Pierwsze autko

24 Lut 2010, 12:23

Witam! Juz wczesniej zakladalem temat, ale jakos sie nie moglem zdecydowac na autko. I prosze was jeszcze raz o rade co do wyboru, o to moje wymagania (bardziej sprecyzowane niz ostatnio mam nadzieje):
- cena: do 8 tysie bo chce 2-3 tysiace zostawic na oplaty + ewnetulane naprawy
- najlepiej hatchback
- autko musi byc dosc bezawaryjne, zebym mogl spokojnie w trasie zrobic 200-300km nie martwiac sie o nic
- cena czesci: nie oczukeje ze beda jakies mega tanie, ale w granicach rozsadku
- paliwo: jezeli nie bd palil wiecej niz 8-9l w miescie to moze byc benzyniak, w sumie to raczej tylko benzyniak bo rocznie mysle ze 6, gora 7 tysiecy bd robil z czego zdecydowana wiekszosc w miescie, myslalem tez nad lpg, ale juz sam chcialbym ja zalozyc (wtedy autko za 6-7 tysiecy)
- autko chce tak mniej wiecej na 5-6 lat
- mam prawie 2m wzrostu i chcialbym, zeby dosc komfortowo sie jezdzilo
- jego moc tez zeby nie byla jakas mala, mysle ze tak mniej wiecej 70-100 KM byloby ok

To chyba wszystko =)

myslalem nad:
- civiciem, tylko nie wiem czy lepiej V czy VI generacja
- lanos

to moi glowni faworyci. Prosze o pomoc... z gory dzieki!
marjan
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

24 Lut 2010, 12:37

myslales o renault megane za 8000 tys kupisz rocznik ok 99. np. [link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez felipemassa2, 24 Lut 2010, 12:43, edytowano w sumie 1 raz
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

24 Lut 2010, 12:39

Lanos w mieście spali Ci 8-9l/100km więc raczej odpada.Ale myśle że za Civiciem takim jak tu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] możesz sie śmialo oglądać.Jest to samochod niezawodny pod wzgledem eksploatacji,mało awaryjny z nie wysokim zuzyciem paliwa,wygodny,wszechstronny z ładna sportową sylwetka cieszaca oko,według mnie oferta ciekawa zainteresowania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2010, 13:02

jakos meganki nie przypadly mi do gustu... a co do lanosa jezeli to bd te 8-9 litrow to bez problemu, tylko zeby wiecej nie palil... civici bardziej mi sie w wersji 3 drzwiowej podobaja, ale jak sie trafi jakis 5 drzwiowy tez nie pogardze... jeszcze keidys w miescie u siebei widzialem toyote corolle chyba 96-97 rocznik... co myslicie na temat takiej corollki wlasnie z tych lat? a jeszcze co do lanosa... to bardzo chetnie bym go przerobil na gaz wlasnie... ale wtedy bym musial troche staruszkow przyzylowac :p barol moze Ty, jak siedzisz w lanosie od 7 lat, to orientujesz sie ile kosztuje dobra instalacja lpg do neigo?
marjan
Początkujący

24 Lut 2010, 13:25

No u mnie Lanos jest 1.6 106km i w mieście spali własnie wspomniane 8-9l/100km,a co do gazu to u mnie jest bez gazu ale z tego co wiem dobra instalka to marki LANDI RENZO albo Elpigaz a unikał bym BRC podobno same problemy i co do silnika to najlepsze jednostka pod lpg to 1.5 8V o mocy 86km,ma dużą szanse dobrze wspólpracować z gazem własnie.A co do kosztów to niemam pojęcia niestety.
Ostatnio edytowany przez Barol, 24 Lut 2010, 13:26, edytowano w sumie 1 raz
Barol
Awatar użytkownika

24 Lut 2010, 13:25

a myslałes nad mazda 323 f
jest w czym wybierac
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dugas07
Nowicjusz

Miejscowość: grodzisk wlkp

24 Lut 2010, 14:45

myslalem, ale nie przemawia do mnie ten samochodzik
marjan
Początkujący

24 Lut 2010, 17:40

kolejna reklama :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Lut 2010, 23:17

czyli rozgladac sie za civikiem? czy moze jakis golf albo ibiza moze?... jednak opcja lanosik w gazie tez mi sie podoba...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko spalanie tego golfika mnie przeraza... jak czytalem to nawet do 11l potrafi spalic :neutral:
marjan
Początkujący

25 Lut 2010, 07:36

jezeli nie mazda to szukaj civica. ja osobiscie miałem v gen. i te auto nie to zajechania a duzo takze nie pali i silniki w swojek klasie oferuja duzo koni pod maska :twisted: np. w v gen 1.3 75 km a po wyzej 6 tys. obrotow maja niezłego powera :twisted:
Wg mnie lanos to auto dla emeryta i napewno wielu forumowiczow tak twierdzi, nie patrz ze za tą kwote dostaniesz młody rocznik lanosa (młody rocznik nie znaczy lepszy od starszego) albo szukaj jakąs zadbaną ibize
dugas07
Nowicjusz

Miejscowość: grodzisk wlkp

25 Lut 2010, 08:48

Rozumiem,że Bravo za 9k Ciebie nie interesuje..? :?:
A szkoda,bo za tę kasę można już miec naprawdę przyzwoite...ładne,niegnijące,dynamiczne jak na swoją pojemnośc auto...
Idealnie komponuje się w Twoich pieniądzach koło rocznika 99/00 i można przebierac w silnikach .Od 1,2-82KM (wcale nie jest po powolniak ! ),aż po wersje GT z 1,8 lub 2,0. Po drodze jest także ponad 100 konny 1,6 i oczywiście bardzo dobre diesle 1,9-105KM Jtd.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lut 2010, 09:24

Zamiast Bravo to może celował bym w Brava,niebanalna linia nadwozia.
Barol
Awatar użytkownika

25 Lut 2010, 09:58

myslalem nad brava i nie twierdze, ze mnie nie interesuje :grin: tylko slyszalm, ze ich spalanie nie nalezy do najmniejszych :neutral: ,a i bezawaryjnascia nie grzeszy :???:
marjan
Początkujący

25 Lut 2010, 10:09

Pewnie słyszałeś o wersji z silnikiem 1.4 który jest zaliczany do awaryjnych ale ja bym poszukał takiego 1.2,auto mimo że to Fiat jest nadspodziewanie dobre,części nie są drogie i z ich dostępnością też nie ma problemu,auto jest ekonomiczne i całkiem przestronne,także naprawde go polecam.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

25 Lut 2010, 12:25

calkiem fajny ten brava, ladne wyposazenie i 80 tys przebiegu, ciekawe ile skrecili... jakos tak dziwnie mi sie patrzy na takie autka z taki wyposazeniem i przebiegiem za taka cene... jak chodzilem po komisach w mojej okolicy to widzialem nissana primere z 98... wlasciciel to bardzo mily dziadek... nissan, igielka, 84 tys. przebiegu, nie pameitam czy byl kupiony w polsce, ale jest pierwszym wlascicielem bez klimy, a chcial za niego 16 tys. pewnie by cos sie stargowalo... no, ale nei wiem czy to on poszalal czy te fiaty, renie itp. nie sa w 100% sprawne... :???:
marjan
Początkujący