Pierwsze autko- mam kilka typów, ale proszę o porady. Do 10k

07 Paź 2012, 11:15

Witam,

przejrzałem wiele ofert, przeczytałem wiele postów i dalej mam dylemat co do pierwszego samochodu.
Może podam od razu konkrety:
- cena jaką dysponuje to max 10.000 pln
- zależy mi na niskich kosztach utrzymania pojazdu, więc chyba zdecyduję się na LPG (myśle, że spalanie max. 10l w mieście)
- mała awaryjność
- względnie tanie części
- nie chcę też "zamulatora" - od czasu do czasu lubię przycisnąć więc silnik co najmniej 90km i powyżej 1.4
- głównie jazda po mieście (wiadomo - od czasu do czasu jakieś większe wypady)
- nie chcę bać się wyjechać autem daleko w trasę (rzadko ale jednak), więc musi być pewne

autem planuje dziennie jeździć ok 15-20km. W tej cenie jest dużo pewnych modeli, które oferują mi tanie koszty utrzymania i niskie spalanie, jednak nie interesują mnie takie modele jak np. seicento czy punto. Wiem, że są dobre na początek, ale zależy mi również na wyglądzie.

Proszę podajcie mi wasze typy co do moich oczekiwań. Zależy mi na dobrym aucie.
Szukając po ogłoszeniach zastanawiałem się nad takimi samochodami:
- audi a3 (pięknie się prezentuje, ale słyszałem że części drogie i większa awaryjność niż w innych modelach - tak czy inaczej poki co numer 1)
- honda civic VI (niekoniecznie musi być gaz, bo ponoć i z silnikiem 1.4 90km w benzynie mało pali, fajne autko, ale wygląd na minus no i części też drogie)
- mazda 323F III (może troszke większe od pozostałych, ale plus że japoniec)
- VW golf IV (gdyby nie ta popularność... nie wiem też jak się sprawuje na gazie. mimo wszystko też biorę go pod uwagę)
- citroen C5 (nie za duży jak na początek? ładnie się prezentuje, ale nie wiem czy w tej cenie znajde dobry egzemplarz, poza tym spalanie na minus)
- ford focus mk1 (ładny jest, ale słyszałem że fordy nie są dobre)

to tylko moje typy. Moge się tutaj mylić, ale liczę że mnie poprawicie. Jak myślicie sprawdzą się co do moich oczekiwań? A może macie inne modele, które by mi się spodobały? Na prawdę nie wiem na co się zdecydować...
beenzet
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Paź 2012, 12:25

Ja obstawiałbym Focusa. Będzie mimo wszystko najmłodszy, ponadto jak dla mnie z wyglądu najciekawszy. Nie wiem jak dokładnie kształtują się ceny Focusów, ale za ok. 10 tys. możesz szukać już auta po liftingu z benzynowym 1.6. Modele po liftingu mają już raczej w porządku blachy.

Nie napisałeś też jak zapatrujesz się na kwestię rocznika pojazdu. Nie oszukujmy się, ale Golf czy szczególnie A3 to będą już stare auta, a dać 10 tys. za 15-letnie auto to dość dużo, tym bardziej, że Golf to żaden ósmy cud świata.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

07 Paź 2012, 12:38

Każdy z podanych przeze mnie samochodów oscyluje w granicach 97-99' jeśli chodzi o rocznik. Jedynie co, to właśnie focus - można znaleźć do 10tyś roczniki np. 2002, ale czy te 3-5 lat robi różnicę?
beenzet
Nowicjusz

07 Paź 2012, 12:42

Auto to nie wino, że im starsze tym lepsze. Wydaje mi się, że mieć auto z 97, a mieć auto z 02 to znacząca różnica. Podczas gdy Focus opuszczał fabrykę A3 albo Golf miało już trochę km natłuczone i już się trochę zużyło.
Los_Dawidos
Aktywny

07 Paź 2012, 13:17

Focus byłby ok ale nie do gazu. do 10k starczy na egzemplarz juz z założonym LPG więc jest duża szansa, że gniazda zaworów długo nie pociągną więc - odpuść

Golfy 4, passaty, a4, a3 - odpuść. Te auta z racji tego iż są marzeniem co drugiego Polaka wciąż trzymają wysoka cene a najtańsze egzemplarze(do 10tyś) są już ostro wyjechane.

Citroen c5 nie spełnia Twoich wymagań co do ekonomiczności, to ciężki samochód i na spalanie 10l LPG w mieście bym nie liczył. Ceny części też do najtańszych nie należą.

Ode mnie: Corsa C 1.4 90hp
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2012, 13:35

Focus byłby ok ale nie do gazu. do 10k starczy na egzemplarz juz z założonym LPG więc jest duża szansa, że gniazda zaworów długo nie pociągną więc - odpuść

wiec może focus z silnikiem diesla? rozwarze każda opcje.

Golfy 4, passaty, a4, a3 - odpuść. Te auta z racji tego iż są marzeniem co drugiego Polaka wciąż trzymają wysoka cene a najtańsze egzemplarze(do 10tyś) są już ostro wyjechane.

Audi a3 stoją od ok. 8-15tys, więc egzemplarze do 10tys w cale nie muszą byc ostro wyjechane.
Przykłady:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ehh.. nie cierpie dylematów...
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze Peugeot 206, Fiat Bravo i może VW Polo?
beenzet
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...

07 Paź 2012, 17:11

Ja bym proponowal
Opel Vectra
VW Polo
Audi A4 - tu trzeba by pewnie dolozyc cos do 5k
Nissan Almera
Fiat Siena ( taki jak moj ) wezmiesz w gazie i za 5 tys dobry egzemplarz tanie czesci itd
Mahone
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 10 2011
Auto: Fiat Siena Hl
Silnik: 1.6 16V 107KM
Rok produkcji: 1998

07 Paź 2012, 17:22

Ja polecę Astrę G :) . Samochód może nie porywa wyglądem, ale jest praktyczny, wytrzymały, tani w utrzymaniu i nieźle się prowadzi. Do tego spory wybór silników benzynowych, z diesli to tylko 1.7 dti jest godny polecenia.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

07 Paź 2012, 19:33

beenzet - i po tych fotkach stwierdzasz, że audi a3 za 7,5tyś jest w dobrym stanie, tak ? Nie wiem jak ty ale ja widze samochód który jest poobdzierany przy nadkolach, ma zardzewiałe drzwi kierowcy, inne odcień błotników więc był bity, przebieg prawie 400tyś choć tu akurat prawie każdy tyle ma. I to jest dla Ciebie dobry samochód? nie wspominając o mechanice która przy tej kwocie zapewne też będzie wątpliwa. No ale jeśli chcesz jeździć porysowaną i w dodatku zżeraną już przez rdze a3 to prosze bardzo :)
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

07 Paź 2012, 19:48

jovovich dobrze to ujął - Golfy IV i A3 w Polsce mają zawyżoną wartość, ponieważ na te samochody jest ciągły popyt.
Ciężko jest kupić A3 w dobrym stanie do 10 tys. zł, co nie znaczy, że jest to niemożliwe - ale na Twoim miejscu brałbym pod uwagę auta jedynie do poprawek blacharsko - lakierniczych, bo to jedyne sensowne wyjaśnienie dlaczego ktoś sprzedawałby A3 poniżej 13 tys. zł (tą cenę uważam za "normalną" jak dla A3 w dobrym stanie).

Na Twoim miejscu szukałbym Forda Focusa I 1.8 TDDI. Całkiem dobry silnik diesela, czego o TDCI nie mogę powiedzieć.

Z niewielkich aut możesz jeszcze zainteresować się Astrą II 1.8 + LPG lub 1.7 DTI.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

09 Paź 2012, 01:05

TDDI do 10tyś powinien znaleźć z pierwszych roczników. Jest na pewno mniej awaryjny niż TDCI i tańszy w eksploatacji. Jednak słabszy i posiadający gorszą kulture pracy. No ale coś za coś.
Druga kwestia jest taka, że TDCI były wstawiane dopiero od 2002r więc w kwocie do 10tyś zapewne na dzień dobry miałbyś do wymiany dwumas a to 30% wartości auta.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

09 Paź 2012, 09:54

A mnie ciągle zastanawia co ludzie widzą w tych Golfach i A3... Kolejny temat tego typu z tekstem w stylu "moje typy to Golf IV i Audi A3".
Los_Dawidos
Aktywny

12 Paź 2012, 16:18

A co powiecie na tą Mazde 323F?
Coraz bardziej się do niej przekonuje, bo chyba spełnia większość moich wymagań, a do tej ceny chyba znajde zadbany egzemplarz.

Np. to, co myślicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak się w ogole sprawuje diesel w tych autach? Warto brać?
beenzet
Nowicjusz

12 Paź 2012, 18:56

Bardzo dobre auto jak za tą kasę. Na Twoim miejscu rozglądałbym się za 1.6 16V (98KM) albo 1.8 16V (114KM). O dziwo, bo to japończyk, nawet diesele nie są takie złe - 2.0 TDI z 101 konnym motorem.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

13 Paź 2012, 16:12

Witam,a ja planuję kupić volvo s40 do 99 r jest mi w stanie ktoś coś doradzić na temat tego auta, z góry dziękuję
Marcin43
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 08 2007
Auto: Golf II
Silnik: 1.6 75km
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1988