na takim przebiegu co na LPG, dodatkowo sonda lambda moze byc do wymiany i katalizator.
Duza czesc osob na gazie na maksa skapia (kiepskie instalacje, kurki przykrecone na maksa, aby mniej palil samochod - a wtedy za uboga mieszanka i nieszczesie gotowe).
Super bedzie jak dostaniesz instalacje sekwencyjna, ale w autach z tych rocznikow watpie. Moja mnie kosztowala instalacja LandiRenzo 2,5tys. kiedy sekwencja 4-5tys. Teraz pieniadze sa zupelnie inne i zwykla instalacje na blosie mozesz miec za 1tys. zl.
Kupil bym taka starletke za te 3-4tys. (pojezdzil troche na benzynie, zobaczyl jak smiga, czy nie ma wad ukrtych - bo gaz tylko je poteguje) i jezeli zdecydowal bys sie, ze jednak gaz to to wsadzil instalacje za 1tys. na blosie i mial bys pewne auto z bonusem ekonomicznym (ale rocznie to 20tys. musial byc minimum robic), chyba ze mniej, ale dluzej zamierzasz autem smigac.
Z czym jeszcze gaz pomaga - ano w korozji wydechu. Wiec jak na benzynie przejedziesz 10 lat na wydechu to na gazie w skrajnych przypadkach wynik bedzie o polowe gorszy (wiem co zrobilo sie u mnie - jak nie mialem gazu to jezdzilem, jezdzilem i jezdzilem (znajomy rownolegle mial ten sam model - wydech zrobil caly rok temu) ja robilem 5 lat temu - tyle gaz mi zabral ;).
Oczywiscie gaz jest OK i mity jakie kraza sa z reguly przez: kiepskich monterow, kierowcow oszczedzaczy za wszelka cene, insalowany gaz w juz uszkodzonych jednostkach czy instalacja gazu specjalnie po to, aby latwiej znalezc kupca (Tobie raczej to nie grozi bo nikomu by to sie nie oplacalo).
Moja rolka zanim dobrze na gazie jezdzila gaziarz przez prawie rok ja dostosowywal (gasla na zakretach, inaczej sie zachowywala na slabym paliwie, a inaczej na lepszym, usuniecie problemu ze zlym zlutowaniem kabelkow (samo sie przelaczalo na benzyne) w koncu, gdy wszystko zostalo poprawione jezdzilo sie calkiem przyjemnie, ale niestety auto nie reagowalo od razu na peda gazu (nie mialem sekwencji). Poczytalem troche i wyprobowalem bloss'a za 400zl. Inwestycja sie oplacila. Auto dostalo wigoru, natychmiastowa reakcja na gaz, taka sama predkosc maksymalna jak na benzynie wiec bardzo sobie chwalilem. Feler (przy sprzedazy auta, cala instalacja poszla, ze tak powiem w bloto - auta nie sprzedaz drozej. cale szczescie na gazie sporo zaoszczedzilem wiec bylo warto).
W tej chwili z oszczednosci moglbym kupic auto za 10-15tys bo tyle mniej wiecej zaoszczedzilem na paliwie. Ale auto ma byc Twoim pierwszym, wiec bedzie to przejsciowka - zapewne sam nie wiesz jeszcze czego dokladnie chcesz. Myslisz ze bedziesz latal pierwszym swoim autem 5-10 lat? Na 99% jak pojezdzisz 3 lata to bedzie max. Wiem co w mlodym czlowieku siedzi w glowie i zaraz powiesz, ze auto jest za slabe i bedziesz szukal czegos mocniejszego. Podalem najbardziej chyba racjonalne rozwiazania z historii motoryzacji najmniej awaryjne auta za te pieniadze (wiadomo sa juz stare wiec moga byc i pewnie beda jakies elementy do wymiany, ale taka wymiana sie zwroci bezawaryjna praca auta w kolejnych latach). Co ciekawe te auta kiedys bardzo bylo ciezko dostac i roznica w cenie miedzy fiatem, citroenem (czyli bardzo awaryjnymi autkami, a tymi byla kosmiczna - teraz placisz za nie praktycznie tyle samo). Pomimo sentymentu do E11 bardziej polecam starletke, ze wzgledu na nizszy koszt zakupu (ale naprawde juz ich malo w E11 jeszcze mozna przebierac).
Ja na Twoim miejscu nie pchal bym sie w gaz i tyle w temacie, a jezeli juz to tak jak opisalem wyzej.
zygert
Nowicjusz

Auto: Toyota, Peugeot