Pierwsze Autko

25 Mar 2012, 01:55

Witam.
Za jakiś czas 4-5 miesięcy zamierzam kupić sobie 1 autko.
Oczywiście auto używane.
Ogólnie od dłuższego czasu przyglądam się testom, aukcją, filmikom na YT oraz opiniom na temat samochodów, które mnie interesują.
Jaka cena? A no to zależy, bo auto będzie współfinansowane przez rodziców, a kwestia kosztów i wkładu mojego oraz ich do końca nie jest znana. Powiedzmy, że bryka do 17-18 k zł.

Pozwolę sobie opisać w punktach jakimi autami się interesuję.
Temat jest tematem czysto informacyjnym.
Pragnę uzyskać poradę oraz opinię na temat aut wymienionych przez moją osobę.
Na autach znam się tyle co "Mówią, że Japończyki są niezawodne" czyli bardziej z opinii ludzi, tego co słyszę w TV oraz internecie.

Poproszę kilka wad, zalet, przestróg, porad, cech charakterystycznych na temat każdego auta.
Kto czuję się na siłach i ma wiedzę na temat któregoś z nich, chętnie posłucham.

No to jedziemy po kolei z autami co mnie interesują.

1.Alfa Romeo 147.
Wygląd, wyposażenie i jeszcze raz wygląd. Autko świetnie się prezentuje, wyposażenie jest bardzo wysokie w stosunku co do ceny.
Przykład aukcji: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co słyszałem? Od mechanika otrzymałem informację, że Alfy mają awaryjną elektrykę oraz ich zawieszenie ciężko znosi polskie drogi. Ile w tym prawdy? W internecie oraz na forum miłośników alfy mówią głównie "Jak dbasz tak masz". Jedyny plus jaki mechanik mi powiedział to taki, że ich silniki są bardzo dobre i można powiedzieć niezniszczalne. Jaki by mnie interesował nawet nie wiem. W sumie obojętne czy Diesel czy Benzyna. Jakieś opinie na temat Alf i konkretnie 147 poproszę.

2.Audi A3 wersja 1996-2003
Miałem okazję przejechać się Audi A3 jako pasażer tyle, że modelem z rocznika 2006.A na ten zapewne mnie nie stać. Autko dosłownie płynie. Nie mam słów by opisać jak jazda, wygląd, wyposażenie, audio, wyciszenie mi się podobało. Jeżeli wersja I , a nie ta która jeździłem jest również taka sama jak napisałem wyżej to będę w niebie. Przykładowa aukcja: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co słyszałem? No w sumie to pozytywy od kolegi, którą Audi jechałem (nowszy model). Ogólnie nie zagłębiałem się w opinie, fora Audi etc. Czego się boję? A no tego, że słyszałem że te przebiegi aukcyjne często cofane i dorwać Audi A3 w porządnym stanie i prawdziwym to ciężki kawałek chleba. Jak ceny części/zamienników. Autko podoba mi się również bajecznie, no i ten znaczek Audi mam nadzieję coś sobą reprezentuję. Również poproszę kilka luźnych opinii na temat tego samochodu.

3.Citroen C4 i ten 3 drzwiowy i ten 5 drzwiowy
Nic o nim nie słyszałem, ani się głębiej interesowałem. Podoba mi się na swój sposób. Przykład aukcji: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Również poproszę opinie na temat tego autka, jak jeździ, na co uwagę zwracać, czy warto etc.

4.Honda Civic VII po lifcie (2004)
No i tutaj moja malutka Honda. Super bryka, chodzi mi o 3 drzwiowy hatchback po lifcie 2004.Orientuje się, że ciężko po lifcie znaleźć taką w cenie, która podałem. Honda jedna w rodzinie jest, jeździłem, dokładnie model JAZZ. Autko bezawaryjne (i aby tak zostało), ojciec chwali sobie ten samochód, bo tylko eksploatacja podstawowa i paliwo. Jedyne po mojej jeździe nim wrażenie to fakt, że jak na taką bryłę 1.2 78 KM to mało. Chociaż osobiście dźwięk silnika na wysokich obrotach mi się podoba, to bryka zbiera się słabo. Przykładowa aukcja [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Autko interesuje mnie koniecznie po lifcie, bo te przed mi się nie podoba tak szczerze. Poproszę kilka opinii na temat auta jak na temat jak w powyższych przykładach (wrażenia, jak się jeździ, opinie, na co zwracać uwagę)

5.Hyundai Coupe
Autko z inne półki niż inne, ale bardzo mi się podoba. Niby sport/coupe, ale MOC w sumie podobna do graczy wyżej. Jak to jest z tym Hyundaiem? Warto czy jednak to nie to samo co niemieckie i japońskie bryki. Przykład wozu: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Również poproszę kilka opinii i na co zwracać uwagę przy ew. kupnie.

6.Mazda 3
Tutaj pewnie będzie za te 4-5 miesięcy znaleźć zadbaną do tej sumy, ale co tam również podaję. Autko mi się podoba no i Japońska Mazda. Przykład: [link do oferty na Allegro wygasł]
Również poproszę jakieś opinie.

7.Peugeot 307
Tutaj jeździłem jako pasażer. Wnętrze i wygląd mi się podoba. Jazda, komfort i osiągi wystarczające dla mnie. Jeździłem silnikiem 1.6. Przykład: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Również proszę o opinie, porady

8.Sean Ibiza III
Autko zaproponowane przez Ojca. W sumie podoba mi się, ale z podanych tutaj nie jest faworytem. Przykład: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Również poproszę kilka zdań na temat tego auta.

9.Toyota Celica
Bardzo mi się podoba. I jako model i jako że to Toyota. Przeciwnik dla Hyundaia Coupe.
Nic za bardzo nie wiem o bryce. Toyota uchodzi za auto "pewne", ale też tutaj nie będę mędrkował. Jedynie co mnie boli w tym aucie, że za tą cenę auto już "wiekowe" w porównaniu do reszty. Przykład: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Również poproszę info, opinie.

10.Toyota Corolla E12 2001-2007
Podobne argumenty co wyżej. Marka, Japończyk i fajny wygląd. Nic o samochodzie nie wiem. Jedynie, że te VVTI czy tam D4D bardzo dobre silniki. Przykład: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jak wyżej wszystko co kto ma do przekazania.

To są moi faworyci zakupu.
Zobaczymy ostatecznie na ile dokładnie pozwoli budżet, ale mam nadzieję że w tych granicach.
Co do jazdy? Jestem świeżym kierowcą, nie szarżuje, ale jak każdy nowy kierowca czasem lubię sobie chociaż potrzymać na obrotach czy przycisnąć, ale tu nie leży warunek co do auta.
Auto ma jeździć, być niezawodne, cieszyć z jazdy, maksymalnie niskie ceny części i spalanie jako tako, bo to co się dzieję teraz z ceną Paliw to aż strach patrzeć.
Gdzie jeździć będę? Warszawa, dziennie do 20 km do szkoły i może czasem więcej gdzieś dziennie. Tygodniowo myślę, że więcej niż 200 km nie mam szans by zrobić. Diesel czy benzyna jest mi to obojętne.

Co do tematu.
Jest to luźny temat.
Nie liczę na linki do innych aukcji czy też wskazanie mi które auto mam wybrać.
Bardziej liczę z waszej strony na opinię, wady, zalety i to co napisałem na koniec spalanie, części etc. Chcę po prostu rzetelnych informacji od użytkowników/mechaników/znawców.
Faworyta z tych samochodów nie mam, ale jestem ciekaw co powiecie na propozycję.

Lista raczej jest sztywna co do modeli i proszę o nie podawanie innych mark/modeli niż tych z tematu.

Kończąc powtórzę.
Liczę na OPINIĘ !

Dziękuje, pozdrawiam oraz witam, bo jest to mój 1 post.

Liczę na pomoc i każda porada,zdanie jest tu mile widziane. :wink:
PaNiKa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 2.0 D4D 90 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

25 Mar 2012, 10:59

Polecam wszystkie wymienione przez ciebie japonczyki,oraz a3(jesli uda się znalezc dobry egzemplarz będzie długo jezdził)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

25 Mar 2012, 11:13

Witaj.
Po pierwsze na telewizji nie ma za bardzo co się wzorować - oni reklamują zazwyczaj daną markę, bo za to im płacą (mowa tutaj najczęściej o nowych samochodach), ale to tak na marginesie.
Plus dla Ciebie za wybranie ON zamiast benzyny :D

1. Alfa Romeo - oprócz fajnego wyglądu i nazwy nie ma więcej zalet. Chcesz samochód do jeżdżenia to sobie daruj tą markę.

2. Audi A3 - audi a4 i a6 miały w tym okresie słabe zawieszenie (zresztą passaty to samo) - z A3 jest prawdopodobnie to samo (ale ręki sobie uciąć nie dam). Ogólnie poza tym dobry i ekonomiczny samochód.

3. Cytryna C4 - nie wiem jak jest z C4, ale C2 znam i to całkiem dobry samochód.

4. Mój faworyt - mi się najbardziej podoba. Dobry i niezniszczalny silnik jak na w miarę "nowy" samochód. 100 kucyków akurat wystarcza w tym samochodzie, a co najważniejsze mało pali. Ja wad w nim nie zauważyłem.

5. Samochód bardzo rzadko spotykany na Polskich drogach - nie maiłem z nim styczności więc nie będę się wypowiadał na jego temat. Zwróć tylko uwagę aby potem nie było problemu z dostępem do części.

6. Mazda 3 - nie wiem, nawet w niej nie siedziałem.

7. Chcesz się męczyć z samochodem - to oferta dla Ciebie. Mój znajomy kulka ładnych lat temu kupił sobie ten model (nówka z salonu). Po 2 latach męczarni powiedział, że nigdy już nie kupi Peugeota. Już nie pamiętam jakie on miał z nim problemy, ale przede wszystkim coś było nie tak z silnikiem.

8. Fajny samochód, ładny design itd. Wadą tego samochodu są elektryczne szyby - potrafiące się psuć naprzemiennie. Z tym samochodem nie ma większych problemów.

9. I don't know.

10. Podoba mi się ten samochód tak samo jak civic, tyle że silniki D4D trochę lubią jeść więcej od innych. Druga wadą jest jakość tego co piją - odpadają tańsze stacje itd. Lejesz tylko to co najlepsze czyli także najdroższe.

Na twoim miejscu interesowałbym się tylko A3, Citroen i Civic ewentualnie Corolla, ale to tylko moje zdanie - niech się jeszcze inni wypowiedzą, co lepiej znają ode mnie np. mazdy 3, czy celiki.
Jeśli chcesz mieć dokładne dane nt spalania, to poszukaj na forum ewentualnie spytaj się wyjka google.
Rodney
Początkujący

25 Mar 2012, 11:32

Rodney napisał(a):2. Audi A3 - audi a4 i a6 miały w tym okresie słabe zawieszenie (zresztą passaty to samo) - z A3 jest prawdopodobnie to samo (ale ręki sobie uciąć nie dam). Ogólnie poza tym dobry i ekonomiczny samochód.

A3 nie ma wielowachacza tak jak a4 i passat,tylko proste i wytrzymałe zawiesznie ;)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Mar 2012, 11:51

vwmaniak napisał(a):Rodney napisał(a):2. Audi A3 - audi a4 i a6 miały w tym okresie słabe zawieszenie (zresztą passaty to samo) - z A3 jest prawdopodobnie to samo (ale ręki sobie uciąć nie dam). Ogólnie poza tym dobry i ekonomiczny samochód.A3 nie ma wielowachacza tak jak a4 i passat,tylko proste i wytrzymałe zawiesznie

Dzięki, że mnie poprawiłeś. Właśnie nie wiedziałem jak tam się ma sprawa w A3 :wink:
Rodney
Początkujący

25 Mar 2012, 11:57

Niema sprawy :mrgreen:
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    AUTOSALON i AUTOSERWIS 2009 / relacja
    W dniach 9 -11 października 2009 odbyła się jubileuszowa edycja Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych i Międzynarodowych Targów Technik Motoryzacyjnych AUTOSALON/AUTOSERWIS. Ofertę branży samochodowej zaprezentowało ...

25 Mar 2012, 13:55

Dokładnie, A3 I ma z przodu McPhersony a z tyłu belkę skrętną.
Bardzo proste i dość trwałe rozwiązanie.
Taką samą konstrukcję zawieszenia z wyżej wymienionych ma też Citroen C4 i Peugeot 307.
Wybieranie diesla to ryzykowny pomysł w przypadku aut używanych.
Swoją drogą jeśli to już musi być diesel to skup się na popularnych jednostkach z szerokim dostępem do części w przypadku tych aut do JTD w Alfie, TDI w Audi i Seacie oraz HDI w Peugeocie/Citroenie i Maździe.
Który wybrać to już kwestia indywidualnych preferencji.
Ja byłbym przede wszystkim za Corollą i 307, może też udało by się trafić jakiegoś Focusa II cz C4.
Odrzuciłbym A3 bo to jednak wiekowe konstrukcyjnie auto co czuć podczas jazdy, trudno je jednak winić to konstrukcja która debiutowała 16 lat temu.
Ibiza to niższa klasa więc i komfort gorszy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2012, 14:14

Jesli pytasz mnie, to ja Ci odpowiem - bralbym A3 ;) Sam sie kiedys zastanawialem nad tym autem. Jak go postawisz na dobrej feldze, to niezle bedzie sie to prezentowalo. Wszyscy mowia, ze z zawieszeniem sa problemy, wiec pewnie cos w tym jest (slyszalem to wiele razy) , poza tym celuj w BENZYNE - to podstawa ;).
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Mar 2012, 15:23

Dziękuje ślicznie i liczę na dalsze odpowiedzi.

A coś więcej o Alfach? Naprawdę takie awaryjne?
W sumie z tym A3 to niby ten minus, że auto wiekowe jednak.

A coś o Celice I Hyundaiu Coupe?
PaNiKa
Nowicjusz

25 Mar 2012, 16:41

Szczerze to byłbym za corollą tylko nie d4d a 1.4 lub 1.6 naprawde przyjemne silniczki. Peugota odradzam z miejsca, a co do hondy civic to slyszałem sporo niepochlebnych opinii o tym modelu więc także odradzam
Mattie1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 05 2010

25 Mar 2012, 17:45

Mattie1 napisał(a):a co do hondy civic to slyszałem sporo niepochlebnych opinii o tym modelu więc także odradzam

Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź.
Rodney
Początkujący

25 Mar 2012, 18:19

O zawieszeniu wszyscy wiemy chyba, że do najbardziej wytrzymałych nie należy oczywiście wszystko zależy od tego gdzie i jak się będzie dane auto użytkowało ale to jest dość częsta opinia. Poza tym wśród moich znajomych przewineły się ze 4 takie hondy i w każdej coś było nie tak a to coś ze skrzynią a to jakieś cuda z silnikiem. Po prostu po tym co uslyszałem zraziłem się do tego modelu hondy i nic na to nie poradze ;)
Mattie1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 05 2010

25 Mar 2012, 21:11

Zapraszam do dalszych szerszych wypowiedzi na temat każdej fury.

Liczę na to, ponieważ na 85% któraś z nich będzie kiedyś w moim posiadaniu, a chcę wiedzieć dosłownie wszystko.
PaNiKa
Nowicjusz

26 Mar 2012, 22:11

Ja bym brał Peugeota 307.
2 znajomych rodziców miało od nowości te auta i byli bardzo zadowoleni, kumpel od dwóch lat też takim jeździ i mimo, że robi ~30tys. km rocznie((sporo jak na 10 letni samochód) to nie skarży się na niego, nawet zawieszenie dzielnie znosi polskie drogi.
Plus atrakcyjny wygląd i dobre, trwałe silniki.
No i fajnie się prowadzi, jest taki twardy, zwarty z tej stawki tylko Alfa jeździ podobnie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Mar 2012, 00:46

Dziękuje i liczę na resztę wypowiedzi.

Co do Peugeotów to jeździłem nim jako pasażer i nie narzekam, ale czy nie za bardzo oceniasz jego właściwości jezdne?

zwarty z tej stawki tylko Alfa jeździ podobnie.

Sądzisz, że silnik Hondy, którą można rżnąć na wysokich obrotach oraz Celica i reszta bandy ma gorsze właściwości jezdne od Peugeota?

Zapraszam dalej do dyskusji, bo temat zdecydowanie nie wyczerpany.
PaNiKa
Nowicjusz