Pierwsze autko - Do 5-6 tys.

13 Gru 2012, 03:43

Witam forumowiczów :)

Wiem, że takich tematów było multum, przeglądałem parę podobnych z wyszukiwarki i żaden z wyszukanych tematów nie usatysfakcjonował mnie... Dlatego zwracam się do Was :)

Na początku stycznia spodziewam się mieć egzaminy teoretyczne i praktyczne, od jakiegoś czasu odkładam pieniążki na zakup pierwszego auta, jak narazie przez poprzednie 2.5mies odłożyłem sobie już prawie 5.5tys, do egzaminów jestem przygotowany na 'pewniaka' (robię dziennie dla pewności 10 razy w ciągu dnia test teoretyczny i za każdym razem jest 0-1 błędów), z praktyką taka sama sytuacja. Pytanie więc brzmi, jakie proponujecie auto jako to pierwsze? Zaznaczam na wstępie, że odkładać pieniądze będę do lipca mniej więcej - takie same kwoty, ponieważ planuję również w wakacje pojechać gdzieś nad morze, więc potrzebuję autka dla którego trasa 400-450km w jedną stronę nie będzie katorgą, ale również by móc się takowym poruszać po mieście. Auto oczywiście zagazowane szukam :)

Jak narazie parę aut mnie zainteresowało

mój faworyt - Seat Cordoba 93-99 na silniku 1.6-1.8 (miałem przyjemność prowadzić 1.6 zagazowaną i bardzo pozytywne wrażenia mam, bagażnik też całkiem pojemny :) ogólnie komfortowo się jeździ, niewiele pali i jest mało awaryjny ).

Peugeot 206 - Słyszałem wiele pozytywnych opinii o tym autku, tylko nie wiem jak się sprawuje w gazie, do tego wydaje mi się, że ciężko znaleźć egzemplarz w naprawdę dobrym stanie w tym przedziale cenowym.

BMW e36 - oczywiście nie mogłoby zabraknąć :D ale również są dość sprzeczne opinie na temat tego autka... Na pewno większość tych Bejc będzie mocno zajechana.

Mercedes W124 - Albo w gazie albo w dieslu, z paroma taksówkarzami rozmawiałem na temat tego auta, w dieslu ponoć jeździ nawet na największy badziew, tylko straszy wysoka cena OC za pojemność silnika... Ale ogólnie wielu użytkowników chwali to auto jako wytrzymałe i warte swojej ceny.

Nissan Almera w hatchbacku - Tutaj mam tylko bardzo przyjemne wrażenia z prowadzenia w dłuższej trasie...

Daewoo z miejsca odpadają, również polecającym odmówię Fiata Bravy - Mój ojciec kupił Bravkę w 2001 roku w salonie, dbał o nią jak się dało, ale po 9-10 latach musiał zacząć w mniej więcej regularnych odstępach czasu ciągle wrzucać w nią pieniądze bo non stop coś siadało, psuło, waliło się etc... Wszelkim kombi również podziękuję.

Pozdrawiam oraz z góry dziękuję za pomoc :)
magiel77
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Nie mam

13 Gru 2012, 08:45

Z tych co podałeś brałbym Cordobe.Będzie w najlepszym stanie i tak jak napisałeś tania w utrzymaniu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Gru 2012, 10:49

Uzbieraj więcej gotówki i warto kupić Seat,ale wtedy młodszego...
Kredyty samochodowe i nie tylko -zobacz na stronie !
netman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Fiat

13 Gru 2012, 11:11

Również jestem za Seatem,BMW,206,W124 za te pieniądze to tylko worki bez dna.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Gru 2012, 11:23

Nic większego niż kompakt w tym budżecie nie kupisz, jeśli ma to oczywiście jeszcze jeździć.
O Mercedesie i BMW zapomniaj.
Przyjrzyj się Astrze Classic, można kupić samochód ~10 letni za te pieniądze, koszty utrzymania bardzo niskie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wszystkie krajowe, nierzadko od pierwszych właścicieli.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2012, 14:01

Dzięki wielkie :)

To zapewne zakupię w końcu tą Cordobę :) ale temu Oplowi Astrze też się przyjrzę i poogarniam w nim co i jak :)

Pozdrawiam :ok:
magiel77
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...

14 Gru 2012, 22:19

Jeżeli patrzysz w Astre to min. 1.6 75 KM. Może Vento lub Golf 3
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Gru 2012, 14:12

zastanawiałem się nad Vectrą jeszcze i nad hondą civic :)
magiel77
Nowicjusz

20 Gru 2012, 18:04

Vectre bym sobie odpuścił,1.6 lubi olej i blacha szybko leci. Civic tak ale tylko Vgeneracja w której też niestety blacha szybko leci bo na VIgeneracje troche mało funduszy.
TFSI
Stały forumowicz

20 Gru 2012, 23:02

TFSI z grosikami w kieszeni nic nie na wybrzydzamy, jesteśmy skazani na kompromisy. Albo blacha albo silnik.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Gru 2012, 10:55

Naprawde?Zawsze można poszukać auta które będzie miało dobry silnik i blache,niestety niepodam przykładu bo przecież przez pare osób z tego forum to nie są auta :)
TFSI
Stały forumowicz

21 Gru 2012, 17:49

Aż chciałoby się polecić coś z daewoo ale skoro założyciel tematu nie uznaje tej marki ..
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

23 Gru 2012, 12:56

Daj znać na co ostatecznie się zdecydowałeś oraz jak sprawuje się nowy samochód. Cordoba w tej cenie to dobry wybór,Co do Astry czy Vectry- no wiele zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz.
WiecejOpon
Początkujący

Auto: Seat Leon I