Pierwsze autko z gazem

15 Lut 2017, 15:07

Witajcie. Piszę tutaj o poradę bo w sprawie aut jestem zielony. Szukam pierwszego auta dla siebie. Prawo jazdy mam prawie 3 lata a do tej pory przejezdziłem około tysiac km po miescie i 900km na autostradach ojca autem ( van) . Szukam auta do 12tys zł nie liczac ubezpieczenia i kosztów doprowadzenia auta do dobrego stanu. Celuje w silnik benzynowy plus gaz obowiazkowo. Silnik 16 1.8 2.0 z min iloscią koni mech 100 . Moje roczne osiagi bede oscylowały w granicach 700-900km na miesiac. Rozgladam sie głownie za sedanem. Moje typy:
- mazda 6 I
- peugeot 407
- audi a6 C5

Zalezy mi na dobrym silniku i mozliewie dobrej wytrzymałosci blach na korozje.
Inferno564
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2014
Auto: Nie mam

15 Lut 2017, 17:34

Czemu gaz obowiązkowo, skoro zamierzasz pokonywać tylko 9-11 tysięcy kilometrów rocznie? To jest bardzo mały przebieg, różnica pomiędzy jazdą na benzynie a LPG będzie niewielka, gazować się nie opłaca, a aut z zamontowaną instalacją jest 3-4 razy mniej niż bez instalacji, zazwyczaj są bardziej zużyte i mają większy przebieg.
Petento
Początkujący

Auto: .

15 Lut 2017, 17:54

U mnie liczyłem i przy 8 tyś rocznie, instalacja zwróciła by się po DWÓCH latach... Oczywiście instalacja sekwencyjna u dobrego gazownika, a nie Heńka w garażu. Szkoda się bawić w coś takiego.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Lut 2017, 19:38

Ja robię podobną ilość km, auto pali ponad 11 średnio i nawet nie myślę o LPG ale przez to, że jestem fanem motoryzacji i nie traktuje auta jako wozidło z punktu A do B. Nawet jakby palił 15l to też nie, bo nie zdzierżyłbym LPG u siebie :)
Grunt aby sobie przekalkulować jak auto ma być tylko narzędziem. :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

15 Lut 2017, 23:41

Gaz bedzie ekonomiczny. 20-25zł na 100km. To juz pewne. Interesuja mnie jakie auta? Nie wykluczam tez mondeo roczniki 2003-2004
Inferno564
Nowicjusz

16 Lut 2017, 10:04

dzida napisał(a):Nawet jakby palił 15l to też nie, bo nie zdzierżyłbym LPG u siebie

Witaj w klubie. Sam nie wiem z czego to wynika, ale mnie również odstręcza ten typ zasilania. Oczywiście w pełni rozumiem osoby, które chcą jeździć taniej, bo robią dużo kilometrów, ale w swoim samochodzie nie strawiłbym LPG, a tym bardziej nie kupiłbym auta już z założonym LPG - wychodzę z założenia, że jeśli kogoś nie było stać na tankowanie benzyny to najpewniej oszczędzał również na serwisie (chińskie zamienniki, przekładanie terminów wymiany oleju albo całkowite ich olewanie). Widzę to po swoich znajomych, którzy jeżdżą na LPG - praktycznie nikt z nich nie dba o samochód, po paru minutach przejażdżki z nimi zawsze jestem w stanie wymienić kilka rzeczy, które należałoby zrobić w ich samochodach praktycznie od razu. Oczywiście zdarzają się chlubne wyjątki, aczkolwiek osobiście wolę korzystać z paliwa, do którego auto zostało stworzone.

Inferno564 napisał(a):Moje typy:- mazda 6 I- peugeot 407- audi a6 C5 Zalezy mi na dobrym silniku i mozliewie dobrej wytrzymałosci blach na korozje.

Jeśli zależy Ci na dobrych blachach to z pewnością odpadają Mazda 6 i Mondeo.
Peugeot 407 ma dobre silniki benzynowe i na tym koniec, reszta zazwyczaj się sypie i doprowadza właścicieli do szewskiej pasji.
Audi A6 C5 - będzie ciężko w tym budżecie.
Generalnie budżet taki sobie, bo na pewne auta trochę braknie (np. Volvo S60, które słynie z dobrych blach i silników, które lubią LPG), a na niektóre (te już prawie pełnoletnie) jest aż za duży.
Może Passat B5 FL?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Lut 2017, 10:07

łysy30 napisał(a):Witaj w klubie. Sam nie wiem z czego to wynika, ale mnie również odstręcza ten typ zasilania. Oczywiście w pełni rozumiem osoby, które chcą jeździć taniej, bo robią dużo kilometrów, ale w swoim samochodzie nie strawiłbym LPG, a tym bardziej nie kupiłbym auta już z założonym LPG - wychodzę z założenia, że jeśli kogoś nie było stać na tankowanie benzyny to najpewniej oszczędzał również na serwisie (chińskie zamienniki, przekładanie terminów wymiany oleju albo całkowite ich olewanie). Widzę to po swoich znajomych, którzy jeżdżą na LPG - praktycznie nikt z nich nie dba o samochód, po paru minutach przejażdżki z nimi zawsze jestem w stanie wymienić kilka rzeczy, które należałoby zrobić w ich samochodach praktycznie od razu. Oczywiście zdarzają się chlubne wyjątki, aczkolwiek osobiście wolę korzystać z paliwa, do którego auto zostało stworzone.

Mam dokładnie takie samo zdanie :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

16 Lut 2017, 10:21

Panowie zapominacie o aspekcie psychologicznym który zawsze biorę pod uwagę czyli mojego jarisa tankuje do pełna za 65zł. lpg a tak tankowałbym za 170zł. pb. więc jakoś tak raźniej człowiekowi... :naughty: No i żeby nie było jeżdżę na millersie :ok:
Ale fakt że lpg założyłem w typowym osiłku do roboty gdzie mam w poważaniu jego wygląd zewnętrzny oraz estetykę wnętrza :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Lut 2017, 10:41

szybki napisał(a):Panowie zapominacie o aspekcie psychologicznym który zawsze biorę pod uwagę czyli mojego jarisa tankuje do pełna za 65zł. lpg a tak tankowałbym za 170zł. pb. więc jakoś tak raźniej człowiekowi...

Ja tego absolutnie nie krytykuję, piszę wyłącznie o własnym nastawieniu do LPG. Dodam, że nie korzystam również z myjni automatycznych i nie tankuję Pb na stacjach "no name". Po prostu szkoda mi własnego auta.
To w jaki sposób ktoś zamierza korzystać ze swojego auta jest jego prywatną sprawą - nic mi do tego.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lut 2017, 10:52

łysy30 napisał(a):Ja tego absolutnie nie krytykuję, piszę wyłącznie o własnym nastawieniu do LPG. Dodam, że nie korzystam również z myjni automatycznych i nie tankuję Pb na stacjach "no name". Po prostu szkoda mi własnego auta.
To w jaki sposób ktoś zamierza korzystać ze swojego auta jest jego prywatną sprawą - nic mi do tego.

To znaczy że Ty czujesz do swojej hanki to co ja czuje do swojej zabawki :ok: chociaż myjnie automatyczną zastąpię zboczeniem olejowym gdzie nawet po jednym ostrzejszym wyjeździe wymieniam olej bo mam wrażenie że już ten "stary" jest przepalony... :D

A co do lpg to Was doskonale rozumiem... jak mniej bym jeździł albo bena była troszku tańsza to nawet nie chciałbym słyszeć o lpg.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Lut 2017, 15:28

Panowie. Kwestia gazu jest skonczona. Chciałbym poznac opinie o samochodach sedan z dobrym silnikiem i blacharka. Co do pasata to nigdy jego wyglad nie przypał mi do gustu. Vectra, audi a6 znajdzie sie w budzecie ale czy ogolnie dobre auta pod LPG i silnikowo?
Inferno564
Nowicjusz

17 Lut 2017, 10:02

szybki napisał(a):To znaczy że Ty czujesz do swojej hanki to co ja czuje do swojej zabawki

No tak nie do końca, po prostu zawsze dbałem o swoje auta, bo wychodzę z założenia, że tylko wtedy można czegoś od nich wymagać.

Inferno564 napisał(a):Vectra, audi a6 znajdzie sie w budzecie ale czy ogolnie dobre auta pod LPG i silnikowo?

W Vectrze C pod LPG 1.8 122KM.
W A6 C5 pod LPG polecane są 1.8T i 2.4 V6.
I w jednym i drugim aucie bardzo solidne blachy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika