Pierwsze autko

21 Cze 2011, 12:44

Witam mam juz 24 lata co dopiero zrobiłem prawko i mam zamiar kupić samochód i najprawdopodobniej będzie to ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I z racji tego ze nie miałem nigdy auta chciałbym zapytać o porade na co zwracac uwage podczas kupna co powinienem wiedzieć? jakie dokumenty muszę otrzymać?

Na pewno karte pojazdu.
Dowód rejestracyjny jeśli auto jest zarejestrowane
i co jeszcze.
krish2
Nowicjusz

Auto: skuter

21 Cze 2011, 12:55

1.6 jest za słabe do tej budy,lepiej poszukać 1.8 a wogóle jak nie masz zniżek to nawet nie pakuj sie w tą pojemność bo oc Cie zje.
Wogóle jak BMW to auto ekonomiczne to jestem święty mikołaj :) a 9-10l lpg średnio to on napewno nie łyknie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Cze 2011, 13:05

A ile wyjdzie oc na 1.6 rocznie? nie mam zniżek.

To jakie autko polecacie aby było benzyna + gaz do 8 tys zł bez kosmicznego oc bo nie mam znizek.
krish2
Nowicjusz

21 Cze 2011, 13:07

Tak jak pisał kolega wyżej, fakt - pasowało by coś większego niż 1.6. Tylko tutaj musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: czy będzie Cię stać na takie wydatki :D ?
4wheels
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Cze 2011, 13:09

To zalezy jakie te wydatki będą :)
Bo oc od pojemnosci ale nie wiem jaki jest koszt rocznie.
krish2
Nowicjusz

21 Cze 2011, 13:24

No jakieś 1200-1300zł napewno zapłacisz za oc na rok.
Jak niemasz zniżek to szukałbym czegoś z małym silnikiem np Punto II,Brava 1.2.
No chyba że masz na kogo zarejestrować kto ma zniżki to wtedy BMW jak najbardziej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uniknąć zderzenia samochodu z dziką zwierzyną?
    Zderzenie samochodu ze zwierzęciem wybiegającym na jezdnię może skończyć się tragicznie zarówno dla zwierzęcia jak i pasażerów pojazdu. W 2013 roku policja odnotowała aż 179 wypadków z udziałem zwierząt, ...
    Mercedes-Benz Actros 1851 4×2 LS Bluetec 6 generacji
    Na noworoczny test do naszej redakcji trafił ciągnik siodłowy Mercedes-Benz Actros 1851 4×2 LS Bluetec 6 najnowszej generacji w wersji z 510-konnym silnikiem i kabiną GigaSpace. Ciągnik połączyliśmy z chłodnią do przewozu ...

21 Cze 2011, 13:33

wejdź sobie na jakiś kalkulator oc to szybko policzy orientacyjną składkę choćby tu http://ipolisa.pl/kalkulator/

ale na pewno to będzie ponad 1200. A poza tym to popieram barola. Kup sobie jakieś małe auto, pojeździj nim trochę. Naucz się jeździć, a za rok skończysz 25 lat, OC tak Cię nie zje wtedy, i kup sobie coś większego.
budzimir
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

21 Cze 2011, 13:35

Chce na siebie bo jak będe na kogoś to nigdy nie będe miał znizek.
Myślałem wiecej niz 1300zł wyjdzie bo w http://www.youcandrive.pl np wyszło 1836 zł na rok to już duzo
do 1300zł z oc jestem jeszcze w stanie dać.
Ale sie zastanowie czy nie wezme czegoś zmniejszą pojemnością bo i 1300zł to trochę dużo

Jeszcze jakieś opłaty? przerejestrowanie na siebie to jedno razowo jaki tego koszt i od czegos jest to zależne?

Rejestracja i ubezpiecznie to chyba tylko te koszta czy coś jeszcze w chodzi w grę?
krish2
Nowicjusz

21 Cze 2011, 13:41

Ubezpieczenie to zależy czy kupisz z ważnym czy nie bo jak tak to zostaje tylko musisz coś tam dopłacić.
Rejestracja zależy od tego czy auto jest z Twojej miejscowości czy nie bo jeśli tak to blachy zostają te same i wtedy za rejestracje płacisz 80zł a jeśli auto jest z innej miejscowości to płacisz 180zł i masz nowe blachy.
Ja na Twoim miejscu poszukał bym auta z pojemnością do 1.3 bo wtedy oc wyniesie Cie góra 1000zł.
Barol
Awatar użytkownika

21 Cze 2011, 13:53

Coś dziwne te liczniki są np w link 4 wyliczył mi kalkulator ten samochód [link do oferty na Allegro wygasł] oc 2158,37zł :shock:
krish2
Nowicjusz

21 Cze 2011, 13:57

Najlepiej to przejść sie do ubezpieczyciela bo te kalkulatory czasami żle liczą.
Barol
Awatar użytkownika

21 Cze 2011, 14:05

No dobra kwestia opłat już chyba obgadana.

To teraz tak jak wcześniej pisałem na co warto zwracać uwage podczes kupna auta co musze wiedzieć co warto sprawdzić?

Bo przeciez nie przyjdę zerkne tylko okiem na zewnatrz wenatrz i spiszę u mowę i pojadę :D
Na pewno na coś trza zwracać uwagę.
krish2
Nowicjusz

21 Cze 2011, 14:07

Na wszystko musisz zwrócić uwage,w autach niema konkretnych miejsc do sprawdzenia.
Barol
Awatar użytkownika

21 Cze 2011, 14:16

Jak się nie znasz to pojedź nim na stacje diagnostyczną. Jeśli właściciel nie będzie chciał jechać, to znaczy że coś ukrywa i po prostu nie kupujesz. Trochę zapłacisz, ale lepiej wydać te 50-100zł niż potem 2000-5000zł na naprawy. Nawet jeśli nie kupisz to nie straciłeś 100zł tylko zyskałeś 1900-4900zł tak to sobie tłumacz:)
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

21 Cze 2011, 14:21

Można jechac na jazdę próbną bez gadki gdzie sie jedzie :D i właśnie na stacje diagnostyczną pojechać :D
krish2
Nowicjusz