Pierwsze autko do 10 tyś

07 Sty 2016, 18:18

Witam, może wy, drodzy forumowicze będziecie potrafili doradzić mi w wyborze swojego pierwszego autka!
Otóż, szukam samochodu do 10 tyś. Jestem osobą młodą (25lat), a autko służyć mi będzie głównie do przemieszczania się po mieście (praca/sklep), oraz średnio 6 razy w miesiącu dłuższa trasa (50 km w jedną stronę) + od czasu do czasu 200 km w jedną stronę.
Na pewno szukam benzyny + LPG (przy czym spalanie gazu fajnie by było gdyby wynosiło max 15/100).
Sedan lub hatchback (4/5 drzwi), kombi absolutnie nie wchodzą w grę :)
Jeśli chodzi o wersje silnikowe, to mówimy tu o przedziale 1,6 - 2,3 l.

Samochody które mi się rzuciły w oczy to:
Mazda 6 (tak wiem, w miarę ok egzemplarz to min. 12k ), Opel Vectra B/C, Opel Astra G, Ford mondeo mk3, honda accord 6, audi a4, mitsubishi galant.

Jeśli chodzi o jakieś inne predyspozycje, to w sumie brak. Wiadomo, lepiej żeby była to wersja jakoś lepiej wyposażona ;)

Nie chciałbym natomiast żadnych BMW, merców, WV.

Macie jakieś porady czym się kierować przy wyborze samochodu?
Może znalazłyby się jakieś propozycje ? (dodam, że autka szukam głównie w zachodniopomorskim, ale nic nie stoi na przeszkodzie, przemieścić się te 200-300 km jeśli byłoby warto).

pozdrawiam i czekam na posty :)
blady
Obserwowany

Auto: brak

07 Sty 2016, 20:14

Optymalna będzie Honda Accord VI (silnik 1.8 lub 2.0). Ewentualnie Galant 2.0 lub 2.5 (nie GDI!), Opel Omega B FL (2.5, 2.6), Audi A4B5 1.8/1.8T, Peugeot 406 2.0, Rover 75,
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Sty 2016, 04:47

Także optuję za Accordem w tej cenie. Za 10k śmiało można się rozglądać za jakąś lepszą wersją Astry II. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sty 2016, 08:55

Myślę,że kompakt bezie najlepszą opcją,powiedzmy Astra II czy Golf IV sprawdzą się zarówno w mieście jak i na trasie. Jeżeli podoba Ci się Accord VI to również możesz obejrzeć,tylko uważaj na korozję.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

11 Sty 2016, 12:12

Pisałem, że VW mnie nie interesują :)

Accord właśnie najmniej mi się podoba, pod względem wyglądu z tych wymienionych przeze mnie (jest kanciasty).

Ktoś się może orientuje, jak wygląda sprawa awaryjności w galancie? Jaki silnik polecacie do gazu, oraz jak jest z dostępnością części ? :)

Może ktoś jeszcze jakieś propozycje podrzuci ?;>
blady
Obserwowany

Auto: brak

12 Sty 2016, 07:08

Do 10k nie pchaj się w wysłużoną egzotykę. Taka dobra rada... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...