REKLAMA
Witam,
przejrzałem wiele ofert, przeczytałem wiele postów i dalej mam dylemat co do pierwszego samochodu.
Może podam od razu konkrety:
- cena jaką dysponuje to max 10.000 pln
- zależy mi na niskich kosztach utrzymania pojazdu, więc chyba zdecyduję się na LPG (myśle, że spalanie max. 10l w mieście)
- mała awaryjność
- względnie tanie części
- nie chcę też "zamulatora" - od czasu do czasu lubię przycisnąć więc silnik co najmniej 90km i powyżej 1.4
- głównie jazda po mieście (wiadomo - od czasu do czasu jakieś większe wypady)
- nie chcę bać się wyjechać autem daleko w trasę (rzadko ale jednak), więc musi być pewne
autem planuje dziennie jeździć ok 15-20km. W tej cenie jest dużo pewnych modeli, które oferują mi tanie koszty utrzymania i niskie spalanie, jednak nie interesują mnie takie modele jak np. seicento czy punto. Wiem, że są dobre na początek, ale zależy mi również na wyglądzie.
Proszę podajcie mi wasze typy co do moich oczekiwań. Zależy mi na dobrym aucie.
Szukając po ogłoszeniach zastanawiałem się nad takimi samochodami:
- audi a3 (pięknie się prezentuje, ale słyszałem że części drogie i większa awaryjność niż w innych modelach - tak czy inaczej poki co numer 1)
- honda civic VI (niekoniecznie musi być gaz, bo ponoć i z silnikiem 1.4 90km w benzynie mało pali, fajne autko, ale wygląd na minus no i części też drogie)
- mazda 323F III (może troszke większe od pozostałych, ale plus że japoniec)
- VW golf IV (gdyby nie ta popularność... nie wiem też jak się sprawuje na gazie. mimo wszystko też biorę go pod uwagę)
- citroen C5 (nie za duży jak na początek? ładnie się prezentuje, ale nie wiem czy w tej cenie znajde dobry egzemplarz, poza tym spalanie na minus)
- ford focus mk1 (ładny jest, ale słyszałem że fordy nie są dobre)
to tylko moje typy. Moge się tutaj mylić, ale liczę że mnie poprawicie. Jak myślicie sprawdzą się co do moich oczekiwań? A może macie inne modele, które by mi się spodobały? Na prawdę nie wiem na co się zdecydować...