Pierwsze auto 10-12k

17 Lip 2013, 22:35

Witam! Przymierzam się do zakupu pierwszego własnego samochodu, na który chcę przeznaczyć ok 10tyś (do 12tyś, jeśli coś naprawdę fajnego). Chciałbym, żeby był z rocznika '03-'04, o przynajmniej delikatnym sportowym zacięciu (do tej pory jeździłem głównie 15letnią, bardzo mułowatą almerą, dla odmiany przydałoby się ładnie zbierające się autko), hatchback, możliwie mało awaryjne (chciałbym podszkolić się dzięki niemu z tematyki samochodowej, ale niekoniecznie będąc zmuszonym do częstych napraw :D) Ciężko mi określić ile km rocznie będę pokonywał, ale na pewno poniżej 10 000. Jedyne auta jakie do tej pory znalazłem to mazda 323f, albo BMW serii 3 (chociaż ciężko znaleźć w takiej cenie). Co o nich myślicie? Albo może polecacie coś ciekawszego?
Z góry dzięki bardzo za odpowiedź
rdk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Lip 2013, 23:02

Renault Megane Coupe 1.6 16v ...zbiera się lepiej niż katalogowo i wbrew pozorom się nie psuje. Autko jak na swoje gabaryty mało waży, ładnie wygląda i nie pali dużo jeśli się umie jeździć. Ewentualnie może jeszcze jakiś Civic ;)
Fenomen07
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

18 Lip 2013, 01:21

Dzięki, Megane mi się podoba, więc porozglądam się za taką. Civic z tego okresu który mnie interesuje jakoś nie przypada mi do gustu. A co z tymi, o których wspomniałem w 1 poście? Nie warto?
Dodam jeszcze, że autko nie może być wybitnie małe, mam prawie 2m wzrostu i wolałbym nie czuć się jak w ciasnej klatce :D
Za kolejne sugestie od razu dzięki :)
rdk
Nowicjusz

18 Lip 2013, 06:54

O BMW serii 3 z rocznika 2001/02 za te pieniądze zapomnij,dostaniesz co najwyżej E36 z 2.8 pod maską.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lip 2013, 12:22

A jakie byś w takim razie polecił?

Jeśli o BMW chodzi to znalazłem na przykład takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (trochę ponad mój zakres, ale może bym matkę sprzedał czy coś i pieniądze znalazł, jakby naprawdę było warto)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (nie mam pojęcia czemu tak tanio)

Co sądzicie? Jak jakieś badziewne oferty to przepraszam, ale niezbyt ogarniam. Nie wiem też jakich silników warto tutaj szukać?
rdk
Nowicjusz

18 Lip 2013, 19:01

Najpierw jedz je zobacz a potem zobaczymy czy warto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ryzykowne przekraczanie granic
    Kodeks drogowy mówi jednoznacznie o obowiązku jazdy wyznaczonym torem. Kierowcy jednak notorycznie łamią ten przepis i niebezpiecznie ścinają zakręty, wjeżdżając tym samym na sąsiedni pas ruchu. Zapominają, że im ostrzejszy ...

25 Lip 2013, 00:36

Pewnie racja, że dobrze byłoby zobaczyć. Ale nie wiem czy jest sens jeździć jak nie mam pojęcia, które auta/silniki są polecane.
Jak macie jeszcze jakieś sugestie to będę bardzo wdzięczny :)
rdk
Nowicjusz