Pierwsze auto 10-15 tyś. zł

18 Maj 2016, 23:18

Czołem!

Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu.
- budżet: nie chciałbym wydać więcej niż 15 tyś. złotych (łącznie z innymi niezbędnymi opłatami)
- rejon: Warszawa i okolice
- użytkowanie: samochód ma służyć głównie do pokonywania tras międzymiastowych i okazjonalnie do jeżdżenia po mieście (jeśli miałbym podać jakieś wartości procentowe to myślę, że byłoby to 70% trasa, 30% miasto). Nie planuję jeździć dużo - przypuszczam, że mój roczny przebieg będzie się mieścił w przedziale 10-15 tyś. km.
- własne potrzeby: sedan lub hatchback, 5 drzwi, klimatyzacja, abs, kolor raczej obojętny, ale dobrze by było, żeby nie świeciło się na ulicy jak psu jajca (nie żółty, nie różowy itp. kolory), auto możliwie bezpieczne, tanie w eksploatacji.

Przejrzałem już kilkanaście wątków na forum i na ich podstawie wywnioskowałem, że auto benzynowe będzie dla mnie odpowiednie. Uważam, że byłoby dobrze, gdyby można było je zagazować w przyszłości, jeśli kiedyś bym więcej jeździł. Zależy mi na tym, żeby auto było tanie w eksploatacji i możliwie bezawaryjne i bezpieczne. Byłoby dobrze, gdyby auto nie wymagało na starcie inwestycji (poza elementami, które należy wymieniać regularnie).

Na samochodach nie znam się niemal wcale. Bardzo proszę osoby bardziej doświadczone o napisanie mi, czego mogę w tym budżecie szukać, czego oczekiwać. Zdążyłem już zauważyć, że nie ma problemów ze znalezieniem dowolnego modelu auta z niskim przebiegiem w tym budżecie, lecz chciałbym wiedzieć na jaki samochód, bezwypadkowy w dobrym stanie mnie faktycznie stać. Nie szukam okazji - nie znam się na tym na tyle. Jeśli jakiś dobry człowiek zechce mi pomóc, to proszę o doprecyzowanie z jakim silnikiem szukać auta, z którego roku (orientacyjnie) i ewentualnie o podzielenie się innymi szczegółami mogącymi mi pomóc.

Niestety nie znam nikogo, kto mógłby mi pomóc w poszukiwaniach i zakupie samochodu. Biorąc pod uwagę powyższe, a także moją znikomą wiedzę w dziedzinie motoryzacji, planuję skorzystać z usług jednej z firm zajmujących się sprawdzaniem faktycznego stanu samochodów przed zakupem (słyszałem np. o autotesto) i na tej podstawie podjąć decyzję.

Poniżej podaje listę modeli, które wpadły mi w oko:
- Opel Astra G 1.6 lub 1.8
- Opel Astra H
- Opel Vectra C
- Honda Accord VI
- Mazda 6 I
- Renault Laguna II
- Skoda Octavia I
- Skoda Superb I
- Toyota Corolla E12

Proszę od razu o odsianie tego, co jest poza moim zasięgiem lub nie spełnia wymagań (np. taniej eksploatacji, bezawaryjności). Ponadto, wszelkie uwagi dotyczące mojego planu będą bardziej niż mile widziane :).

Pozdrawiam
5005
Obserwowany

Auto: Nie mam

02 Cze 2016, 23:56

Odświeżam temat przy okazji nieco zawężając listę modeli.
Chciałbym się skupić na modelach:
- Astra G 1.6 lub 1.8
- Vectra C 1.8

Na auto chciałbym wydać do ok. 13 000 resztę przeznaczyć na ewentualne związane z nim wydatki/ubezpieczenie. Ponadto mam pytanie na które ciężko mi było znaleźć odpowiedź. Czy i +- jak bardzo różnić się będzie koszt eksploatacji Vectry w stosunku do Astry (nie licząc różnicy w spalaniu)?

Prosiłbym o wstępną ocenę poniższych ogłoszeń:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do oferty na Allegro wygasł]
5) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7) [link do oferty na Allegro wygasł]
8 ) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam
5005
Obserwowany

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1UZ-FE i 3UZ-FE
    Układ V8 z dwoma wałkami rozrządu. Pojemność: 4 i 4,3 litra. Zalety: dobra baza do tuningu, niewielka masa. Wyprodukowane przez Toyotę silniki V8 1UZ-FE i 3UZ-FE zdobyły szacunek i popularność wśród entuzjastów ...