Pierwsze autko do 5-7.5 tys

27 Gru 2015, 21:37

Francuz Francuzowi nie równy. Każda marka ma lepsze i gorsze modele. Nie kieruj się mitami powielanymi przez Wujka Janusza (posiadacza Passata 1.9TDI) o Francuzach. Pugi 306 i 406 to udane modele.

Kolejną kwestią czy 7500 to całkowita odłożona przez Ciebie kwota?
Mam na myśli pieniądze potrzebne na tzw. pakiet startowy - często jest to rozrząd, jakieś klocki czy tarcze.

Co do Opli jako mułów - nie wiem skąd takie informacje?
Kolegi Astra G 1.4 16v 90km całkiem nie źle jeździła. (jak na 1.4 oczywiście...)
BrutusM
Początkujący

Auto: Japonia
Skrzynia biegów: Manualna

27 Gru 2015, 21:55

rafalrav napisał(a):Znam dwójke ludzi którzy kupili renault megane 1.6 taklie jak ta
[link]
obydwoje potem plakali. Więc coś w tym jest. Non stop problemy z elektryka mieli

Ja z kolei mam znajomych którzy kupili Francuzy/Japończyki i do tej pory piją co weekend z radości że nie wpakowali się w grupę VAG ;)
Dwoje czy troje znajomych to żaden wyznacznik aby określić trwałość danej marki. :roll:
tegies
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

27 Gru 2015, 22:09

7500 to całkowita kwota w dniu dzisiejszym. Opłaty to oddzielny budżet. Jestem świadom ze kilkaset złotych prawdopodobnie będę musiał władować po zakupie. Ale to już bd musiał odłożyć w najbliższym czasie. Odkładam kolo 800 zł co miesiąc wiec klocki czy tarcze nie puszczą mnie z torbami.
rafalrav
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 12 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: nie mam

27 Gru 2015, 22:13

rafalrav napisał(a):Znam dwójke ludzi którzy kupili renault megane 1.6 taklie jak ta
[link do oferty na Olx wygasł] ... b4d8f6dbbc:)

obydwoje potem plakali. Więc coś w tym jest. Non stop problemy z elektryka mieli

No własnie ja w innym temacie opisywałem przypadek gościa (znajomego) który kupił nowiutkie C3 w salonie i w tej chwilii jest w kiepskim stanie po 4 latach..
Poza tym spróbuj potem Francusa sprzedać, wartości żadnej te auta nie mają..
ale oczywiście każdy Ci powie że bzdury że te pojedyncze przypadki nie stanowią że to kiepskie auta..a zapytaj o grupę VW to zostanie obrzucony błotem..i to się nazywa obiektywizm..
Proponuje też na własną rękę nieco zainteresować się tematem, bo jak ślepo zaufasz paru osobom z tego forum to może nieźle żałować! :ok:
Ode mnie Opel Astra lub Golf IV/Audi A3 najlepiej 1,8

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2015, 22:20

Lovato skończ z tymi stereotypami bo francuzy nie są aż tak bardzo awaryjne. Po prostu można trafić na złom typu Laguna II, a można kupić fajnego Peugeota 406 który jest bezawaryjny i przyzwoicie jedzie. Niemieckie auta są też bardzo trwałe (te starsze) ale nie raz dużo łatwiej trafić mocno dojechane auta VAG-a bo ludzie twierdzą, że to VW czy Audi to psuć się to nie psuje więc po co serwisować i jeżdżą do puki się nie zepsuje a potem sprzedają innym i co to znaczy, że VAG to szmelc nie a jak trafisz na zadbaną xsarę czy 406 to będziesz cieszył się bezawaryjnością jak moi dziadkowie, którzy przez kilka lat latali AX-em i nic się nie psuło a auto mało paliło :ok: i jezdziliby do tej pory ale w 2002 przed kupnem polo został AX rozbity i wyremontowany po czym go sprzedali dalej.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

27 Gru 2015, 22:29

Zajarałem się teraz na astre:) Powiecie mi o niej coś więcej? Jaka wersja silnikowa? Moim zdaniem 1.8 16v. ewentualnie 1.6 8v
rafalrav
Nowicjusz

27 Gru 2015, 22:32

rafalrav napisał(a):Jaka wersja silnikowa? Moim zdaniem 1.8 16v. ewentualnie 1.6 8v

Oba świetne. 1,4 16V też nie jest złe. Ale unikaj 1,6 16V bo lubi chlipnąć sobie oleju taki olejoholik z niego. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

27 Gru 2015, 22:39

Barol napisał(a):A tam 1.6 też dają radę,kolega ma 84km i w 5osób lekko szedł 130-140km/h na autostradzie.

BrutusM napisał(a):Kolegi Astra G 1.4 16v 90km całkiem nie źle jeździła.

Wszystko kwestia perspektywy (np. według mnie to muły z przeznaczeniem wyłącznie na miasto), ale też bądźmy konsekwentni - jeśli polecamy oplowskie 1.4 16v to nie piszmy o VAG-owskim 1.6 8v, że nie jedzie...

rafalrav napisał(a):Francuza nie zaryzykuje chyba

Rozumiem obawy - więcej jest nieudanych niż udanych Francuzów - tym niemniej w tym budżecie liczy się przede wszystkim stan techniczny a nie znaczek na masce.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

27 Gru 2015, 22:44

[link do oferty na Olx wygasł]
ta asterka mnie zainteresowała. Wysłałem maila i okazało się ze nadkola faktycznie zgnite. Ile wyjdzie taka naprawa i czy warto?
rafalrav
Nowicjusz

28 Gru 2015, 11:44

W 1 k za dwa nadkola powinieneś się zmieścić.
300 zł za malowanie elementu = 600zł
100-120zł reperaturki nadkoli z przesyłką
Robocizna to już różnie bywa ale dobry blacharz w małym miasteczku nie weźmie więcej niż 200zł na stronę.
Podsumowując wyszło 1120 zł.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Gru 2015, 20:14

Ja znam zadowolonych użytkowników którzy mają Peugeota 206,406 i nawet Laguna II więc jak widać wyjątki się zdarzają,kwestia tylko żeby trafić na dobrą sztukę.

Zerknij na te Astry jeszcze:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - trochę tanio jak na sprowadzoną ale obejrzeć nie zaszkodzi.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - co prawda wypicowana na handel ale ładnie się prezentuje tylko musiałbyś negocjować cenę bo trzeba zrobić opłaty.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Gru 2015, 19:47

A co myslicie o takiej vectrze?

[link do oferty na Olx wygasł]
Ostatnio edytowany przez rafalrav, 30 Gru 2015, 23:50, edytowano w sumie 1 raz
rafalrav
Nowicjusz

30 Gru 2015, 21:35

Ładnie się prezentuje :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Gru 2015, 12:33

ładnie ładnie. ale mam problem. wysłałem gościowi dwa maile i kilka smsow.:) Jednakże brak odezwu. Zastanawiam się czy autko jest już opłacone. I ile będą kosztować ewentualne opłaty. Wole mieć wszystko w formie elektronicznej, żeby mnie potem nie próbował wprowadzić w błąd:)
rafalrav
Nowicjusz

31 Gru 2015, 12:44

rafalrav napisał(a):adnie ładnie. ale mam problem. wysłałem gościowi dwa maile i kilka smsow.:) Jednakże brak odezwu.

I nie będzie odzewu bo smsy są mało poważną forma łączności przy zakupie auta... więc zwróć uwagę że w ogłoszeniu jest prośba o telefon a nie o smsy...

p.s

Ja jak sprzedaje auto to na smsy nie reaguje a na maila odpowiadam ale tylko pierwszego prosząc o wykonanie telefonu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe